None
7 0 1 0

7 mogućih simptoma veoma opasnog poremećaja hormona kod oba pola

Podeli
Zdravlje
Maki S.
Zdravlje
May 05, 2017

Osećate se umorno i klonulo? Postoje šanse da vam se to dešava zbog disbalansa hormona u organizmu. Hormoni imaju ogromnu ulogu u funkcionisanju čitavog organizma. Bilo da se muškarac ili žena, estrogen, progesteron, testosteron, kortizol, insulin, serotonin i ostali hormoni za koje možda niste ni čuli i u ovom momentu jure vašim telom. Kada oni rade usklađeno, naše telo funkcioniše kako treba.
Iako žene češće imaju problema sa hormonima, ni muškarci nisu pošteđeni njihovog uticaja na izgled i ponašanje. Ceo životni vek prolazimo kroz hormonalne promene, a kako stare, žene prolaze kroz menopauzu, dok muškarci prolaze kroz andropauzu.
Kada se u organizmu javi disbalans hormona, čitavo telo i psiha osećaju posledice. Obratite pažnju na navedene simptome, a ako ih primetite, obavezno se javite svome lekaru.

1. Problemi sa spavanjem

Problemi sa spavanjem
Foto: wikihow.com
Ako primetite da imate poteškoća sa spavanjem, naročito ako spavate manje nego pre, moguće je da se ovo dešava zbog disbalansa hormona. Kod žena se to dešava zbog manjka progesterona, a kod muškaraa zbog nižeg nivoa testosterona. Žene takođe mogu imati problema sa snom zbog valunga i noćnog znojenja, povezanih sa menopauzom.
Manje sna nego obično rezultat su hormonalnih promena najčešće kod starijih od 50 godina. Svakako, postoje preparati koji mogu regulisati i podići nivo potrebnih hormona i rešiti ovaj problem.

2. Promene u libidu

Promene u libidu
Foto: wikihow.com
Manjak želje za intimnim odnosima obično je rezultat niskog nivoa hormona i kod žena i muškaraca. Kod muškaraca se ovo dešava zbog niskog nivoa testosterona, a kod žena je rezultat nižeg nivoa estrogena. Žene u menopauzi mogu imati ovaj problem i zbog bola pri odnosu, kao i bola u grudima, koji su rezultat niskog estrogena.
Dobra vest je da se ovaj problem može rešiti promenom u ishrani, koja će dovesti do povećanja estrogena ili pak lekovima. Muškarci mogu podići nivo testosterona povećanjem mišićne mase.

3. Problem sa pamćenjem

Problem sa pamćenjem
Foto: wikihow.com
Ne možete da se setite gde ste ostavili ključeve od automobila? Nizak nivo estrogena može biti krivac. Sećanje kao kroz maglu može biti uzrokovano i niskim nivoom kortizola. Zbog hroničnog stresa, nadbubrežne žlezde ne mogu da nastave proizvodnju kortizola. Iako se kortizol luči zbog stresa, u malim dozama on je zdrav za naše telo. Njegov hronično visok nivo u dužem vremenskom trajanju remeti funkciju nadbubrežnih žlezda i proizvodnju hormona.

4. Problemi sa varenjem

Problemi sa varenjem
Foto: wikihow.com
Sindrom iritabilnog kolona može biti uzrokovan niskim nivoom serotonina. Žene primete simptome ovog stanja kako se približavaju menstruaciji, zbog oscilacija u nivoima hormona estrogena i progesterona. Nelagodnost u crevima nastaje i zbog niskog nivoa kortizola. Njegov nivo je ujutru prirodno visok da biste se lakše probudili, ali ako zbog istrošenih nadbubrežni žlezdi koje ga proizvode, nivo ovog hormona u vašem telu bude niži nego što je uobičajeno, nervozna creva su prateći problem.

5. Promene u apetitu

Promene u apetitu
Foto: wikihow.com
Problemi sa spavanjem povezani su i sa problemima sa telesnom težinom. Ako ne dobijate dovoljno sna, raste nivo hormona apetita grelina. Grelin je hormon zbog kojeg smo gladniji nego što je uobičajeno, dok hormoni leptin i oksintomodulin potiskuju osećaj gladi. Studija u kojoj su učestvovali dobrovoljci koji su lišeni sna, pokazala je da nivo grelina u njihovom telu izuzetno visok zbog čega su se konstantno osećali gladnim. Ako ste hronično umorni, možete značajno dobiti na telesnoj težini kao posledicu povećanog osećaja gladi.

6. Promene u raspoloženju

Promene u raspoloženju
Foto: wikihow.com
Ako se osećata kao na emotivnom rolerkosteru u poslednje vreme, to je možda rezultat hormonalnih promena koje su uvod u menopauzu. Višak estrogena može biti uzrok promene raspoloženja, dok su anksioznost i depresija posledica niskog nivoa progesterona i estrogena.

7. Promene u telesnoj težini

Promene u telesnoj težini
Foto: wikihow.com
Nizak nivo progesterona, a višak estrogena može da dovede do neobjašnjivog dobijanja na težini kod žena. Višak estrogena je i krivac za debljanje muškaraca, dok je gubitak težine uglavnom posledica nedostatka testosterona.
Hormonalna ravnoteža zahteva izbalansiranu ishranu i promene u životnim navikama, a u nekim slučajevima i intervenciju lekara. Poznato je i da neke biljke mogu pomoći u produkciji hormona. U kinsekoj tradicionalnoj medicini, na primer, biljka epimedium se koristi za povećanje libida kod muškaraca i žena.
Image source: wikihow.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email