None
1 0 1 0

ČOVEKOV NAJBOLJI PRIJATELJ: Kako nas kućni ljubimac štiti od alergija

Podeli
Zdravlje
Nadežda P.
Zdravlje
Nov 10, 2015

Deca koja odrastaju pored psa imaće jači imunitet i neće biti alergična na dlaku svog kućnog ljubimca, a uz to biće manje osetljivi i na ostale alergije.

Deca koja od najranijih dana imaju psa za kućnog ljubimca, manje su podložna alergijama disajnih puteva kad odrastu, tvrde nemački naučnici na osnovu višegodišnjih istraživanja. Istraživanje je sprovedeno zbog učestalih primedaba da dlaka kućnih ljubimaca, navodno, dovodi do alergije kod najmlađih.

Pošto ova teza nikada do kraja nije potvrđena, dr Joakim Hajnrih je sa timom stručnjaka pratio ponašanje devet hiljada mališana od rođenja do šeste godine, insistirajući kod roditelja da u kontinuitetu redovno popunjavaju formulare o njihovom stanju. Istovremeno im je analizirana i krv, da bi se utvrdilo postoje li kod njih specifična antitela koja otkrivaju alergiju.

Nakon svega utvrđeno je da deca koja odrastaju uz psa nemaju alergiju na dlaku ljubimca, a smanjena im je mogućnost da postanu osetljivi i na druge vrste alergena, među kojima je najčešći polen. Međutim, ovaj zaštitni efekat nije zabeležen kod dece koja samo povremeno maze pse i mačke, a ne drže ih kao ljubimce u kući.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email