None
18 0 1 0

18 ženskih izuma bez kojih bi život danas bio nezamisliv

Podeli
Svet
Milica R.
Svet
Jan 21, 2016

Da li volite pivo, mašinu za pranje sudova, centralno grejanje? Zahvalite se ženama!

1. Grejanje u automobilima

Grejanje u automobilima
Foto: imgur.com
Prvo grejanje u automobilima, koje je preko motora usmeravalo toplotu ka aristokratama iz 19. veka koji su ih vozili izumela je Margaret A. Vilkoks 1893. Ona je takođe izumela kombinovanu mašinu za pranje veša i sudova, koju se nadamo da će neko napraviti što pre.

2. Monopol

Monopol
Foto: magisterrex.wordpress.com
Jednu od najpolularnijih društvenih igara svih vremena, zaslužnu za zabavu cele porodice (ili pak porodične svađe), izumela je Elizabet Megi 1904. i nazvala je "The Landlord’s Game". Njena igra bila je kritika nekontrolisanog kapitalizma, što je potpuno ironično s obzirom da joj je 30 godina kasnije Čarls Darou potpuno ukrao ideju i prodao je kompaniji Parker Brothers, koja je na kraju Megi isplatila svega 500 dolara za autorska prava.

3. Protivpožarne stepenice

Protivpožarne stepenice
Foto: imgur.com
Za ovaj izum, koji je od ključnog značaja i za javnu bezbednost i za pušače u velikim gradovima, zaslužna je Ana Koneli koja ga je patentirala 1887. godine.

4. Čamac za spasavanje

Čamac za spasavanje
Foto: imgur.com
Jednog dana 1882. godine, Marija Bizli je pogledala u more i verovatno rekla sebi: "Ljudi bi trebalo da prestanu da umiru u užasnim brodolomima.", a onda je izumela čamac za spasavanje. Izumela je i mašinu za pravljenje buradi, zbog čega se neverovatno obogatila.

5. Solarno grejanje

Solarno grejanje
Foto: imgur.com
Fizičarka i pionirka u polju solarne energije, dr Marija Telks, udružila se s još jednom neverovatnom damom, arhitekticom Elenorom Rejmond, i 1947. sagradila prvu kuću s grejanjem na solarnu energiju.

6. Špric

Špric
Foto: imgur.com
Leticija Grir je 1899. izumela špric koji je mogao da se koristi samo jednom rukom. Setite se toga kada sledeći put budete primali injekcije.

7. Frižider

Frižider
Foto: i1.wp.com
Florens Parpat je 1914. izumela frižider, a 1900. je takođe patentirala izmenjenu i unapređenu verziju mašine za čišćenje ulica, koju je onda prodavala širom SAD.

8. Mašina za sladoled

Mašina za sladoled
Foto: imgur.com
Nensi Džonson je 1843. izumela i patentirala mašinu za sladoled koja se koristi i dan-danas.

9. Kompjuterski algoritam

Kompjuterski algoritam
Foto: imgur.com
Ada Lavlejs, ćerka Lorda Bajrona, uz podršku svoje majke naučnice od najranijih dana postala je prava šampionka u matematici. Radila je na Univerzitetu London s Čarlsom Bebidžem na njegovom projektu pravljenja "analitičke enigme" (preteča današnjih kompjutera). Ona je razvila način da isprogramira mašinu matematičkim algoritmima, što je u suštini čini prvim kompjuterskim programerom!

10. Više telekomunikacionih tehnologija nego što možete da zamislite

Više telekomunikacionih tehnologija nego što možete da zamislite
Foto: imgur.com
Dr Širli Džekson, koja se bavila teorijskom fizikom, bila je prva crnkinja koja je doktorirala na MIT-u, i to 1973. godine. Dok je radila u laboratoriji Bel, došla je do neverovatnih naučnih otkrića koja su omogućila nastanak portabl faks-mašine, telefona s tasterima, solarnih ćelija, optičkih kablova i tehnologije koja stoji iza preusmeravanja poziva i poziva na čekanju.

11. Mašina za pranje sudova

Mašina za pranje sudova
Foto: imgur.com
Mašinu za pranje sudova, spravu koja već vek i po spasava nebrojeno mnogo brakova, izumela je Džozefina Kohran 1887. Prodavala je svoj izum vlasnicima hotela i na opšti šok odlazila na poslovne sastanke bez pratnje muža ili oca, i na kraju otvorila sopstvenu fabriku.

12. Tehnologija za bežični prenos podataka

Tehnologija za bežični prenos podataka
Foto: imgur.com
Sistem za tajnu komunikaciju koji je izumela Hidi Lamar za vreme II svetskog rata za navođenje torpeda putem radio-talasa bio je osnova za sve, od Wi-Fi-a do GPS-a. Kao da to nije dovoljno, bila je svetski poznata filmska zvezda.

13. Video nadzor

Video nadzor
Foto: imgur.com
Video nadzor zatvorenog sistema koji je 1969. patentirala Meri van Britan Braun bio je namenjen ljudima koji su želeli da povećaju sopstvenu bezbednost, s obzirom da je policija sporo odgovarala na pozive u komšiluku u kom je živela, u Njujorku. Njen izum bio je osnova za moderne bezbednosne sisteme video nadzora koje danas koristi i sama policija.

14. Papirne kese

Papirne kese
Foto: imgur.com
Margaret Najt je patentirala mašinu za proizvodnju papirnih kesa 1871. godine, nakon duge borbe s kolegom mehaničarem Čarlsom Ananom, koji je pokušao da joj ukrade izum govoreći da nešto tako briljantno nikad ne bi mogla da izumi "devojka". Na svu sreću, ovaj "džentlmen" ne pominje se nigde u istoriji. Sem toga, kada je Margaret imala samo 12 godina, izumela je bezbednosnu mašinu za fabričku proizvodnju pamuka koja se i dan-danas koristi.

15. Centralno grejanje

Centralno grejanje
Foto: imgur.com
Zahvalite se Alis Parker za to što zimi ne morate da trčite po kući i očajnički stavljate drva u svaki zaseban kamin. Ona je 1919. izumela sistem za centralno grejanje koji radi na gas. Iako njena verzija nikada nije sagrađena, ona je bila prvi izumitelj koji je došao na ideju da upotrebi gas za grejanje privatnog objekta, što je bilo inspiracija za sisteme centralnog grejanja koje se danas koristi.

16. Kevlar

Kevlar
Foto: imgur.com
Hemičarka Stefani Kvolek izumela je superjaka vlakna kevlara, koji se koristi za pravljenje prsluka otpornih na metke. Njen izum je pet puta jači od čelika, a sem ove ima još 200 drugih namena.

17. Kompjuterski softver

Kompjuterski softver
Foto: imgur.com
Dr Grejs Marej Huper, admiralka mornarice SAD, izumela je COBOL, prvi poslovni kompjuterski softver namenjen korisnicima. Takođe je bila prva osoba koja je upotrebila termin "bag" (buba) da bi opisala smetnju u radu kompjuterskog sistema nakon što je pronašla moljca koji je izazvao probleme s njenim kompjuterom.

18. Pivo

Pivo
Foto: imgur.com
Pivo je zapravo žensko piće! Istoričarka Džejn Pejton tvrdi da su žene iz drevne Mesopotamije bile prve koje su proizvodile, prodavale, pa čak i pile pivo. Iako je teško odrediti ko je tačno pre hiljadu godina "izumeo" piće kakvo danas znamo i volimo, sa sigurnošću možemo reći da su drevne žene fermentisale alkoholne napitke. Prema tome, sledeći put kada podignete čašu, nazdravite Ninkasi, sumerskoj boginji piva!
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email