None
20 0 1 0

20 neverovatno lakih i efikasnih trikova kako da očistite celu kuću za manje od 40 minuta! Efikasnije od ovoga ne može!

Podeli
Uradi sam
Nadežda P.
Uradi sam
Nov 22, 2016

Što se manje prašine nalazi u vašem domu, to će i vaše zdravlje biti bolje. Nažalost, ponekada je veoma teško da se otarasimo prašine. Međutim, uspeli smo da pronađemo nekoliko trikova kako da očistimo svoj dom, a pritom je i jeftino!

1. Omekšivač za veš

Omekšivač za veš
Foto: thekrazycouponlady.com
Pomešajte omekšivač i vodu u razmeri 1:4. Mešavinu sipajte u prskalicu i očistite sve što vam padne na pamet, ogledala, stakleni sto, tuš kabinu, čak i ekran TV-a ili monitor računara.

2. Stare čarape

Stare čarape
Foto: thekrazycouponlady.com
Ukoliko imate staru, čistu čarapu pri ruci možete veoma jednostavno očistiti roletne. Takođe čarapu možete navući na džoger i obrisati pod ispod kauča, kreveta i nameštaja generalno.

3. Vlažne maramice

Vlažne maramice
Foto: flickr.com
Kako biste se otarasili prašine, mrvica i mrlja, potrebno je samo da istresete tastaturu i prbrišete je vlažnim maramicama. Ukoliko koristite laptop, prvo ga isključite.

4. Rukavice od tkanine

Rukavice od tkanine
Foto: apartmenttherapy.com
Par rukavica od tkanine vam može pomoći da očistite osetljive površine. Na primer jednostavno možete očistiti luster, lampe, stakleni pribor, kipove. Tkanina skuplja prašinu i čini čišćenje mnogo jednostavnijim.

5. Mekane četkice

Mekane četkice
Foto: adme.ru
Ukoliko želite da očistite neka teško dostupna mesta, najbolje je to učiniti četkicom od prirodnih vlakana.

6. Karton od toalet papira

Karton od toalet papira
Foto: imgur.com
Umesto raspršivačem, očistite teško dostupna mesta kartonom od toalet papira. Karton će se savijati kako vama odgovara i očistiti nanedostupnija mesta, za razliku od cevi usisivača.

7. Bez drangulija

Bez drangulija
Foto: zumi.pl
Suvenire i figurice je najbolje držati iza zatvorenog stakla ili ih skloniti u negde. Prašina se neverovatno brzo nakuplja na ovim sitnicama, te je najbolje rešenje da ih negde sklonite i sebi olakšate čišćenje.

8. Čistite od gore na dole

Čistite od gore na dole
Foto: wanelo.com
Kako prašina ne bi pada sa jedne površine na drugu, brišite je od gore na dole. Čišćenje na ovaj način je manje naporno, a i brže.

9. Nivo vlažnosti

Nivo vlažnosti
Foto: livestrong.com
Kako bi se umanjilo nakupljanje prašine, važno je održavati vlažnost vazduha u prostoriji između 40% i 50%. Najbolje bi bilo da nabavite ovlaživač vazduha kako bi ovo uspelo.

10. Čistite svoje biljke

Čistite svoje biljke
Foto: daisiesandpie.co.uk
Kućne biljke su veoma dobre u borbi protiv prašine. Međutim, ukoliko želite da vaše biljke budu efektivnije, onda je potrebno da ih operete s vremena na vreme.

11. Mikrofiber

Mikrofiber
Foto: thekrazycouponlady.com
Dobra mikrofiberska krpa savršeno funkcioniše. Ona ne samo da prikuplja prašinu, već i sprečava dospevanje sitnijih čestica u vazduh. Ove krpe možete koristiti od poda do plafona.

12. Ne zaboravite zavese

Ne zaboravite zavese
Foto: bobvila.com
Uvek zaboravljamo na zavese, a one su bukvalno prekrivene prašinom, pogotovo ukoliko su sintetičke. Najbolje bi bilo da ih jednom godišnje nosite na hemijsko čišćenje, a da ih barem 2 puta mesečno usisate.

13. Zatvoreni prozori

Zatvoreni prozori
Foto: pro.com
Ukoliko ne želite da konstantno brišete prašinu sa stvari, naviknite se na zatvorene prozore. Naravno, trebalo bi da izvetrite prostorije nekoliko puta dnevno, ali nemojte ostavljati prozore otvorene po ceo dan i noć.

14. Čišćenje tepiha parom

Čišćenje tepiha parom
Foto: oxygenie.ca
Što manje tepiha imate, to je kuća čistija. Usisavajte tepihe jednom nedeljno, a jednom mesečno ih očistite parom. Na ovaj način prašina neće dospeti duboko u tepihe i biće bezbedno čak i da beba puzi po njima.

15. Čistač dlačica

Čistač dlačica
Foto: thekrazycouponlady.com
Lepljivom stranom valjka pređite preko stonih lampi, jastučnica ili bilo koje druge površine od tkanine.

16. Voda

Voda
Foto: lifeshouldcostless.com
Voda uklanja oko 90% prašine. Važno je da nečim vlažnim pređete preko zidova i plafona svakih nekoliko meseci kako biste sprečili akumulaciju prašine.

17. Spakujte odeću u vreće

Spakujte odeću u vreće
Foto: howtobuildit.org
Odeća, ćebad, rezervna posteljina, sve su to jedni od glavnih izvora prašine. Kako biste ovo izbegli ,najbolje je da ih spakujete.

18. Alkohol za sijalice

Alkohol za sijalice
Foto: thekrazycouponlady.com
Prašinu sa sijalica možete ukloniti koristeći alkohol. Prebrišite ih, ostavite ih da se osuše i sigurno ćete primetiti razliku.

19. Polirajte tkaninom

Polirajte tkaninom
Foto: apartmenttherapy.com
Nije preporučljivo da sredstvo za poliranje ili vosak nanesete direktno na nameštaj ili drvenu površinu. Ukoliko to uradite, prašina će brže akumulirati. Najbolje je da sredstvo za čišćenje prvo nanesete na tkaninu

20. Čistite filtere

Čistite filtere
Foto: climatecontrolcorp.com
Što ređe čistite filtere, to će više prašine biti u kući. Ukoliko korisitite usisivač i klimu, a filteri nisu očišćeni, to će samo vratiti prašinu u vazduh, koja će se ponovo nagomilati.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email