None
11 0 1 0

11 originalnih i jeftinih poklončića koji će impresionirati sve vaše prijatelje (broj #9 će vas sigurno baciti u rebus)

Podeli
Zabava
Maki S.
Zabava
Feb 10, 2016

Nauka otkriva mnoge sjajne stvari. Da biste uživali u nekim od njenih dostignuća nije vam potreban doktorat, tajna labaratorija, niti finansiranje od strane države. Bez obzira na to da li ste zaluđeni naukom ili ne, ovih 11 jeftinih poklončića će vas oduševiti!

1. Aerogel

Aerogel
Foto: coolcrack.com
Aerogal je takodje poznat i kao smrznuti dim. On je najlakši poznati čvrst materijal i njegovih 96% je sačinjeno od vazduha. To je praktično silikonski gel kome je sva tečnost zamenjena gasom. Ukoliko držite mali komad u ruci, gotovo da ga nećete videti ni osetiti, međutim, kada ga bocnete osetićete materijal nalik stiroporu.

Aerogel je i veoma koristan. Može da izdrži težinu do 4.000 puta veću od svoje, kao i da izdrži neposrednu eksploziju dva kilograma dinamita. Takođe je i najbolji izolator, a razlog zbog kog nemamo jakne od aerogela je taj da tu svoju funkciju vrši toliko dobro, da su se ljudi koji su ih probali žalili na toplotu čak i na Mont Everestu !

2. Ekosfera

Ekosfera
Foto: thedressingroommelbourne.wordpress.com
Unutar ove zapečaćene kugle žive škampi, alge i bakterije u filtriranoj morskoj vodi. Stavite je na svetlo mesto i ovaj mali ekosistem će funkcionisati dugi niz godina bez potrebe za hranjenjem, čišćenjem i slično.

3. Kamen sa Marsa

Kamen sa Marsa
Foto: coolcrack.com
NASA je godinama pokušava da donese uzorak kamena sa Marsa, a vi je možete preduhitriti, i to bez posete Crvenoj planeti!

Nije retko da veliki meteori pogode ovu planetu i izbace velike komade njenog kamenja u orbitu oko Sunca. Takođe, mada ređe, dešava se da delovi tog kamenja padnu na Zemlju. Ukoliko imate sreće da nađete meteorit, bez bojazni ga možete razbiti u manje parčiće i prodavati.

4. Gumbuk

Gumbuk
Foto: boraszportal.hu
Gumbuk je objekat koji se sam uspravlja, bez obzira na to kako ga spustite on će se sam ispraviti. Postojanje oblika koji ima ove osobine otkriveno je još 1995. godine, ali je bilo potrebno još deset godina da bi se otkrilo kako funkcioniše.

Naučnici su se osećali postiđeno kada se otkrilo da je oklop kornjača evoluirao u ovaj oblik ne bi li im obezbedio da se lakše vrate na noge ako se prevrnu.

5. Ljubičasti laser

Ljubičasti laser
Foto: coolcrack.com
Crveni laser, zeleni, pa čak i plavi, nisu više dovoljni za zaluđenike naukom. Trenutno su u modi ovi ljubičasti laseri od 405 nanometara, koji i nisu tako jeftini. Očekuje se da će sledeća hit boja biti narandžasta, a radi se i na laseru duginih boja.

6. Galijum

Galijum
Foto: twitter.com
Galijum je srebrnkasti metal sa atomskim brojem 31. Koristi se u poluprovodnicima i LED diodama, a interesantna stvar u vezi sa njim je da njegova tačka topljenja iznosi samo 29,4 stepeni celzijusa.

Ako držite parče ovog kristala u ruci, toplota vašega tela će učiniti da se istopi, ali ako ga prospete na tanjir, on će opet poprimiti čvrst oblik. Galijum nije toksičan kao živa, međutim, svakako ne bi trebalo da ližete prste nakon igranja sa njim. Kada vam dosadi, možete ga istopiti na staklo i napraviti ogledalo!

7. Magične bobice (Mirakolina)

Magične bobice (Mirakolina)
Foto: miraclefruithut.com
Same po sebi, ove bobice nemaju specifičan ukus, ali ono što ih čini "magičnim" je to što sadrže hemikaliju zvanu mirakulin. Ona se vezuje za receptore za slatko na jeziku, menja njihov oblik i čini da drugačije reaguju na kiselu hranu.

Posle ovih bobica sve što stavite u usta će vam delovati drugačije. Ljuti tobasko sos će imati ukus glazure za krofne, pivo ukus čokolade, a kozji sir ukuz čizkejka. Efekti ovih bobica iščezavaju posle sat vremena.

8. DNK genotip

DNK genotip
Foto: spoki.tvnet.lv
Ne postoji ništa ličnije od nečijeg DNK, a uz pomoć samo malo pljuvačke možete razviti sliku svoga genotipa koja će otkriti vašu dugovečnost, izdržljivost, bolesti, naklonost prema određenoj hrani...

Iako nauka još uvek nije razvila priuštivu analizu sekvenci čitavog genoma, gledanje u specifične markere je dobar početak!

9. Klajn boca

Klajn boca
Foto: ilgincicatla.blogspot.rs
Ukoliko želite da uposlite matematičara, Klajn boca je dobar izbor. Prava Klajn boca je objekat bez spoljašnjosti i bez unutrašnjosti i može postojati samo u četiri dimenzije. Ovaj stakleni model postoji u tri, što znaci da za razliku od pravog može držati tecnost.

Pravi model bi imao četri dimenzije, pa vrat boce ne bi presecao stranicu flaše. Ne brinite, ovaj problem je veoma složen i zadaje probleme i profesionalnim matematičarima!

10. Ogromni plišani mikrobi

Ogromni plišani mikrobi
Foto: pinterest.com
Oni su slatki, mekani i potencijalno smrtonosni. Svi mikrobi, bakterije i virusi za koje ste čuli sada postoje i u plišanoj formi!

Uveličani nekoliko miliona puta pred vama se mogu naći gonoreja, sifilis, mononukleoza i herpes.

11. Ferofluid

Ferofluid
Foto: coolcrack.com
Magnetne čestice u ulju nikada nisu ovako lepo izgledale! To je ustvari ferofluid! On nije tako lep, sve dok ga ne približite magnetu. Pod uticajem magnetne sile, njegova tečnost formira bodljice.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email