None
10 0 1 0

10 najgorih grešaka kojima žene u menopauzi URNIŠU svoje zdravlje i skraćuju svoj život

Podeli
Zdravlje
Dejan K.
Zdravlje
Feb 14, 2017

Period menopauze ne mora uvek biti jedno užasno iskustvo. Saznajte koje su to krucijalne greške koje žene prave svesno i nesvesno tokom ovog perioda.

1. Verovanje u negativne priče o hormonskim terapijama

Verovanje u negativne priče o hormonskim terapijama
Foto: flickr.com
Ipak postoje faktori rizika kada se radi o hormonskim terapijama, ali većina loših efekata je izmišljena kada su u pitanju žene mlađe od 60 godina. Zapravo, ove terapije su odlična prevencija i kada se radi o srčanim oboljenjima.

2. Izbegavanje šećera

Izbegavanje šećera
Foto: flickr.com
Pametna je ideja izbegavati slatko dok su žene u menopauzi kako bi se izbeglo podizanje nivoa šećera u krvi. Međutim, ukoliko prestanete da unosite šećer u potpunosti možete samo pogoršati situaciju. Umesto toga trebalo bi da unosite prirodni šećer i jedete voće kad god osetite potrebu za slatkim.

3. Preterani unos kalcijuma iz mlečnih proizvoda

Preterani unos kalcijuma iz mlečnih proizvoda
Foto: flickr.com
Moguće je da unosite dodatne mlečne proizvode i dodatke hrani koji sadrže kalcijum. Ali imajte na umu da ovo može dovesti do kamena u bubregu i zatvora, a neki izveštaji čak spominju i bolesti srca.

4. Napad topline

Napad topline
Foto: flickr.com
Kao najčešći simptomi promene žene uglavnom očekuju znojenje kao sporedni efekat. Zapravo, postoje prirodne i hormonske terapije koje mogu smanjiti promene telesne temperature. Imajte na umu da prosečna žena ima toplotne napade oko 7 godina, a neke i duže. Pitajte svog lekara kakvu bi terapiju trebalo uzeti kada je ovako nešto u pitanju.

5. Jesti isto koliko i pre

Jesti isto koliko i pre
Foto: shapefit.com
Ukoliko već jedete dovoljno zdravu hranu, nema potrebe da menjate svoju ishranu. Međutim, eksperti preporučuju unos hrane u vrednosti od 200 kalorija manje na dnevnoj bazi, jer bi to moglo značajno uticati na vaše telo.

6. Raditi samo kardio vežbe

Raditi samo kardio vežbe
Foto: flickr.com
Tokom menopaze veoma je važno održavati srce zdravim. Ipak, isto tako trebalo bi obratiti pažnju i na snagu, te se preporučuje dizanje tegova malih težina i čučnjevi kako bi vaše telo bilo u formi.

7. Unos vode

Unos vode
Foto: flickr.com
Mnogi od nas ne unose 8 čaša vode, koliko se dnevno preporučuje, a ovo je posebno važno tokom menopauze. Unos dovoljne količine vode pozitivno utiče na mogućnost problema sa upalom zglobova i probleme sa memorijom.

8. Odustajanje od intimnih odnosa

Odustajanje od intimnih odnosa
Foto: flickr.com
Hormonske promene često dovode do problema sa florom ženskog polnog organa, što intimne odnose može učiniti bolnim tokom menopauze. Ovo svakako ne znači da je kraj vašem intimnom životu. Lubrikanti i terapije estrogenom vam mogu pomoći u ovakvoj situaciji.

9. Nedostatak sna

Nedostatak sna
Foto: flickr.com
Ovo je osnovna potreba koja je neophodna svakome, ne samo ženama u menopauzi. Međutim, oko 61% žena ima problem sa insomnijom tokom menopauze, usled toplotnih napada, promena raspoloženja i problema sa disanjem. Još jednom, hormonska terapija je odlično rešenje za ovaj problem.

10. Izbegavanje novih medicinskih provera

Izbegavanje novih medicinskih provera
Foto: dailymail.co.uk
Pored redovnih kontrola krvnog pritiska i holesterola, žene koje prolaze kroz menopauzu trebalo bi da proveravaju i stanje hormona s vremena na vreme. Ove kontrole takođe zahtevaju i kontrolu od raka debelog creva, gustine kostiju i mamografiju na svakih nekoliko godina (ili češće). Sada se telo menja i zahteva određene mere predostrožnosti.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email