None
27 0 1 18

TAMO NI KOROV NE RASTE: 10 najzagađenijih mesta na planeti!

Podeli
Svet
Jan 07, 2016

Surova stvarnost je da milioni ljudi žive u najnezdravijim uslovima. Ono što je još tužnije jeste da je većina najtoksičnijih mesta na planeti postala takva ljudskom zaslugom.

Pogledajte listu od 10 najzagađenijim mesta na planeti!

1. Agbogbloši, Gana

1. Agbogbloši, Gana
Foto: atchuup.com
Agbogbloši je drugi najveći otpad elektronskih uređaja u zapadnoj Africi i nalazi se u Akri, glavnom gradu Gane. Na otpadu leži bezbroj frižidera, mikrotalasnih, televizora i mnogih drugih elektronskih uređaja.

Foto: atchuup.com
Gana svake godine uveze oko 215.000 tona polovnih elektronskih uređaja, primarno iz Zapadne Evrope i godišnje stvara oko 129.000 tona elektronskog otpada.

Foto: atchuup.com
Kompjuterski monitori se rastavljaju na delove i uzimaju se metal i štampane ploče.

Foto: atchuup.com
Zbog heterogenog sastava elektronskih uređaja, njihovo recikliranje je izuzetno teško. Na slici iznad možete videti zagađenu baru i dim od spaljivanja otpada u pozadini. Eksperti su na osnovu uzoraka tla utvrdili da nivo olova u ovoj oblasti iznosi 18.125 ppm-a. Standard SAD Agencije za zaštitu životne sredine iznosi samo 400 ppm-a.

2. Černobil, Ukrajina

2. Černobil, Ukrajina
Foto: atchuup.com
Otkako se 6. aprila 1986. desila katastrofa u černobilskoj nuklearnoj elektrani, Černobil nije sišao sa liste najzagađenijih mesta u svetu. Uranijum, plutonijum, cezijum-137 i druga radioaktivna prašina i metali nastavljaju da zagađuju zabranjenu zonu koja se proteže 30 kilometara oko nuklearne elektrane.

Prema istraživanjima Zelenog krsta i Instituta Bleksmit, prolongirana izloženost niskim dozama ovih štetnih supstanci u okolnim oblastima značajno je povećala verovatnoću za nastanak leukemije.

Foto: atchuup.com
Napušteni grad Pripjat u zabranjenoj zonu Černobila.

Foto: atchuup.com
Proleće u zabranjenoj zoni.

Foto: atchuup.com
Dečje odeljenje u porodilištu koje se nalazi u zabranjenoj zoni.

3. Reka Citarum, Indonezija

3. Reka Citarum, Indonezija
Foto: atchuup.com
Ovu reku su lokalne vladine agencije i NVO-i zaduženi za njeno čišćenje označili kao "najzagađeniju reku na svetu". Citarum snabdeva 80% Džakarte vodom, navodnjava farme na kojima se proizvodi 5% pirinča u zemlji i izvor je vode za oko 2000 fabrika – ukupno utiče na živote preko 5 miliona ljudi. Ova reka je zagađena brojnim hemikalijama, uključujući pesticide, olovo, kadmijum i hrom.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email