None
5 0 1 0

ZAVIRITE U TAJNI SVET JAKUZA: Do sada neviđene fotografije japanskog podzemlja!

Podeli
Svet
Nataša
Svet
Oct 28, 2015

Anton Kusters je belgijski fotograf čija su specijalnost dugoročni projekti. On je 2011. objavio prvu knjigu fotografija o jakuzama, članovima japanske mafije, koje je fotografisao pune dve godine.

Anton je ovim fotografijama želeo da prenese lični utisak koji je na njega ostavila nepristupačna i tajanstvena subkultura – svet tradicionalne japanske porodice koja vlada ulicama Kabukicho-a, srcem Tokija.

Nakon 10 meseci pregovora s porodicom Shinseikai, Anton i njegov brat Malik postali su jedni od retkih zapadnjaka kojima je ikada dozvoljen pristup zatvorenom svetu japanskog organizovanog kriminala.

Miksom fotografije, filma, teksta i grafičkog dizajna, Anton je želeo da predstavi ne samo kompleksni položaj koji jakuze imaju u japanskom društvu već i njihovu ličnu borbu – primoranost da istovremeno žive u dva različita sveta, dva sveta sa potpuno drugačijim moralnim vrednostima. Ispostavilo se da svet jakuza nije samo crno-beo, već ga oslikavaju najrazličitije nijanse sive.

Međutim, nije bilo nimalo lako dobiti pristup ovom svetu. Uz pomoć svog brata, koji živi u Tokiju, i Taka-sana, čoveka preko koga su stupili u kontakt s jakuzama, Anton je poveo desetomesečne pregovore, ističući da njegova namera nije da taj projekat bude novinarski na bilo koji način, već prvenstveno umetnički.

Nakon 10 meseci, jakuze su bile sigurne da mogu da veruju autoru i pristale su da on objavi knjigu fotografija. Anton je dobio dozvolu da ih fotografiše tokom dve godine i otpočne ovaj nesvakidašnji projekat – da tajanstveni svet koji ima mitski status približi našoj stvarnosti.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email