None
16 0 1 0

16 grešaka u sređivanju dnevne sobe zbog kojih kuća izgleda neuredno, jeftino i bez ukusa

Podeli
Uradi sam
Jasna S.
Uradi sam
Jan 20, 2017

Kada renovirate dom, skoncentrišete se više na osećanja nego na osnove dizajniranja. Zbog ovoga vaša očekivanja ne budu ispunjena. Zbog toga smo pripremili za vas najčešće greške na koje niste obraćali pažnju.

1. Nedostatak tepiha ili tepih nepravilne boje

Nedostatak tepiha ili tepih nepravilne boje
Foto: brightside.me
Mali tepisi donose disbalans prostorije, zato izaberite pravu veličinu tepiha za vašu sobu. Veliki tepisi vizuelno povećavaju sobu i enterijer dobija kompletan oblik.

2. Ne potcenjujte moć jastučića

Ne potcenjujte moć jastučića
Foto: brightside.me
Jastučići za sofe su udobni i stvaraju relaksirajuću atmosferu. Kada ih budete kupovali, uzmite u obzir kakav vam je nameštaj. Ako je somotski ili velurni, ne uzimajte pamučne ili lanene tekstile. Za manji nameštaj koristite manje stvari, a za veliki veće jastuke.

3. Sredina prostorije je previše stresna

Sredina prostorije je previše stresna
Foto: brightside.me
Dnevna soba zahteva svetli akcenat. To može biti kamin, umetničko delo, ogledalo, slika - bilo šta što odvraća pažnju. Možete napraviti zonu za odmor, gde ćete naglasiti kontrast boja ili mešanje nekih složenih.

4. Stare presvlake za nameštaj

Stare presvlake za nameštaj
Foto: brightside.me
Kada menjate presvlake, one mogu pretvoriti sobu u modernu prostoriju sa stilom. Menjajte i slike na zidovima u zavisnosti od raspoloženja i godišnjeg doba.

5. Biljke u malim saksijama

Biljke u malim saksijama
Foto: brightside.me
Bolje je da stavite velike biljke u saksije, nego male na prozorskim okvirima. Na ovaj način će vam soba izgledati veća i udobnija.

6. Jedino svetlo u sobi je na plafonu

Jedino svetlo u sobi je na plafonu
Foto: brightside.me
Svetlo stvara atmosferu. Zbog toga se ne treba osloniti samo na luster u centru sobe. Stvorite svoj sistem osvetljenja i na drugim mestima (za čitanje, tavanica, pod i slično).

7. TV koji nije na pravom mestu

TV koji nije na pravom mestu
Foto: brightside.me
Najbolje mesto za TV je prazan zid. Ne instalirajte ga blizu prozora, jer će biti bolno za oči i onemogući će vam da vidite čisto. Razmak između TV-a i sofe zavisi od veličine: trebalo bi da bude jednak 3-5 dijagonale.

8. Vaša sofa je postavljena uz zid

Vaša sofa je postavljena uz zid
Foto: brightside.me
Ovo pravilo važi za velike prostorije. Ako imate priliku da postavite sofu dalje od zida, to i učinite. Vizuelno ćete povećati prostor i učiniti ga udobnijim. Sofa koja se nalazi uz zid stvara osećaj kao da ste u studiju za ples, a ne dnevnoj sobi.

9. Tamni nameštaj sa svetlom tavanicom

Tamni nameštaj sa svetlom tavanicom
Foto: brightside.me
Ako kupite nameštaj tamne boje u sobi sa niskom tavanicom, onda ćete učiniti da izgleda tesno i skučeno. Izaberite manje sofe i stolice u svetlim ili neutralnim nijansama.

10. Vaše zavese smanjuju prostor

Vaše zavese smanjuju prostor
Foto: brightside.me
Beznačajna sitnica kao što su zavese dosta utiču na izgled. Važno je da zavese budu što šire kako bi plafon i dnevna soba izgledali veći. Izaberite svetlije boje od ostatka nameštaja i tekstila u sobi.

11. Izaberite nameštaj prema vašem dizajnu, a ne ličnim prioritetima

Izaberite nameštaj prema vašem dizajnu, a ne ličnim prioritetima
Foto: brightside.me
Ako je neki nameštaj lep, ne mora da znači da će pristajati vašem domu. Postarajte se prvo da je udoban - isprobajte ga. U suprotnom ćete ih retko koristiti i zauzimaće vam prostor.

12. Nameštaj koji je izgubio svrhu

Nameštaj koji je izgubio svrhu
Foto: brightside.me
Postoji moda i kod nameštaja. Na primer, glomazni nameštaj sa naslonima za ruke je odavno izašao iz mode i obratite pažnju na prave linije ili oštre siluete. Možete izabrati tradicionalnu sofu ili neke neočekivane i moderne boje.

13. Loše postavljene slike

Loše postavljene slike
Foto: brightside.me
Savršena pozicija je 153 cm od nivoa poda (za centar slike). Ako imate dosta fotografija, napravite galeriju umesto običnih ramova.

14. Nameštaj neodgovarajuće veličine

Nameštaj neodgovarajuće veličine
Foto: brightside.me
Najčešća greška je kada ljudi stavljaju u sobu nameštaj koji nije pravilne veličine, posebno kada je reč o sofama - zbog toga sobe izgledaju manje. Ako imate veću dnevnu sobu, onda možete priuštiti sobnu sofu. Za manje sobe su dobre sofe iz više delova i stolice.

15. Zanemarujete funkcionalnost dnevne sobe

Zanemarujete funkcionalnost dnevne sobe
Foto: brightside.me
Ako imate pravougaonu sobu, možete ispraviti oblik uz pomoć kabineta ili police - kvadratni oblik je lakši za pravljenje balansa. Dnevna i spavaća soba uvek treba da budu blizu prozora kako bi bili dalje od ulaza. Dnevnu sobu i kuhinju možete da aranžirate kako želite, ali je bolje da kuhinja bude bliža prozoru i da ima dovoljno svetla. Dnevna soba i trpezarija bi trebalo da imaju dovoljno prostora i da budu na jednom mestu. Radna i dnevna soba bi trebalo da imaju manje uglove i dodatni izvor svetlosti.

16. Praćenje samo jednog stila

Praćenje samo jednog stila
Foto: brightside.me
Ako date prednost određenom stilu enterijera bez odstupanja, soba će izgubiti toplinu i postaće jednolična. Pomešajte svoj omiljeni stil sa drugim: električni, retro, drveni i mnoge druge opcije koje će vam ulepšati prostor. Nikada nećete želeti da ga napustite!
Image source: brightside.me
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email