None
8 0 1 0

8 fascinantnih činjenica koje niste znali o grudima

Podeli
Zabava
Cveta F.
Zabava
Jan 27, 2016

Da li ste se ikada zapitali kako je nastao brvi brushalter, šta se s grudima dešava nakon trudnoće i da li je njihova veličina bitna? Ako jeste, nastavite da čitate i saznajte odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja...

1. Šta se nalazi unutra?

Šta se nalazi unutra?
Foto: ilyke.com
Grudi se sastoje od između 15 i 20 malih režnjeva ispunjenih alveolama u kojima se proizvodi mleko. Ovi režnjevi su međusobno povezani kanalima koji odvode mleko do bradavice. Masne naslage, ligamenti i vezivna tkive drže ovu mašineriju za proizvodnju mleka na mestu.

2. Prvi brushalter

Prvi brushalter
Foto: ilyke.com
Žene su vekovim obavijale grudi trakama tkanine ili isticale dekolte korsetima, u zavisnosti od mode, ali preteče savremenih brushaltera počelu su da se pojavljuju krajem 19. i početkom 20. veka. Amerikanka Meri Felps-Džejkobs je 1914. patentirala brvi brushalter, koji se sastojao od dve maramice zašivene zajedno i trakica za bebe umesto bretela. Prvi push-up pojavio se u prodaji 1948. Prosečna savremena žena danas ima 9 brushaltera.

3. Grudi u umetnosti

Grudi u umetnosti
Foto: ilyke.com
Svi smo videli statue golih ženskih tela i stare uljane slike dama koje ne nose baš mnogo odeće. Ovo je drevna tradicija, koja potiče još iz doba paleolitske pećinske umetnosti. Crteži stari preko 35.000 godina prikazuju obnažene žene s ogromnim bokovima i grudima (nije ni čudo što arheolozi smatraju da su ovi crteži delo praistorijskih tinejdžera).

4. Veličina je važna

Veličina je važna
Foto: ilyke.com
Naučnici su otkrili da postoji 7 genetičkih markera koji su odgovorni za veličinu grudi. Studija objavljena 2012. takođe navodi da se dva od tih markera dovode u vezu s rakom dojke, ali istraživači naglašavaju da to ne znači da je veličina grudi povezana s rizikom od raka dojke.

5. Opuštene grudi

Opuštene grudi
Foto: ilyke.com
Šta se dešava s grudima uvećanim zbog mleka nakon prestanka dojenja? Ispostavilo se da sama trudnoća mnogo više utiče na grudi nego dojenje. Dok grudi trudnica sve više rastu i postaju teže, ligamenti i koža grudi se rastežu. Kada se grudi smanje nakon porođaja, postoji verovatnoća da se koža neće vratiti u prvobitno stanje.

Postoje određeni faktori koji loše utiču na čvrstinu grudi. Na primer, što je žena starija i što je više dece rodila, to je veća verovatnoća da će joj se grudi nakon trudnoće opustiti. Pušenje takođe može loše da utiče na čvrstinu grudi jer nikotin razbija proteine koje koži (i grudima) daju mladalačku elastičnost.

6. Grudvice u grudima

Grudvice u grudima
Foto: ilyke.com
Grudvice u grudima su uobičajene i mogu imati više različitih uzroka. Postoji više vrsta benignih grudvica koje nastaju zbog promena u nivoima hormona tokom određenih perioda života žene, kao što je, na primer, za vreme menstrualnog ciklusa. Iako većina grudvica nije kancerogena, sve promene na grudima trebalo bi što pre prijaviti lekaru.

7. Rezervne grudi

Rezervne grudi
Foto: ilyke.com
U danima kada nisu postojale bebi formule, deca žena koje nisu mogle da doje mogla su da umru od gladi. Na svu sreću, i tada je postojalo rešenje: postojale su žene koje su za novčanu nadoknadu dojile tuđu decu, što je bilo veoma uobičajeno u Evropi u 19. veku. Iako je za današnje vreme neuobičajena, ova praksa i dalje postoji.

8. Da li je veće bolje?

Da li je veće bolje?
Foto: ilyke.com
Ako niste zadovoljni veličinom svojih grudi, znajte da niste usamljeni – uvećanje grudi je ubedljivo najpopularnija plastična operacija na svetu. Postoje dva osnovna tipa implanata: silikonski i salinski. Iako uvećanje grudi može pozitivno uticati na samopouzdanje pojedinih žena, postoje brojni zdravstveni rizici, uključujući lošu reakciju na anesteziju i moguće infekcije.
Image source: ilyke.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email