None
8 0 1 4

8 fascinantnih činjenica koje niste znali o grudima

Podeli
Zabava
Cveta F.
Zabava
Jan 27, 2016

Da li ste se ikada zapitali kako je nastao brvi brushalter, šta se s grudima dešava nakon trudnoće i da li je njihova veličina bitna? Ako jeste, nastavite da čitate i saznajte odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja...

1. Šta se nalazi unutra?

Šta se nalazi unutra?
Foto: ilyke.com
Grudi se sastoje od između 15 i 20 malih režnjeva ispunjenih alveolama u kojima se proizvodi mleko. Ovi režnjevi su međusobno povezani kanalima koji odvode mleko do bradavice. Masne naslage, ligamenti i vezivna tkive drže ovu mašineriju za proizvodnju mleka na mestu.

2. Prvi brushalter

Prvi brushalter
Foto: ilyke.com
Žene su vekovim obavijale grudi trakama tkanine ili isticale dekolte korsetima, u zavisnosti od mode, ali preteče savremenih brushaltera počelu su da se pojavljuju krajem 19. i početkom 20. veka. Amerikanka Meri Felps-Džejkobs je 1914. patentirala brvi brushalter, koji se sastojao od dve maramice zašivene zajedno i trakica za bebe umesto bretela. Prvi push-up pojavio se u prodaji 1948. Prosečna savremena žena danas ima 9 brushaltera.

3. Grudi u umetnosti

Grudi u umetnosti
Foto: ilyke.com
Svi smo videli statue golih ženskih tela i stare uljane slike dama koje ne nose baš mnogo odeće. Ovo je drevna tradicija, koja potiče još iz doba paleolitske pećinske umetnosti. Crteži stari preko 35.000 godina prikazuju obnažene žene s ogromnim bokovima i grudima (nije ni čudo što arheolozi smatraju da su ovi crteži delo praistorijskih tinejdžera).

4. Veličina je važna

Veličina je važna
Foto: ilyke.com
Naučnici su otkrili da postoji 7 genetičkih markera koji su odgovorni za veličinu grudi. Studija objavljena 2012. takođe navodi da se dva od tih markera dovode u vezu s rakom dojke, ali istraživači naglašavaju da to ne znači da je veličina grudi povezana s rizikom od raka dojke.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email