None
20 0 1 0

20 fenomenalnih saveta da manji prostor učinite mnogo većim i komfornijim (broj #18 je ubedljivo najlakši i najvažniji)

Podeli
Uradi sam
Jelena K.
Uradi sam
Nov 08, 2016

Ukoliko imate problema sa uređenjem malih prostorija u vašem domu, pripremili smo vam 20 trikova koji će učiniti da vaše prostorije deluju veće i komfornije.

1. Što više prirodnog svetla

Što više prirodnog svetla
Foto: delikatissen.com
Ne koristite prozore umesto polica za knjige i ne ostavljavljajte cveće na okvire. Prozorsko okno uvek mora biti čisto. Čak i najmanja prostorija ispunjena dnevnom svetlošću učiniće da se osećate prijatno.

2. Odaberite neutralne boje

Odaberite neutralne boje
Foto: ru.pinterest.com
Nikada nećete pogrešiti ukoliko odaberete svetlu, pastelnu boju za svoje zidove, plafon, pod ili nameštaj. Bićete iznenađeni koliko će vaša soba delovati veće!

3. Ogledala

Ogledala
Foto: bmodm.com
Ukoliko postavite ogledala pored prozora odmah ćete imati osećaj da se nalazite u većoj prostoriji. Ogledala na vratima ormana ili ogledalo na ulaznim vratima su odlične opcije.

4. Ne postavljajte sav nameštaj uza zid

Ne postavljajte sav nameštaj uza zid
Foto: mcompanystyle.com
Nemojte se plašiti da postavite kauč dijagonalno ili na sred sobe. Stvorite udoban i funkcionalan životni prostor, nije vam potreban podijum za igru u centru svake sobe. Ukoliko postavite sav nameštaj uza zid, bićete svesni koliko malo prostora zapravo imate.

5. Odaberite odgovarajuće zavese

Odaberite odgovarajuće zavese
Foto: westelm.com
Boja zavese i zidova bi trebalo da bude slična, što će prividno sobu učiniti većom. Izbegavajte debele, teške i dugačke zavese.

6. Nameštaj sa nogicama

Nameštaj sa nogicama
Foto: shakemyblog.fr
Sofa, krevet, radni sto, orman, komoda sa nogicama će učiniti da se percepcija prostora poveća.

7. Urednost

Urednost
Foto: ww38.homeditorial.com
Pažljivo razmislite kako ćete urediti prostor. Uvek sklanjajte obuću, odeću i ostale predmete koji nisu na svom mestu. Ne bi trebalo da imate previše jastuka i dekoracije generalno. Ukoliko je u prostoriji haos, automatski će delovati manje.

8. Koristite gotov tekstil

Koristite gotov tekstil
Foto: ebay.com
Nemojte se plašiti da kupite gotov tekstil za svoj nameštaj. Ukoliko koristite isti tekstil za više komada nameštaja to će stvoriti iluziju i da je prostorija veća.

9. Balansiran izbor nameštaja

Balansiran izbor nameštaja
Foto: decordots.com
Trebalo bi uvek da birate nameštaj slične veličine. Ovo je odličan način da uštedite na prostoru, potrudite se da što manje nameštaja bude u prostoriji.

10. Visinu prostorije iskoristite maksimalno

Visinu prostorije iskoristite maksimalno
Foto: cococozy.com
Odličan način da uštedite na prostoru jeste da imate policu koja doseže do plafona. Na njoj ne moraju biti samo knjige, već bilo kakvi predmeti. Na prvi pogled će vam ove police delovati ogromno, ali kasnije ćete videti njihov efekat.

11. Veliki prozori

Veliki prozori
Foto: otthonesdekor.blogspot.rs
Zavese postavite tako da se prostiru od plafona do poda. Postarajte se da zavese nisu debele, previše tamne i da propuštaju svetlost. Ovo će stvoriti osećaj da je prostorija veća, pogotovo ukoliko deluje da prozor pokriva ceo zid.

12. Čiste i uredne police

Čiste i uredne police
Foto: mcompanystyle.com
Ukoliko je polica polupopunjena, to će stvoriti osećaj viška prostora u sobi. Glomazne knjige postavite na donjem delu police, dok bi na gornjem delu trebalo da se nalaze fotografije.

13. Naglasak na zidovima

Naglasak na zidovima
Foto: marthinesimonsen.blogg.no
Okrečite jedan zid u prostoriju tamnijom bojom, ovo bi trebalo da stvori osećaj da je soba veća nego što zapravo jeste. Takođe možete koristiti i tapete kako biste stvorili ovaj efekat.

14. Jarka boja plafona

Jarka boja plafona
Foto: interiorhousedesign.net
Prema savetima mnogih, plafon bi uvek trebalo da bude okrečen u belo. Ovo je netačno. Okrečite plafon jarkom bojom i bićete oduševljeni koliko veliko ona zapravo deluje.

15. Pod sa prugama

Pod sa prugama
Foto: thefhd.co
Ovo definitivno nije po svačijem ukusu, ali stvarno može pomoći da prostor deluje veće. Učiniće da prostorija deluje duže ili šire u zavisnosti od pravca pruga.

16. Višefunkcionalni nameštaj

Višefunkcionalni nameštaj
Foto: wisnudecor.net
Prostor u maloj sobi ne bi trebalo da bude statičan ukoliko je to moguće. Što češće pomerate stvari iz prostorije u prostoriju ili menjate položaj nameštaja, više ćete imati prostora.

17. Koristite providni nameštaj

Koristite providni nameštaj
Foto: leblogava.files.wordpress.com
Stakleni sto ili providne stolice od kvalitetnog materijala su odlično rešenje za male prostorije. Prostorija će delovati svetlije i neće delovati toliko natrpana stvarima.

18. Mnogo svetla

Mnogo svetla
Foto: giesendesign.com
Osvetljenje u sobi mora da varira. Lampe, stone lampe, zidne lampe, sve su to odlične opcije za malu prostoriju. Svetlo bi trebalo da je fokusirano na gore, što će osvetliti plafon i time će učiniti da prostorija deluje veće.

19. Slike kao dekoracija

Slike kao dekoracija
Foto: homester.com.ua
Mesta za slike ima čak i u malim prostorijama. U stvari, velika slika na zidu male prostorije učiniće da ona deluje veće.

20. Visoka vrata

Visoka vrata
Foto: pinterest.com
Visoka vrata učiniće da plafon deluje viši, a takođe su ovakva vrata moderna i veoma elegantna.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email