None
8 0 1 0

8 smrtonosno opasnih grešaka koje pravimo kada pokušamo da ukažemo prvu pomoć

Podeli
Zdravlje
Tanja B.
Zdravlje
Nov 10, 2016

Skoro svako od nas zna da ukaže prvu pomoć, ali koliko je sve to zapravo ispravno? Ilja Bojko, specijalista za prvu pomoć, objašnjava neke od najčešćih grešaka koje pravimo kada pomažemo osobi koja je u nevolji.

1. Preznojavanje kada imate visoku temperaturu je loša ideja

Preznojavanje kada imate visoku temperaturu je loša ideja
Foto: brightside.me
Kada ste bolesni i drhtite, znači da vam raste temperatura. Kada se utoplite, temperatura raste još brže. Iako toplota pomaže da se izborite sa infekcijom, telesna temperatura koja je veća od 38 stepeni može da učini više štete nego dobrog. Ako imate visoku temperaturu i drhtavicu, pokušajte više da se rashladite, a ne utoplite.

2. Ne stavljajte kremu na opečenu ruku odmah nakon toga

Ne stavljajte kremu na opečenu ruku odmah nakon toga
Foto: brightside.me
Kada je koža opečena, oseća se neverovatna vrelina duboko u telesnom tkivu. Najbolja stvar da uradite u ovoj situaciji je da potopite ruku u hladnu vodu oko 15 minuta. Ništa nemojte da trljate o kožu, jer će samo povećati toplotu, već to učinite tek nakon 20 minuta.

3. Ne pomerajte povređenu osobu bez stručne medicinske pomoći

Ne pomerajte povređenu osobu bez stručne medicinske pomoći
Foto: brightside.me
Ako se desi nesreća na putu, ne pomerajte povređenu osobu i nikako ne pokušavajte da je izvadite iz kola sami. Ovako ćete samo pogoršati situaciju. Ovo je posebno važno ako automobil na primer gori, evo šta treba da uradite: pozovite hitnu pomoć, ako možete, ugasite automobil, zaustavite krvarenje i pokušajte da umirite osobu.

4. Ne trljajte promrzle delove tela

Ne trljajte promrzle delove tela
Foto: brightside.me
Kada trljate promrzle ekstremitete, tada činite štetu kapilarima, što samo pogoršava stvar. Topla voda je takođe nepreporučljiva metoda. Ako ste promrzli, pokušajte da zagrevate delove tela postepeno - stavite ruke u hladniju vodu, kako bi vam se temperatura lagano povećala.

5. Ako se neko guši, nemojte da ga udarate po leđima

Ako se neko guši, nemojte da ga udarate po leđima
Foto: brightside.me
Ako udarate osobu po leđima, onda će samo ono što je guši preći u dušnik. Umesto toga, savijte osobu, smirite je i postarajte se da udahne polako dva puta. Ovo će pomoći da stabilizuje disanje i izbaci objekat kojim se davi.

6. Ne pokušavajte da izbacite jezik osobi koja je u nesvesti

Ne pokušavajte da izbacite jezik osobi koja je u nesvesti
Foto: brightside.me
Opasno je da osoba leži na leđima kada je u nesvesti, jer jezik može da ode unazad i blokira dušnik. Kako biste se postarali da se ovo ne desi, okrenite osobu ili njegovu glavu u stranu. Ne pokušavajte da mu izbacite jezik.

7. Ne stavljajte ništa u usta osobi koja ima epileptičan napad

Ne stavljajte ništa u usta osobi koja ima epileptičan napad
Foto: brightside.me
Na ovaj način možete osobi polomiti zube. Tokom napada, epileptična osoba ne može sebi da odgrize jezik, jer je u velikom stanju grča. Može samo da zagrize blago , ali to neće da ga povredi. Najbolja stvar koju možete da uradite je da mu postavite nešto ispod glave, kako bi izbegao potres mozga. Kada napad prođe, okrenite osobu na stranu.

8. Procenite svoju snagu i mislite logično pre nego što odlučite da pomognete nekome

Procenite svoju snagu i mislite logično pre nego što odlučite da pomognete nekome
Foto: brightside.me
Ako je situacija hitna, treba da razmislite dobro pre nego što išta uradite, kako se i sami ne biste povredili. Na primer, ako dodirnete osobu koju je drmala struja, onda neće biti jedini povređen. U ovom slučaju, isključite struju ili koristite drveni objekat kako biste razdvojili osobu sa izvorom struje. Treba da zapamtite da ponekad možete da učinite više štete nego da ne pomognete osobi uopšte. Slušajte savete i uvek pozovite hitnu pomoć.
Image source: brightside.me
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email