None
20 0 1 0

TEK ŠTO SU KUPILI NOVU KUĆU A ONDA JE USLEDIO HOROR: Naježićete se kada vidite šta je ovaj par našao skriveno u svom dvorištu... JEZIVO

Podeli
Svet
Sashka M.
Svet
Mar 03, 2017

Kada su Kolin i Kris Otkasek kupili novu kuću u Vudlend Hilsu, Kalifornija, nisu imali pojma šta kupuju - jer se na imanju nalazilo nešto potpuno staro i bizarno.

Neobične odlike

Neobične odlike
Foto: buzzduzz.net
Kada su kupili kuću, Otkasek porodici je rečeno da imanje ima "čudne karakteristike": veliku rupu u dvorištu koja je nekada služila kao atomsko sklonište za vreme Hladnog rata. Ono što nisu znali je šta se dole zapravo nalazilo.

Stepenice ka mraku

Stepenice ka mraku
Foto: buzzduzz.net
Stepenice ka skloništu vode 4,5m pod zemljom. Pomalo su zarđale i izgledaju kao da nisu korišćene već decenijama. Kada su sišli u sklonište, pitali su se šta bi mogli da nađu u njemu.

Hladni rat

Hladni rat
Foto: buzzduzz.net
Na kraju Drugog svetskog rata, Sovjetski Savez i Ujedinjene Države su otimale kontrolu Evrope. Uprkos naporima preostalih savezika, Sovjete su uspele da razviju sopstveno nuklearno oružje, nalik na ono koje su Ujedinjene Države koristile u Hirošimi i Nagasakiju. Samo prisustvo tog oružja je pokrenulo "rat stavova" koje je trajalo tokom većeg dela XX veka.

Istorijska radioaktivna opasnost

Istorijska radioaktivna opasnost
Foto: buzzduzz.net
U to vreme su mnoge države sagradile nuklearna skloništa i bunkere za visoke činovnike duboko pod zemljom. Ako bi došlo do nuklearnog rata, predsednik sa svojom porodicom i mornaričkim oficirima bi tu bio sakriven, kako bi mogao ponovo da obnovi državu. Međutim, civili su takođe dobili istu ideju.

Opremljeno skladište

Opremljeno skladište
Foto: buzzduzz.net
Otkasek porodica je snabdela svoje sklonište ako bi došlo do rata. Bunker je sadržao vodu, konzervisanu hranu, odeću i lekove, kao i papire i knjige. Bilo je dovoljno mesta za porodicu od 4 člana. Ne samo to, sve je do dan-danas ostalo potpuno netaknuto.

Bunker

Bunker
Foto: buzzduzz.net
Porodica Otkase je procenila da će ove zalihe hrane i vode trajati najviše 2-3 nedelje. Sa ovim saznanjem su odlučili da saznaju malo više o porodici koja je izgradila bunker. Neka istraživanja su im pokazala da je graditelj bio vlasnik kuće, Alvin Kofman, koji je sagradio sklonište 1961. godine.

Nuklearni inženjer

Nuklearni inženjer
Foto: buzzduzz.net
Alvin Kofman je bio nuklearni inženjer koji je radio za američku vladu. Zbog toga je znao iz prve ruke da bi takav napad bio vrlo opasan, a šanse za preživljavanjem male. Zbog toga je odlučio da zaštiti svoju porodicu i uloži sav svoj novac i trud kako bi sagradio sigurno utočište za njih.

Doba paranoje

Doba paranoje
Foto: buzzduzz.net
Prema rečima Alvinove ćerke Debre, on je ponudio svim komšijama jedno veliko utočište, ali su ga odbili; čak i pored rastućeg straha od nuklearnog rata. Prema Debri, sklonište je sadržalo više spavaonica, rezervoar za vodu i filter za vazduh. Otkaseksi su bili zadovoljni informacijama koje su saznali i rešili su da detaljno istraže bunker.

Argila i strela

Argila i strela
Foto: buzzduzz.net
Prva stvar koju su pronašli je bio džemper koji je na sebi imao simbol klana Kampbel u Zapadnoj Škotskoj i koji je krasio sve čarape, odore i kiltove. Brend strele i dan-danas proizvodi majice, iako je stil malo izmenjen.

"Saran" pakovanja

"Saran" pakovanja
Foto: buzzduzz.net
Kofmani su se postarali da im ne fali proizvoda za kuvanje. Ovi proizvodi su bili savršeno dizajnirani za odlaganje hrane. Pakovanja su u to vreme bila pristupačna i tokom vremena su se znatno poboljšala.

Kutija sa lekovima

Kutija sa lekovima
Foto: buzzduzz.net
Nova porodica je takođe pronašla kutije sa lekovima kojima je rok odavno istekao. To su bile pilule za spavanje, protiv mučnine, masti, kao i dosta drugih lekova koje su bile pune do vrha. Srećom, Otkaseksi nisu ništa od toga dirali.

Prva pomoć

Prva pomoć
Foto: buzzduzz.net
Kofmanovi su takođe pripremili prvu pomoć pripremljenu za fizičke povrede kao što su vate, gaza i slično. Ovakva pakovanja su bila svakodnevna stvar tokom Hladnog rata. Neka su čak sadržala igle i konce ako bi došlo do teških povreda. Bunker je sadržao i hranu...

Višenamenska hrana

Višenamenska hrana
Foto: buzzduzz.net
Sve potrepštine su se nalazile u bunkeru: višenamenska hrana, so i slični proizvodi. Ovo je kreirao vlasnik kalifornijskog restorana, Kliford E. Klinton, koji je 1946. godine zajedno sa svojim prijateljem, Henrijem Borsukom, razvio zamenu za hranu koja bi bila po veoma pristupačnoj ceni.

Hrana za 5 centi

Hrana za 5 centi
Foto: buzzduzz.net
Doktor Bursok je radio na projektu oko godinu dana pre nego što je razvio višenamensku hranu koja je sadržala visok nivo proteina za vrlo nisku cenu. Napravio je organizaciju koja bi omogućila hranu milionima ljudi i posao se razvio na 129 zemalja. Kofmanovi su imali i malo zabave...

Magazin "Analog"

Magazin "Analog"
Foto: buzzduzz.net
Kako bi porodica mogla da se zabavi dok je u skloništu, Kofman ga je obezbedio velikim brojem naučno-fantastičnih magazina "Analog" i "Fact", koji su prvobitno bili objavljeni 1930. godine. Magazin je bio najpoznatiji po tome što je objavljivao priče Isaka Asimova, Roberta A. Hajnlajna i Džona V. Kampbela.

Naučno-fantastični magazini

Naučno-fantastični magazini
Foto: buzzduzz.net
Ovi magazini su bili objavljivani u periodu 1950-1960. U eri istraživanja i nauke, mnogi tekstovi su bili pisani na temu nauke, paralelnih svetova, robotima, vanzemaljcima, futurističkoj tehnologiji i opasnostima raznih vrsta. Međutim, nisu bile samo knjige zaključane u skloništu.

"Kleenax" papir

"Kleenax" papir
Foto: buzzduzz.net
Otkaseksi su pronašli papirne ubruse marke "Kleenax" koje ne bi dugo trajale sa četvoročlanom porodicom. Ovaj papir je prvobitno dizajniran tokom 1920-ih godina, ali se kasnije podelio na više različitih proizvoda pod istom markom.

"Dixie" šoljice

"Dixie" šoljice
Foto: buzzduzz.net
Bunker je sadržao i pakovanja šoljica koje su napravljene 1907. godine i koje bi služile za mnoga pića ili hladnu vodu tokom dugih putovanja. Prvobitno nazvane "Zdrave šoljice", ove male papirne šolje su otvorile put za sve koje su došle posle njih. Ali poslednja stvar koju je porodica pronašla...

Kafa

Kafa
Foto: buzzduzz.net
Svuda po policama i na stolovima su se nalazile razne vrste kafe. Većina njih nikada nije bila otvorena, ali je dosta pakovanja oštećeno tokom vremena. Kofman je bio svestan da bi ovaj ukusan napitak bio vrlo koristan dok bi zajedno čekali da prođe nuklearna opasnost.

Zahvalnost

Zahvalnost
Foto: buzzduzz.net
Srećom, nuklearni rat nikada nije izbio i porodica nije morala da iskoristi Alvinovo sklonište. U međuvremenu, Otkasek porodica je više nego srećna da na svom posedu ima ovako stari dragulj. Ne samo za istoriju, već i za vrednost koju će doneti.
Image source: buzzduzz.net
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email