None
12 0 1 8

12 zabrinjavajućih teorija o univerzumu koje naučnici već decenijama pokušavaju da sakriju od javnosti

Podeli
Svet
Dragana P.
Svet
Jun 09, 2016

Naše shvatanje univerzuma možda je prešlo dug put, ali smo zapravo samo ogrebali površinu. Postoje otkrića koja se kriju iza horizonta i koja mogu promeniti način na koji posmatramo naše postojanje, a neke od naučnih hipoteza opisanih na ovoj listi mogu biti jedne od njih.

1. Matriks je stvaran

Matriks je stvaran
Foto: vorply.com
Pre nego što nas budete nazvali ludim, prema poslednjim istraživanjima, postoji mogućnost da je naš univerzum kompjuterski generisan. Pošto prostor ne može da se podeli na manje dužine, takozvane "plankove dužine", naš univerzum se sastoji od konačnih "blokova" koje sadrže različite informacije. Sa dovoljno računarske snage, možemo pokrenuti kompletnu simulaciju univerzuma, koristeći te podatke. Drugim rečima, naši životi mogli bi biti nečiji računarski program za naučni projekat!

2. Celokupan univerzum je sakriven u crnoj rupi

Celokupan univerzum je sakriven u crnoj rupi
Foto: vorply.com
Stiven Hoking je predložio teoriju "beba vaseljene", gde sva materija koja uđe u crnu rupu, izađe u vidu "mehura" u višoj dimenziji, kreirajući poseban univerzum. Prema ovoj teoriji, to bi moglo da znači da je naš univerzum takođe sakriven u crnoj rupi, unutar mnogo većeg univerzuma.

3. Teorija multiverzuma

Teorija multiverzuma
Foto: vorply.com
Ova teorija je široko prihvaćena među fizičarima i ljubiteljima "Fleša". Moguće je da nakon nekoliko veoma ambicioznih eksperimenata, možemo naći dokaz! Prema teoriji multiverzuma, mi ne postojimo u okviru jednog univerzuma. Postoji beskonačan broj univerzuma koji postoji odvojeno u jednoj višoj dimenziji, podeljenoj na takozvane "mehuriće". Ako je ova teorija tačna, u jednom univerzumu mogli biste imati zlog dvojnika, a u drugom možete imati ljubimca dinosaurusa.

4. Fiktivna stvarnost

Fiktivna stvarnost
Foto: vorply.com
Ovo je produžetak teorije o multiverzumu koji ide malo dalje, tvrdeći da, ukoliko postoji nepoznati (i verovatno beskonačan) broj univerzuma, sve što smo ikada pomislili mora da postoji negde. Svi naši superheroji bi onda bili pravi, ali mi ne bismo mogli da budemo svedoci njihovih herojskih dela.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email