None
12 0 1 0

12 zabrinjavajućih teorija o univerzumu koje naučnici već decenijama pokušavaju da sakriju od javnosti

Podeli
Svet
Dragana P.
Svet
Jun 09, 2016

Naše shvatanje univerzuma možda je prešlo dug put, ali smo zapravo samo ogrebali površinu. Postoje otkrića koja se kriju iza horizonta i koja mogu promeniti način na koji posmatramo naše postojanje, a neke od naučnih hipoteza opisanih na ovoj listi mogu biti jedne od njih.

1. Matriks je stvaran

Matriks je stvaran
Foto: vorply.com
Pre nego što nas budete nazvali ludim, prema poslednjim istraživanjima, postoji mogućnost da je naš univerzum kompjuterski generisan. Pošto prostor ne može da se podeli na manje dužine, takozvane "plankove dužine", naš univerzum se sastoji od konačnih "blokova" koje sadrže različite informacije. Sa dovoljno računarske snage, možemo pokrenuti kompletnu simulaciju univerzuma, koristeći te podatke. Drugim rečima, naši životi mogli bi biti nečiji računarski program za naučni projekat!

2. Celokupan univerzum je sakriven u crnoj rupi

Celokupan univerzum je sakriven u crnoj rupi
Foto: vorply.com
Stiven Hoking je predložio teoriju "beba vaseljene", gde sva materija koja uđe u crnu rupu, izađe u vidu "mehura" u višoj dimenziji, kreirajući poseban univerzum. Prema ovoj teoriji, to bi moglo da znači da je naš univerzum takođe sakriven u crnoj rupi, unutar mnogo većeg univerzuma.

3. Teorija multiverzuma

Teorija multiverzuma
Foto: vorply.com
Ova teorija je široko prihvaćena među fizičarima i ljubiteljima "Fleša". Moguće je da nakon nekoliko veoma ambicioznih eksperimenata, možemo naći dokaz! Prema teoriji multiverzuma, mi ne postojimo u okviru jednog univerzuma. Postoji beskonačan broj univerzuma koji postoji odvojeno u jednoj višoj dimenziji, podeljenoj na takozvane "mehuriće". Ako je ova teorija tačna, u jednom univerzumu mogli biste imati zlog dvojnika, a u drugom možete imati ljubimca dinosaurusa.

4. Fiktivna stvarnost

Fiktivna stvarnost
Foto: vorply.com
Ovo je produžetak teorije o multiverzumu koji ide malo dalje, tvrdeći da, ukoliko postoji nepoznati (i verovatno beskonačan) broj univerzuma, sve što smo ikada pomislili mora da postoji negde. Svi naši superheroji bi onda bili pravi, ali mi ne bismo mogli da budemo svedoci njihovih herojskih dela.

5. Vreme za koje znamo se usporava

Vreme za koje znamo se usporava
Foto: vorply.com
Ono što možda već znate, prema savremenoj nauci, prostor se širi sve brže i brže. Ono što ne znamo je da li postoji još jedan od mogućih objašnjenja za ovu uočenu pojavu: Vreme se usporava. Kada uperimo naše teleskope ka udaljenim galaksijama, gledamo u prošlost, često milijardama godina u prošlost. Tumačimo galaksije koje su dalje u spoljašnjim regionima prostora, kao dokaz o ubrzanom širenju prostora, ali prema teoriji struna, to takođe može značiti da vreme danas teče sporije nego ranije. Dakle, nakon nekoliko stotina milijardi godina, vreme može doći do zastoja.

6. Filozofija prezentizma

Filozofija prezentizma
Foto: vorply.com
Mi delimo vreme u tri kategorije, koje nazivamo prošlost, sadašnjost i budućnost. Ali 500. godine pre Hrista, Heraklit je formulisao hipotezu da su budućnost i prošlost samo imaginarni i da postoji samo sadašnjost. Prošlost je nestala iz postojanja, a budućnost ne može biti prava jer se nije još ni dogodila.

7. Eternalizam

Eternalizam
Foto: vorply.com
Eternalizam, s druge strane, govori upravo suprotno. On kaže da vreme postoji kao jedan entitet, ali da posmatrač određuje merenja, u zavisnosti od njegove tačke gledišta. To bi značilo da rođenje našeg Sunca, stvaranje svake vrste na Zemlji, Drugog svetskog rata, Kardašijana i Donalda Trampa postoji istovremeno, ali mi smo u stanju da doživimo samo sadašnji trenutak.

8. Celokupni univerzum je hologram

Celokupni univerzum je hologram
Foto: vorply.com
Prema teoriji struna (koji ima sve više priznanja među naučnicima), naš univerzum može biti skup 2D ravni informacija, baš kao hologram. Naučnik iz Ohaja želi da testira ovu hipotezu eksperimentalno, stvaranjem mernog uređaja koji se zove holometar. Ovaj uređaj bi pratio nezamislivo male delove prostora, u potrazi za obrascem u "plankovoj buci" (plankova dužina je najmanja moguća dužina u našem univerzumu i milijardama je puta manja od veličine čestice).

9. Kvantni teleport

Kvantni teleport
Foto: vorply.com
Iako zvuči nestvarno, kvantna teleportacija je izvedena. Naučnici su izmerili stanja od dve čestice i napravili kopije njihovih tačnih svojstava stotinama kilometara dalje. Ova vrsta "informativne teleportacije" se može primeniti na živim bićima u dalekoj budućnosti, kopiranjem svih čestica stanja osobe. Ovaj proces bi pokrenuo mnoga etička pitanja, jer bi osoba morala biti dezintegrisana i stvorena "ni od čega" negde drugde.

10. Vraćanje univerzuma u prvobitno stanje

Vraćanje univerzuma u prvobitno stanje
Foto: vorply.com
Prema astrofizičaru Nilu Degrasu Tajsonu, teoretski je moguće da se povrati deo univerzuma (ili čak ceo univerzum) u vreme prošlosti. Crvotočina bi obezbedila ne samo pristup vrlo udaljenim galaksijama, već i pristup prošlosti. Ako bi Mlečni put bio poslat kroz crvotočinu, koja vodi u drugi deo univerzuma, vi biste bili milionima godina brži od svetlosti i gravitacije koja proizilazi iz Mlečnog puta. Milionima godina kasnije, kada svetlost stigne do vas, bili biste u stanju da gledate taj isti Mlečni put kako ulazi u crvotočinu.

11. Veliko smrzavanje

Veliko smrzavanje
Foto: vorply.com
Pod nazivom "veliko smrzavanje" ili "smrt toplote univerzuma", to je dominantna teorija o tome kako će naš univerzum umreti. Budući da je konačan iznos materije i energije u svemiru, oni podležu drugom zakonu termodinamike. To znači da će entropija (ujednačenost sa kojima se distribuira energija) da poraste i na kraju će univerzum pasti u svoje prvobitno stanje, najniže energetsko stanje, oduzimajući svaku mogućnost života da se nastavi.

12. Fenomenalizam

Fenomenalizam
Foto: pinimg.com
Da li ste se ikada zapitali šta se dešava sa stvarima iza vaših leđa? Filozofi su proučavali ovaj problem pažljivo i neki su došli do jednostavnog zaključka: oni nestaju. Dobro ne baš. Neki filozofi, poznati kao "fenomenalisti", veruju da stvari postoje samo dok se doživljavaju. Drugim rečima, vaš sendvič sa sirom postoji samo dokle god ste svesni njegovog postojanja. Dakle, što se tiče drveća koje pada u šumama, a da nema nikog u blizini da ih čuje; ono ne pada. Ako nema percepcije, nema postojanja. To je fenomenalizam u najkraćem obliku.
Image source: vorply.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email