None
14 0 1 9

DA LI STE TRUDNI? 14 suptilnih pokazatelja da treba da kupite test za trudnoću što pre!

Podeli
Zdravlje
Helena S.
Zdravlje
Nov 03, 2015

Bez obzira na to koliko pažljivo i revnosno koristite kontracepciju, potpuno je prirodno da se povremeno zapitate da li ona zapravo funkcioniše. Ipak, to ne znači da treba da kupujete test za trudnoću ili zakazujete pregled kod ginekologa svaki put kada osetite mučninu ili vam se jedu kiseli krastavčići.

Umesto toga, pogledajte ove rane simptome trudnoće da biste utvrdili da li je uopšte potrebno da kupujete test ili da pak na test stavite svoje strpljenje čekajući na sledeći ciklus.

1. Mučnina

Mučnina
Prema rečima Marije Sofokliz, sertifikovane ginekološkinje, direktorke privatne klinike Women's Health Care u Prinstonu i majke četvoro dece, koja je donela više od 8 000 beba na svet, trudnoća izaziva nagli rast određenih hormona koji utiču na varenje i izazivaju mučninu.

Nažalost, jutarnji deo jutarnje mučnine je zapravo mit – mučnina u trudnoći može trajati po čitav dan, počevši od četvrte nedelje nakon poslednjeg ciklusa. Dobra vest za žene koje žele da zatrudne – mučnina je znak normalne, zdrave trudnoće. (Kada nivo hormona o kojima je ovde reč prestane da raste, može doći do pobačaja, pa bi iznenadno odsustvo mučnine moglo da bude znak da treba da pozovete svog lekara.)

2. Osećate se neverovatno iscrpljeno

Osećate se neverovatno iscrpljeno
Kada ste trudni, vaše telo u stvari radi posao sa duplim radnim vremenom time što gaji još jedno biće – kao što možete pretpostaviti, to zahteva mnogo energije. Zbog toga se u ranijim stadijumima trudnoće može desiti da vas uhvati vrtoglavica. "Probudite se i već do 10 ujutru ste užasno pospani. Ovo je sasvim posebna vrsta umora", kaže doktorka Sofokliz.

3. Uvećanje grudi

Uvećanje grudi
Ako vam se grudi iznenada uvećaju (a ovo bi mogao da bude i jedini simptom uz izostanak ciklusa), to skoro sigurno znači da ste trudni. Vaše grudi će delovati nešto punije nego što su inače pred ciklus i mogu biti osetljivije tokom perioda od nekoliko dana. Što ovi simptomi duže traju, to je veća verovatnoća da ste trudni.

4. Preuranjena krvarenja slabog intenziteta

Preuranjena krvarenja slabog intenziteta
Slabo krvarenje koje deluje kao početak ciklusa i traje nekoliko dana (ili više) može biti znak da ste trudni. To se dešava zato što se oplođeno jajašce smešta u zidove materice 5–10 dana nakon što se jajašce i sperma spoje u falopijevoj tubi. Ovo može dovesti do blagog krvarenja koje vam se može učiniti kao početak ciklusa. Ovo nije siguran znak da ste trudni, ali ako se ovo desi i nakon toga izostane sledeći ciklus, to znači da jeste. Prema tome, obratite pažnju na ovu kombinaciju simptoma – preuranjeno slabo krvarenje i izostanak narednog ciklusa.

5. Promenjena boja areola

Promenjena boja areola
Foto: ruthesfashions.com
Kada ste trudni, ponekad se dešava da koža oko bradavica postane tamnija ili se taj deo proširi – i to već prvog meseca trudnoće.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email