None
11 0 1 7

11 originalnih i jeftinih poklončića koji će impresionirati sve vaše prijatelje (broj #9 će vas sigurno baciti u rebus)

Podeli
Zabava
Maki S.
Zabava
Feb 10, 2016

Nauka otkriva mnoge sjajne stvari. Da biste uživali u nekim od njenih dostignuća nije vam potreban doktorat, tajna labaratorija, niti finansiranje od strane države. Bez obzira na to da li ste zaluđeni naukom ili ne, ovih 11 jeftinih poklončića će vas oduševiti!

1. Aerogel

Aerogel
Foto: coolcrack.com
Aerogal je takodje poznat i kao smrznuti dim. On je najlakši poznati čvrst materijal i njegovih 96% je sačinjeno od vazduha. To je praktično silikonski gel kome je sva tečnost zamenjena gasom. Ukoliko držite mali komad u ruci, gotovo da ga nećete videti ni osetiti, međutim, kada ga bocnete osetićete materijal nalik stiroporu.

Aerogel je i veoma koristan. Može da izdrži težinu do 4.000 puta veću od svoje, kao i da izdrži neposrednu eksploziju dva kilograma dinamita. Takođe je i najbolji izolator, a razlog zbog kog nemamo jakne od aerogela je taj da tu svoju funkciju vrši toliko dobro, da su se ljudi koji su ih probali žalili na toplotu čak i na Mont Everestu !

2. Ekosfera

Ekosfera
Foto: thedressingroommelbourne.wordpress.com
Unutar ove zapečaćene kugle žive škampi, alge i bakterije u filtriranoj morskoj vodi. Stavite je na svetlo mesto i ovaj mali ekosistem će funkcionisati dugi niz godina bez potrebe za hranjenjem, čišćenjem i slično.

3. Kamen sa Marsa

Kamen sa Marsa
Foto: coolcrack.com
NASA je godinama pokušava da donese uzorak kamena sa Marsa, a vi je možete preduhitriti, i to bez posete Crvenoj planeti!

Nije retko da veliki meteori pogode ovu planetu i izbace velike komade njenog kamenja u orbitu oko Sunca. Takođe, mada ređe, dešava se da delovi tog kamenja padnu na Zemlju. Ukoliko imate sreće da nađete meteorit, bez bojazni ga možete razbiti u manje parčiće i prodavati.

4. Gumbuk

Gumbuk
Foto: boraszportal.hu
Gumbuk je objekat koji se sam uspravlja, bez obzira na to kako ga spustite on će se sam ispraviti. Postojanje oblika koji ima ove osobine otkriveno je još 1995. godine, ali je bilo potrebno još deset godina da bi se otkrilo kako funkcioniše.

Naučnici su se osećali postiđeno kada se otkrilo da je oklop kornjača evoluirao u ovaj oblik ne bi li im obezbedio da se lakše vrate na noge ako se prevrnu.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email