None
12 0 1 0

Bilo koji od ovih simptoma ukazuje da vaša štitna žlezda više ne radi kako treba i da svakog trena može da OTKAŽE! Obratite pažnju, groblja su nam prepuna!

Podeli
Zdravlje
Milica R.
Zdravlje
Jan 28, 2017

Štitna žlezda nalazi se u prednjem delu grla i iako je veoma mali organ, njen uticaj na celo telo je ogroman. Ukoliko ona ne funkcioniše pravilno, može doći do ozbiljnih problema. Pogledajte koji su simptomi nepravilnog funkcionisanja tiroidne žlezde.

1. Osećaj tuge i depresije

Osećaj tuge i depresije
Foto: twitter.com
Jedan od problema koje tiroidna žlezda izaziva jeste emocionalna neravnoteža. Premalo tirodinih hormona mogu dovesti do jakih osećanja tuge ili depresije.

2. Digestivni problemi

Digestivni problemi
Foto: ukhtiindonesia.com
Hipotiroidizam može dovesti do lošeg varenja i konstipacije, dok hipertireoza može izazvati dijareju, mučninu i povraćanje. Iako može biti mnogo uzročnika probavnih problema, kombinacija ovih problema sa drugim navedenim može ukazati manjak tiroida.

3. Previše spavanja

Previše spavanja
Foto: twitter.com
Ustajanje rano ujutru je teško za svakoga. Ukoliko je ovo slučaj svakog dana i ako spavate svakog dana dovoljno, a i dalje ste umorni, trebalo bi da posetite lekara. Ukoliko imate manjak tiroidnog hormona osećaćete se premoreno.

4. Gubitak kose i suva koža

Gubitak kose i suva koža
Foto: twitter.com
Hipotiroidizam dovodi do sušenja i svraba kože. Promena na koži je rezultat sporog metabolizma, a takođe smanjuje i znojenje. Kosa i nokti postaju suvi i lako lomljivi. Kosa može i opadati.

5. Iznenadni gubitak ili dobitak kilograma

Iznenadni gubitak ili dobitak kilograma
Foto: buduzdorov.net
Povećanje težine može biti rezultat mnogih uzroka, ali ukoliko ovo nije rezultat promena u ishrani i fizičkoj aktivnosti, možda je vreme da se zabrinete. Neaktivna štitna žlezda može dovesti do gubitka apetita ili naglog gubitka težine. A neko sa previše aktivnom štitnom žlezdom iskusiće povećan apetit i nagli dobitak na težini.

6. Nizak libido

Nizak libido
Foto: twitter.com
Nizak nivo tiroida može smanjiti libido. Ovo se takođe može povezati sa drugim simptomima poput dobitka na težini, bola i gubitka kose.

7. Bolovi u mišićima i napetost

Bolovi u mišićima i napetost
Foto: twitter.com
Bolovi u mišićima su normalna pojava ukoliko ih naprežemo. Međutim, ukoliko dođe do bola u mišićima bez očiglednog razloga to bi mogao da bude rezultat nepravilnog funkcionisanja štitne žlezde.

8. Lupanje srca

Lupanje srca
Foto: flickr.com
Abnormalno lupanje i preskakanje srca, a takođe i kratak dah mogu biti rezultat previše aktivne štitne žlezde.

9. Gubitak koncentracije

Gubitak koncentracije
Foto: flickr.com
Problemi sa koncentracijom i pamćenjem mogu predstavljati i hipertiroidizam i hipotiroidizam. Mnogi pacijenti se začude koliko su skoncetrisaniji kada dobiju svoju terapiju.

10. Visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak
Foto: twitter.com
Ukoliko je krvni pritisak i dalje visok, uprkos pravilnoj ishrani i redovnom vežbanju, onda bi trebalo ispitati funkcije štitne žlezde. Ovo može biti znak sekundarne hipertenzije.

11. Promena apetita

Promena apetita
Foto: twitter.com
Povezano sa prethodno spomenutim, iznenadni dobitak ili gubitak težine može biti uzrokovan disbalansom štitne žlezde.

12. Bolovi u vratu i grlu

Bolovi u vratu i grlu
Foto: images.medicinenet.com
Kao rezultat disfunkcije, sama tiroidna žlezda može biti bolna. Ukoliko nemate drugih simptoma prehlade, a osećate bol u grlu, osetite promene u glasu ili primetite otok, trebalo bi da posetite lekara.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email