None
10 0 1 0

10 neophodnih izuma u našim životima koji su izmišljeni SASVIM SLUČAJNO

Podeli
Zabava
Mirka S.
Zabava
Aug 08, 2016

Ovih 10 izuma nam ulepšavaju i olakšavaju život danas, a jeste li znali da su nastali greškom?

1. Žvakaće gume

Žvakaće gume
Foto: cdn1.wonderfulengineering.com
Nastanak žvakaće gume je zaprao bio neuspeli pokušaj da se zamene gume. Tomas Adams je prirodnim lateksom pokušao da zameni gumu. On je dobijenu supstancu stavio i usta i zaključio je da je veoma zabavno žvakati je. On je dodao ukuse i svoj pronalazak nazvao "žvakaća guma" 1888.

2. Pahuljice

Pahuljice
Foto: cdn2.wonderfulengineering.com
Doktor Džon Harvi Kelog i Vilijam Kit Kelog eksperimentisali su sa pšenicom i jednu seriju slučajno ostavili napolju, tako da je ustajalo. I dalje su koristili pšenicu, istanjujući je na ravnoj površini u tanke pahuljice koje danas svi volimo.

3. Mikrotalasna rerna

Mikrotalasna rerna
Foto: static.businessinsider.com
Persi Spenser vodio je istraživački projekat na radaru u vezi nove vaakumske cevi. Tokom istraživanja shvatio je da se čokoladica u njegovom džepu topi, onda je stavio kukuruz u mašinu koji se iskokao. Shvatio je da je napravio revolucionarno otkriće.

4. Čokoladni kolačići

Čokoladni kolačići
Foto: cdn.wonderfulengineering.com
Ovi kolačići nastali su greškom kada je Rut Grejv Vejkfild pokušala da napravi čokoladni desert. Kada je shvatila da nema dovoljno čokolade u kolačiće je dodala komadiće čokolade, ali se razočarala kada je videla da se testo ne topi sa ostatkom čokolade.

5. Veštački zaslađivači

Veštački zaslađivači
Foto: cdn2.wonderfulengineering.com
Zamenu za šećer izumeo je greškom 1879. godine hemičar Konstantin Falberg, nakon što je zaboravio da opere ruke posle rada sa katranom kamenog uglja kada je otišao kući na večeru. Primetio je da mu je sve što je pojeo bilo slatko i shvatio je da je to zbog saharina, koji se danas u celom svetu koristi kao zamena za šećer.

6. Higijenski ulošci

Higijenski ulošci
Foto: cdn.wonderfulengineering.com
Preteča uložaka koristila se za vreme Prvog svetskog rata i njome su sestre zavijale rane vojnika. Žene iz Crvenog krsta shvatile su da se ovi ulošci mogu prilagoditi ženama, tako da su prvi ženski higijenski ulošci plasirani 1920. godine.

7. Šampanjac

Šampanjac
Foto: cdn2.wonderfulengineering.com
Niko ne zna koje izumeo ovo piće, ali smatra se da su vremenski uslovi uticali na njegovo nastajanje. Pošto fermentacija vina veoma zavisi od temperature. Značajne klimatske promene dogodile su se 1940. godine. Pad temperature nije dozvolio da kvasac fermentira potpuno sok grožđa, te je došlo samo do druge faze fermentacije i tako je nastao šampanjac.

8. Vatromet

Vatromet
Foto: image.yachtcharterfleet.com
Jedan kineski kuvar slučajno je pomešao sumpor, ugalj i šalitru, koji su bili uobičajeni sastojci svake kuhinje pre 2000 godina. Kada je kuvar sve te sastojke kompresovao u bambusovu cev (ne znamo zašto je to uradio), ona je eksplodirala.

9. Čips

Čips
Foto: cdn1.wonderfulengineering.com
Čips je nastao u Njujorku u jednom restoranu, pošto se jedna mušterija restorana konstantno žalila kako mu je krompir previše debeo i gnjecav, šef kuhinje Džordž Klum bio je besan. U naletu besa on je tanko isekao krompir, ispekao, posolio ga i poslužio kupcu koji se žalio, na njegovo iznenađenje, mušterija je bila zadovoljna i tražila je još.

10. Koka-kola

Koka-kola
Foto: cdn2.wonderfulengineering.com
Farmaceut Džon Pemberton izumeo je ovo kako bi lečilo glavobolju. Recept koji se čuva i danas je zapravo gomila nabacanih sastojaka koju mi toliko volimo.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email