None
11 0 1 0

Evo šta morate da uradite kako bi vaš dom bio topao i spreman za hladne dane bez ogromnih računa za struju i gas

Podeli
Uradi sam
Predrag J.
Uradi sam
Dec 31, 2016

Pogledajte neke od najboljih saveta kako da sredite prostor tokom zime i olakšajte sebi život.

1. Koristite samolepljive izolacione trake unutar prozorskih okvira

Koristite samolepljive izolacione trake unutar prozorskih okvira
Foto: hefty.co
Prozorski okviri nakon određenog vremena imaju mesta za promaju i zato postoji rešenje: samolepljive prozorske trake. Izaberite gustinu i materijal koji želite (pena ili guma), očistite unutrašnjost okvira i zatim ga zalepite. Odlično je i za vrata. Vodite računa da redovno zamenite trake, jer vremenom postaju manje efikasne.

2. Zapušite prozore od promaje uz pomoć akrilne smole

Zapušite prozore od promaje uz pomoć akrilne smole
Foto: hefty.co
Prozori su mesto gde se najviše toplote izgubi. Ako okviri nisu dobro zapečaćeni, vaši računi za grejanje će biti mnogo veći. Zbog toga dodajte na šupljine akrilnu smolu i osigurajte ih. Prvo uklonite stari materijal koji je zapušavao rupu, nanesite novo na prozor pritiskajući tubu ili pištolj. Ova metoda je efikasna čak i na drvetu i plastici. Ako želite da proverite na kojim mestima ima lufta, prođite plamenom upaljača ili šibice i vidite gde protiče vazduh.

3. Sprečite promaju zapušavanjem materijala na ugroženim mestima

Sprečite promaju zapušavanjem materijala na ugroženim mestima
Foto: hefty.co
Za sve vas koji želite najjednostavnije rešenje: to je materijal za sprečavanje promaje. Može biti u raznim oblicima i efikasan je za sva vrata, pragove ili prozore. Držite ih dok je hladno i sklonite ih kad nije, vrlo jednostavno. Postoje i mnogi sintetički i kreativni za sve vrste šupljina.

4. Ne podešavajte termostat iznad 21 stepen celzijusa

Ne podešavajte termostat iznad 21 stepen celzijusa
Foto: inspectapedia.com
Kada je napolju ledeno vreme, svako ima želju da pojača termostat. To je ne samo da skuplje, već je i nepotrebno grejanje čitavog prostora. Ako držite termostat oko 20 stepeni 8 sati dnevno, neće se sve pregrejati i uštedeće vam 15% računa za grejanje.

5. Izolujte električne utikače

Izolujte električne utikače
Foto: hefty.co
Bez utikača većina stvari u domu ne radi, ali da li znate da neverovatno crpe toplotu? Zapečatite ih i biće vam dodatno korisno ako imate malu decu. Ako je utičnica labava ili slomljena, zamenite je. Upozorenje: Budite izuzetno pažljivi prilikom prilagođavanja ili zamene bilo kog dela električnog priključka. Prvo isključite struju ili izvadite osigurač i ako imate bilo kakve nedoumice, pozovite električara.

6. Ostavite rernu otvorenu nakon kuvanja

Ostavite rernu otvorenu nakon kuvanja
Foto: treehugger.com
Ovo zvuči vrlo jednostavno. Kada se isključi rerna, još uvek je puna toplote od pečenja ili kuvanja i zbog toga će vam dom biti dodatno topliji.

7. Pokrijte prozore u podrumu

Pokrijte prozore u podrumu
Foto: hefty.co
Prozori u podrumu su često tanji i manje izolovani nego prozori u kući. Uz pomoć stiroporske ploče možete zapečatiti prozore da toplota ostane unutra, a hladnoća napolju.

8. Zalepite foliju na zidove iza radijatora

Zalepite foliju na zidove iza radijatora
Foto: hefty.co
Vaši radijatori, ako ih imate, ne greju samo prostoriju već i zidove iza sebe. Ako stavite aluminijumsku foliju iza njih, toplota će se zadržati između, umesto što će ih zidovi apsorbovati. Budite sigurni da je folija aluminijumska, a ne nešto zapaljivo.

UPOZORENJE: Ne radite ovo ako nemate iskustva i obavezno skinite foliju dok niste kod kuće!

9. Podignite roletne kako bi unutra ušla svetlost

Podignite roletne kako bi unutra ušla svetlost
Foto: saddlers-blinds.co.uk
Sunčeva svetlost je oduvek bila i biće najekonomičnija vrsta grejanja. Čak iako tokom zime ima manje sunca, držite roletne otvorene kako biste pokupili koliko god možete zraka. Otvorite ih preko dana, a zatvorite tokom noći i unutrašnja temperatura će biti prikladna.

10. Redovno čistite peć ili kamin

Redovno čistite peć ili kamin
Foto: hefty.co
Ako imate kamin, obavezno ga dobro očistite pre zime, kako bi bio što efikasniji tokom hladnih dana.

11. Uključite plafonske ventilatore

Uključite plafonske ventilatore
Foto: hefty.co
Da, dobro ste čuli. Oni se koriste leti kako bi rashladili prostor, zar ne? Međutim, mogu biti korisni i zimi. Uključite ga par puta dnevno na par minuta ili manje, suprotno od smera kazaljke na satu. Na taj način će topli vazduh sa plafona biti vraćen na zemlju, gde je najpotrebniji!
Image source: hefty.co
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email