None
20 0 1 13

DOSTA SU VAS LAGALI I VARALI: Raskrinkani mitovi o zdravlju u koje svi slepo veruju!

Podeli
Zdravlje
Natalija Z.
Zdravlje
Jan 06, 2016

Svi smo hiljadu putu čuli da šećer izaziva hiperaktivnost, da je crni hleb zdraviji od belog, da gazirani sokovi izazivaju dijabetes i da preterano gledanje TV-a uništava vid... Međutim, da li ste se zapitali koliko je sve to zapravo tačno? Nastavite da čitate i saznajte!

1. Da li maslinovo ulje sprečava srčana oboljenja?

Da li maslinovo ulje sprečava srčana oboljenja?
Foto: ilyke.com
Kratak odgovor: da.

Maslinovo ulje je dobro za zdravlje zbog polifenola, antioksidanata koji smanjuju rizik od srčanih oboljenja i raka.

Međutim, da bi maslinovo ulje zaista bilo lekovito, morate da kupite sveže ulje visokog kvaliteta, koje sadrži visok nivo polifenola. Većina maslinovog ulja dostupnog u prodaji sadrži niski nivo polifenola zbog loše obrade maslina i nepravilnog skladištenja.

2. Da li su sirupi za kašalj delotvorni?

Da li su sirupi za kašalj delotvorni?
Foto: ilyke.com
Kratak odgovor: ne.

Lekari su se 2006. složili da većina sirupa za kašalj nije delotvorna. Ovi obojeni sirupi uglavnom sadrže premale doze kodeina i dekstrometorfana da bi bili efikasni.

Izgleda da su delotvorni samo sirupi koji sadrže starije antihistaminike.

3. Da li šećer izaziva hiperaktivnost?

Da li šećer izaziva hiperaktivnost?
Foto: ilyke.com
Kratak odgovor: ne.

Studija iz 1996. koja je objedinila rezultate 23 istraživanja zaključila je da šećer ne dovodi ni do kakvih "bihevioralnih i kognitivnih promena kod dece".

Prastari mit da se deca nemirno ponašaju kada pojedu veće količine slatkiša, kolača i drugih grickalica može se povezati sa vrstom situacija u kojima se ovakve đakonije obično služe. Na primer, deca su mnogo živahnija za vreme rođendana i praznika, kada su im slatkiši mnogo dostupniji.

4. Da li gazirani sokovi dovode do dijabetesa?

Da li gazirani sokovi dovode do dijabetesa?
Foto: ilyke.com
Kratak odgovor: da.

Velika studija Američkog medicinskog udruženja iz 2004. otkrila je da su žene koje su pile jedan ili više gaziranih sokova dnevno imale 83% veće šanse da dobiju dijabetes tipa 2 od onih koje su ih konzumirale samo jednom mesečno.

5. Da li vam je potrebna krema za sunčanje s faktorom većim od 30?

Da li vam je potrebna krema za sunčanje s faktorom većim od 30?
Foto: ilyke.com
Kratak odgovor: ne.

Kreme za sunčanje s faktorom zaštite 30 SPF blokiraju oko 97% ultraljubičastih zraka, dok one s faktorom preko 30 blokiraju između 97% i 98%.

Od jačine faktora mnogo je bitnije da koristite kremu s "širokim spektrom" zaštite (ona koja blokira i UVB i UVA zrake). Takođe je bitno da nanesete dovoljnu količinu kreme da bi ona delovala kako treba.

6. Da li monosodijum glutamat iz kineske hrane izaziva glavobolje?

Da li monosodijum glutamat iz kineske hrane izaziva glavobolje?
Foto: ilyke.com
Kratak odgovor: ne.

Revizija 40 kliničkih istraživanja objavljena 2006. ustanovila je da ranija istraživanja "ne dokazuju da postoji veza između konzumiranja monosodijum glutamata i simptoma kao što su glavobolje i napadi astme".

7. Da li orašasti plodovi goje?

Da li orašasti plodovi goje?
Foto: ilyke.com
Kratak odgovor: ne.

Oko 75% orašastih plodova čine masti. Međutim, ne znači da masti goje. Mnogo bitniji faktor jeste veličina porcije, a orašasti plodovi su puni zdravih masnoća koje brzo zasite. Takođe su odličan izvor proteina i vlakana.

Jedno istraživanje je čak otkrilo da bademi sadrže 20% manje kalorija nego što se ranije mislilo zato što se masnoće koje sadrže brzo izlučuju iz tela.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email