None
10 0 1 0

10 stvari koje nikako ne smete raditi drvenim podovima

Podeli
Uradi sam
Tanja B.
Uradi sam
Jun 15, 2017

Ako imate parket u kući, sigurno ste u stalnom strahu da ga ne uništite. Parket zaista čini da stan ili kuća dobije potpuno novo ruho - da izgleda klasično i sofisticirano, a istovremeno i domaće i udobno. To je stvarno savršen pod, pod uslovom da znate kako da se brinete o njemu. Ako želite da vam parket izgleda kao prvog dana kada je postavljen, ovih 10 stvari nikako ne biste smeli da radite. Dobro očuvan parket izgleda čarobno, ali nema ničeg neprivlačnijeg od pohabanih dasaka. Najlakše je ignorisati problem, ali što duže čekate na popravku i sanaciju, biće teže i skuplje da ih uradite. Ako želite da vaši podovi izgledaju lepo, pratite ovih 10 pravila!

1. Držite tepih na samo jednom mestu

Držite tepih na samo jednom mestu
Foto: flickr.com
Ako vam tepih stoji uvek na istom mestu, boja na parketu neće biti ravnomerna. Sunce će izbeljivati boju na parketu, ostavljajući tamna područja ispod tepiha i nameštaja. Ovo je jako teško popraviti kada je šteta već načinjena.

2. Čistite ih sirćetom

Čistite ih sirćetom
Foto: pixabay.com
Sirće je sjajno za mnoge stvari, ali čišćenje parketa nije jedna od njih. Kiselina iz sirćeta će odvojiti hemikalije koje se koriste za lepljenje dasaka, pa umesto njega koristite neko pH neutralno sredstvo za čišćenje.

3. Ne štitite parket od nameštaja

Ne štitite parket od nameštaja
Foto: ebay.com
Najjednostavnija mera da sprečite ureze i otiske na parketu, jeste da postavite lepljive podloge na nogare od nameštaja. Jednostavna, a veoma efikasna mera da vaš parket uvek bude kao nov!

4. Kotrljate se u stolici sa tvrdim točkićima

Kotrljate se u stolici sa tvrdim točkićima
Foto: commons.wikimedia.org
Postoje stolice sa posebnim točkićima, kao što su na primer gumeni točkići, koje bi trebalo da koristite na parketu. Klasični drveni točkići će pohabati pod, iako možda mislite da je nameštaj na točkićima odlična stvar i po cenu ogrebotina na podu.

5. Hodate po njemu u cipelama

Hodate po njemu u cipelama
Foto: pixabay.com
Ako nosite cipele sa štiklom bilo koje veličine, verovatno ćete izgrebati parket, ostavlajajući nepopravljivu štetu. Ipak, to nije jedini razloga da unutra nosite čarape ili papuče. Ako uđete u kuću sa mokrim cipelama, parket može da povuče vlagu, što nikako nije dobro.

6. Dopuštate psu sa dugim noktima da se igra na njemu

Dopuštate psu sa dugim noktima da se igra na njemu
Foto: flickr.com
Istina je da ako posedujete psa, morate da prihvatite da će neke od vaših stvari biti nepovratno uništene. Takav je život! Ipak, to ne znači da ne možete da preduzmete mere da štetu svedete na minimum. Prvi korak je da redovno kratite nokte svom psu, da bi vaši podovi ostali relativno neoštećeni.

7. Čistite ih paročistačem

Čistite ih paročistačem
Foto: flickr.com
Paročistači su odlični za čišćenje podnih pločica, tako da ne morate da se rešite svog ako ga imate! Ipak, ako se koristi na parketu, vlaga može načiniti štetu. Drvo, između ostalog, lako upija vlagu i krivi se, pa ne bi valjalo da vaš parket čistite ovim aparatom.

8. Odugovlačite sa hoblovanjem i lakiranjem

Odugovlačite sa hoblovanjem i lakiranjem
Foto: flickr.com
Parket bi trebalo hoblovati i lakirati na svakih 10 do 15 godina, u zavisnosti od toga kolikom je habanju i grebanju izložen u vašem domu. Ako to ne radite, oštećenja će zahvatiti i podne ploče, umesto samo zaštitnog sloja, pa će biti mnogo skuplje i teže sanirati štetu.

9. Sipate sredstvo za čišćenje direktno na parket

Sipate sredstvo za čišćenje direktno na parket
Foto: flickr.com
Stručnjaci za podove savetuju da nikako ne sipate sredstva za čišćenje na parket - osim ako ne želite da ga drvo apsorbuje, što će ostaviti ružne mrlje. Umesto toga, nakvasite krpu i prionite na čišćenje.

10. Zaboravljate da stavite otirač

Zaboravljate da stavite otirač
Foto: flickr.com
Korišćenje otirača je odlična preventivna mera da zaštitite svoj parket, jer čak i kada skidate cipele čim pređete prag, parket u tom delu će se istrošiti i uništiti.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email