None
15 0 1 0

15 praktičnih načina kako da PONOVO iskoristite stvari koje svaki dan koristite u svojoj kući

Podeli
Uradi sam
Tanja B.
Uradi sam
Mar 08, 2017

Uz malo kreativnosti i ideja možete napravi sve što zamislite, tako da na mnoge stvari zapravo ne morate trošiti novac. Potrebno vam je samo nekoliko stvari koje svi imamo kod kuće i malo volje. Pogledajte ovih 15 ideja koje će vam pomoći da uštedite i da sačuvate životnu sredinu.

1. Bočica za tečni sapun

Bočica za tečni sapun
Foto: blog.trashbackwards.com
Ukoliko imate pumpicu starog tečnog sapuna koja vam se dopada, možete napraviti nešto sasvim moderno. Napravite rupu na poklopcu tegle, a pumpu pričvrstite silikonom. Ukoliko je cev pumpe predugačka, jednostavno je skratite. Sada samo kupite sapun i dopunite po potrebi.

2. Osveživači vazduha

Osveživači vazduha
Foto: flickr.com
Kafa je odlična za neutralisanje mirisa. Jednostavno u činije sipajte mlevenu kafu, ili kafu u zrnu i ostavite ih na raznim mestima u kući. Takođe možete koristiti i koru citrusnog voća.

3. Sredstvo za čišćenje

Sredstvo za čišćenje
Foto: blog.trashbackwards.com
Napunite teglu korom narandže i sirćetom. Teglu ostavite na tamnom mestu od dve do četiri nedelje. Kada bude spremno, koristite cediljku kako biste uklonili koru narandže. Ovo sredstvo možete koristiti za čišćenje raznim površina u vašem domu, ali ne bi trebalo da čistite lakirane i obojene površine.

4. Jednostavan način da oribate posuđe

Jednostavan način da oribate posuđe
Foto: blog.trashbackwards.com
Voće se pakuje u mrežice koje skidamo odmah čim dođemo iz prodavnice. Nakupite nekoliko ovih mrežica i vežite ih po sredini. Isecite jedan kraj i sada mrežice možete koristiti za ribanje posuđa.

5. Stalak za časopise

Stalak za časopise
Foto: pinterest.com
Kako biste mogli da držite sve časopise na jednom mestu potrebna vam je samo jedna prazna kutija žitarica. Kutiju isecite po uglovima i ukrasite je nekim lepim papirom. Na ovaj način možete iskoristiti i tegle, boce, kutije, sve što vam padne na pamet. Ukoliko vam je potrebna inspiracija, potražite je na internetu.

6. Kutijice za užinu

Kutijice za užinu
Foto: blog.trashbackwards.com
Isecite tetrapak tako da sve strane imaju polokrug na vrhu. Za jedan polukrug zašijte dugme, a za drugi žicu. Prvo poklopite prazne strane, a zatim spojite strane gde se nalaze dugme i gumica. Postava tetrapaka će se postarati da ništa ne dopre do vaše hrane i možete ga koristiti iznova i iznova.

7. Torbica za pametni telefon ili tablet

Torbica za pametni telefon ili tablet
Foto: pinterest.com
Ukoliko posedujete osnovne veštine šnajderisanja, ovo neće biti problem za vas. Zaštitne torbice je zapravo veoma lako napraviti uz pomoć malo vate, filca ili kože. Još je jednostavnije ukoliko imate zaštitni najlon sa mehurićima i neke šarene trake. Uz malo kreativnosti, čak i od stare knjige možete napraviti zaštitu za svoj telefon.

8. Markeri za knjige ili čestitke uz poklone

Markeri za knjige ili čestitke uz poklone
Foto: pinterest.com
Danas se mape veoma retko koriste, a naravno, kome su i potrebne kada GPS postoji. Umesto da ih bacite, od njih napravite markere za knjihe ili zanimljive čestitke.

9. Koverte sa postavom

Koverte sa postavom
Foto: flickr.com
Ukoliko dobijete ovakvu kovertu, jednostavno obrišite staru adresu i napišite adresu koja vam je potrebna. Na ovaj način ćete uštedeti novac.

10. Papirići za beleške

Papirići za beleške
Foto: flickr.com
Sav papir koji imate, a koji biste inače bacili, isecite na male delove kao što beležnice inače i jesu. Na ovaj način uštedite novac, a i brinete o ekologiji.

11. Salate

Salate
Foto: flickr.com
Nije bitno kakav preliv za salatu volite, velike su šanse da ga možete napraviti kod kuće veoma jednostavno. Postarajte se da kod kuće imate maslinovo ulje, balzamiko sirće, belo sirće i začine. Ostalo je sve na vama, možete eksperimentisati koliko želite sa raznim ukusima i kombinacijama. Možete dodati pavlaku, jogurt ili sok od paradajza.

12. Božićni kalendar

Božićni kalendar
Foto: pinterest.com
Uz pomoć rolni toalet papira možete napraviti svoj jedinstveni božićni kalendar. Svake godine možete napraviti novi ili koristiti onaj stari.

13. Jastučići za nameštaj

Jastučići za nameštaj
Foto: flickr.com
Pravljenje jastučića od filca ili gumene pene može biti ekonomičniji izbor od kupovine prethodno napravljenih jastučića. Za ovo takođe možete iskoristiti i stare japanke.

14. Upaljači

Upaljači
Foto: flickr.com
Upaljači su skupi i često za jednokratnu upotrebu, a da ne pominjemo to koliko su loši za životnu sredinu. Umesto toga u mnogim kafićima i restoranima možete naleteti na besplatne šibice. Pokušajte da upaljače zamenite šibicama.

15. Super kese za pakovanje

Super kese za pakovanje
Foto: pinterest.com
Sve što vam je potrebno jeste zamrzivač, deterdžent za sudove i kukuruzni sirup. Napunite vaakumske kese tečnostima i ostavite ih zamrzivaču. Nakon toga ih ponovo možete koristiti koliko god želite.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email