None
16 0 1 0

16 fascinantnih činjenica o Japanu zbog kojih će vam biti jasno zašto u njihovom rečniku NE POSTOJE reči siromaštvo i beda

Podeli
Svet
Marko M.
Svet
Mar 22, 2017

Japan je jedno od najneverovatnijih mesta na Zemlji, gde dugovekovna tradicija mirno živi rame uz rame sa inovacijama. Mi zaista cenimo ovu zemlju i pronašli smo 16 razloga zašto i vi treba da je volite.

1. Popravke puteva brzinom munje

Popravke puteva brzinom munje
Foto: brightside.me
2014. godine se pojavila 13,7 m duboka rupa na sred puta u Fukuoki. Ovo je bila posledica podzemne građevine, ali srećom niko nije bio povređen. Sada je teško poverovati da se ikada dogodilo, jer je rupa bila popravljena za samo 48 sati, što je zapanjilo čitav svet.

2. Premijum petak

Premijum petak
Foto: brightside.me
Nije tajna da većina radnih ljudi u Japanu pati od umora zbog previše posla. Kako bi se rešio ovaj problem, vlada je dozvolila program nazvan "Premijum petak". Sada zaposleni mogu da odu par sati ranije sa posla svakog poslednjeg petka u mesecu. Prvi koji je ovo učinio je bio ministar ekonomije Hirošige Seko - koji je otišao da igra kerling.

3. Japanska deca imaju zajedničke rođendane

Japanska deca imaju zajedničke rođendane
Foto: brightside.me
15. novembar je dan velike proslave za decu koja imaju 3, 5 ili 7 godina i nazvan je "Šiti-Go-San", što je u prevodu "Sedam-Pet-Tri". Ovi brojevi se smatraju magičnim u Japanu i simbolizuju ključnu fazu odrastanja.

4. Paste za zube koje pomažu da se izleče šupljine

Paste za zube koje pomažu da se izleče šupljine
Foto: brightside.me
Japanski naučnik Kazue Jamagaši je izmislio pastu za zube koja može da vrati udubljenja i male pukotine u zubima brzo i bezbolno. Prvo, supstanca u pasti blagotvorno rastapa površinu ispucalu emajlom. Nakon 3 minuta se pasta kristališe, a veštačka materija čvrsto postavlja prirodnu emajl strukturu.

5. Pažljivi radnici

Pažljivi radnici
Foto: brightside.me
Putari uvek pokrivaju tuđa vozila platnom, kako bi ga zaštitili od prljavštine tokom radova.

6. Sistem za alarm na svakom telefonu

Sistem za alarm na svakom telefonu
Foto: brightside.me
Pored nacionalnog sistema "J-Alert" koji omogućava vladi da upozori građane putem medija i zvučnika, tu je i sistem u vidu SMS upozorenja. Napravljen je u svakom modernom telefonu u slučaju nužde da lokalne vlasti mogu da upozore sve u regionu za 4-20 sekundi.

7. Neverovatna raznovrsnost hrane

Neverovatna raznovrsnost hrane
Foto: brightside.me
U Japanu možete pronaći bilo šta, od tradicionalnih palačinki Okonomijakija, do čokoladnih slatkiša sakure. Kafe za fanove Lego kockica nudi pomfrit u obliku Lego blokova. Ne brinite, vrlo su ukusni.

8. Munjeviti vozovi

Munjeviti vozovi
Foto: brightside.me
Brzi vozovi Šinkansen su nazvani "vozovi-metkovi" sa dobrim razlogom: oni dostižu 90 m/s i omogućavaju studentima i radnicima da stignu na vreme. Nije tajna da sporost nije dozvoljena u Japanu, čak iako nije krivica pojedinca.

9. Tokio je najbezbednija metropola na svetu

Tokio je najbezbednija metropola na svetu
Foto: brightside.me
Istraživački centar je objavio listu najbezbednijih gradova sveta koji su uključivali kategorije kao što su informacije, lična bezbednost, zdravstvo i infrastruktura, a Tokio je osvojio prvo mesto, Singapur drugo, a treće Osaka.

10. Maksimalni komfor sa minimalno prostora

Maksimalni komfor sa minimalno prostora
Foto: brightside.me
Japanci uglavnom žive u malim stanovima. Međutim, novi objekti imaju sudopere na balkonima kako bi lakše brinuli o cveću.

11. Detaljne instrukcije

Detaljne instrukcije
Foto: brightside.me
Japan je pun vodiča i priručnika koje svaki stranac može da razume sa lakoćom, zato što su tekstovi često ilustrovani i prevedeni na engleski.

12. Kompanije sa vekovnom tradicijom

Kompanije sa vekovnom tradicijom
Foto: brightside.me
Imovinska prava su veoma stroga u Japanu i zbog toga postoje drevne kompanije poput Hoši Rjokana (tradicionalnih japanskih hotela), koji postoje od 718. godine i vode se od strane iste porodice već 46 genercija.

13. Neverovatna utočišta za divlje životinje

Neverovatna utočišta za divlje životinje
Foto: brightside.me
Među njima je selo lisica koje se nalazi u Mijagi prefekturi na ostrvu Honšu. To je selo puno divljih lisica koje svako (osim dece) može da poseti i hrani.

14. Generalne jutarnje vežbe

Generalne jutarnje vežbe
Foto: brightside.me
Studenti i zaposleni u kompanijama često započinju dan jutarnjim vežbama. Ova tradicija postoji od 1928. godine i ne samo da čini ljude da se osećaju bolje, već ih ohrabruje da se zbliže, što je vrlo važno u društvenoj zemlji kao što je Japan.

15. Povrće koje izgleda kao umetničko delo

Povrće koje izgleda kao umetničko delo
Foto: brightside.me
Umetnost mukimonoa ili rezbarenje povrća je široko rasprostranjeno u Japanu. Svaka regija ima svoju mukimono temu. Postoje specijalni noževi i matrice koji prave ovaj oblik.

16. Pažnja do detalja

Pažnja do detalja
Foto: brightside.me
Čak i šahte imaju prelepe ukrase koji izgledaju kao da su izašli iz muzeja.
Image source: brightside.me
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email