None
18 0 1 12

18 ženskih izuma bez kojih bi život danas bio nezamisliv

Podeli
Svet
Milica R.
Svet
Jan 21, 2016

Da li volite pivo, mašinu za pranje sudova, centralno grejanje? Zahvalite se ženama!

1. Grejanje u automobilima

Grejanje u automobilima
Foto: imgur.com
Prvo grejanje u automobilima, koje je preko motora usmeravalo toplotu ka aristokratama iz 19. veka koji su ih vozili izumela je Margaret A. Vilkoks 1893. Ona je takođe izumela kombinovanu mašinu za pranje veša i sudova, koju se nadamo da će neko napraviti što pre.

2. Monopol

Monopol
Foto: magisterrex.wordpress.com
Jednu od najpolularnijih društvenih igara svih vremena, zaslužnu za zabavu cele porodice (ili pak porodične svađe), izumela je Elizabet Megi 1904. i nazvala je "The Landlord’s Game". Njena igra bila je kritika nekontrolisanog kapitalizma, što je potpuno ironično s obzirom da joj je 30 godina kasnije Čarls Darou potpuno ukrao ideju i prodao je kompaniji Parker Brothers, koja je na kraju Megi isplatila svega 500 dolara za autorska prava.

3. Protivpožarne stepenice

Protivpožarne stepenice
Foto: imgur.com
Za ovaj izum, koji je od ključnog značaja i za javnu bezbednost i za pušače u velikim gradovima, zaslužna je Ana Koneli koja ga je patentirala 1887. godine.

4. Čamac za spasavanje

Čamac za spasavanje
Foto: imgur.com
Jednog dana 1882. godine, Marija Bizli je pogledala u more i verovatno rekla sebi: "Ljudi bi trebalo da prestanu da umiru u užasnim brodolomima.", a onda je izumela čamac za spasavanje. Izumela je i mašinu za pravljenje buradi, zbog čega se neverovatno obogatila.

5. Solarno grejanje

Solarno grejanje
Foto: imgur.com
Fizičarka i pionirka u polju solarne energije, dr Marija Telks, udružila se s još jednom neverovatnom damom, arhitekticom Elenorom Rejmond, i 1947. sagradila prvu kuću s grejanjem na solarnu energiju.

6. Špric

Špric
Foto: imgur.com
Leticija Grir je 1899. izumela špric koji je mogao da se koristi samo jednom rukom. Setite se toga kada sledeći put budete primali injekcije.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email