None
15 0 1 0

Pogledajte po čemu je ovih 15 biblioteka tako jedinstveno!

Podeli
Svet
Lana L.
Svet
Jan 13, 2016

Prelepe i jedinstvene biblioteke širom sveta koje vredi posetiti, makar kao turističku atrakciju!

1. Gradska biblioteka u Štutgartu

Gradska biblioteka u Štutgartu
Foto: matadornetwork.com
Dizajnirao ju je koreanski arhitekta Eun Jang Ji. Otvorena je 2011. godine. Odrađena kao dvobojna Rubikova kocka, u poprilično sterilnom okruženju. Dodavanjem stepeništa koja spajaju spratove ispunjene knjigama i udobnim sedištima, postala je pravi raj za štrebere.

2. Biblioteka Aleksandrina - Aleksandrija, Egipat

Biblioteka Aleksandrina - Aleksandrija, Egipat
Foto: matadornetwork.com
Ništa nije ostalo od stare biblioteke u Aleksandriji, najvećoj biblioteci u antičkom svetu, a niko zapravo ne zna kako je ona uništena. A onda, nakon skoro 2.000 godina, 2002. godine ponovo je otvorena biblioteka Aleksandrina u znak sećanja na antičku biblioteku.

3. Narodna biblioteka Tajpej - Beitou,Tajvan

Narodna biblioteka Tajpej - Beitou,Tajvan
Foto: matadornetwork.com
Ova zgrada je ekološki najbolja zgrada na Tajvanu. Sagrađena je od drveta, u njoj se takođe koriste fotonaponske ćelije za proizvodnju elekrične energije i sloj od 20 cm zemlje na krovu koji služi kao izolacija. Kišnicom ispiraju toalete.

4. Centralna biblioteka u Amsterdamu, Holandija

Centralna biblioteka u Amsterdamu, Holandija
Foto: matadornetwork.com
Prostire se na 28.000 metara kvadratnih, što je čini najvećom bibliotekom u Holandiji. Ima sistem podnog grejanja u kombinaciji sa visoko efikasnim kotlovima koji koriste atmosferski vazduh za hlađenje, takođe ima solarne krovne panele. Ovo je najzelenija zgrada u Amsterdamu.

5. Nacionalna biblioteka u Parizu, Francuska

Nacionalna biblioteka u Parizu, Francuska
Foto: matadornetwork.com
Sastoji se od četiri kule u obliku otvorenih knjiga koje su raspoređene oko šumice u centru. Izgrađenja je 1996. godine da zameni tada postojeću biblioteku koja nije mogla podneti širenje kolekcija. Ovo je najveća biblioteka na svetu.

6. Koledž Triniti - Dablin, Irska

Koledž Triniti - Dablin, Irska
Foto: matadornetwork.com
Ovaj univerzitet je najstariji u Irskoj, a takođe i najveća biblioteka u Irskoj. Najstarije i najređe kolekcije čuvaju se u dvorani "Long Room". Ovo je najveća bilioteka na svetu koju čini jedna dvorana, a u njoj se čuva preko 200.000 knjiga.

7. Manastir svete Katarine - Južni Sinaj, Egipat

Manastir svete Katarine - Južni Sinaj, Egipat
Foto: matadornetwork.com
Ovo je najstarija biblioteka koja kontinuirano radi otkako je sagrađena po nalogu Justinijana I 564. godine nove ere. Trenutno ima oko 3.000 verskih i edukativnih rukopisa i preko 8.000 knjiga, ukljulčujući i neke od prvih izdanja Homera i Platona.

8. Biblioteka sa slikovnicama - Ivaki, Japan

Biblioteka sa slikovnicama - Ivaki, Japan
Foto: matadornetwork.com
Izgrađena je 2005. i namenjena je deci predškolskog uzrasta. Njen osnivač je arhitekta Tadao Ando koji je imao potpunu slobodu da kreira nešto što će privući decu. Njegov jedini zahtev je bio da korice slikovnica budu vidljive.

9. Biblioteka kraljevske gimnazije - Gilford, Engleska

Biblioteka kraljevske gimnazije - Gilford, Engleska
Foto: matadornetwork.com
Osnovana je u ranim 1500-tim i jedna je od retkih biblioteka gde se knjige i dalje lancima vezuju za police. Na ovaj način su svi imali pristup bitnim knjigama, čime je otvoren put sistemu javnih biblioteka.

10. Javna biblioteka u Bosntonu, SAD

Javna biblioteka u Bosntonu, SAD
Foto: matadornetwork.com
Otvorena je 1848. godine i druga je biblioteka po veličini u SAD-u, sa preko 24 miliona knjiga. Ovo je takođe prva javna biblioteka u Americi.

11. Javna biblioteka u Nasau, Bahami

Javna biblioteka u Nasau, Bahami
Foto: matadornetwork.com
Ova biblioteka je sagrađena 1700-tih, verovali ili ne, kao zatvor. Ova osmougaona zgrada je pretvorena u biblioteku 1837. godine i sada broji oko 28.000 knjiga.

12. Narodna biblioteka u Stokholmu, Švedska

Narodna biblioteka u Stokholmu, Švedska
Foto: matadornetwork.com
Prva biblioteka u Švedskoj koja ima otvorene police. Njena vrata su otvorena 1928. godine, a osnovali su je ahritekta Gunar Asplund i bibliotekar Frederik Hjelmkust.

13. Biblioteka Mekalen - Teksas, SAD

Biblioteka Mekalen - Teksas, SAD
Foto: matadornetwork.com
Ovo zgrada je nekada bila Volmart maloprodaja, koja je pripala gradu Mekalenu. Angažovane su arhitekte Majer, Šerer i Rokestl kojima je zadak bio da ovaj prostor pretvore u novu, masovnu, javnu biblioteku. Ova biblioteka ima ogromnu zonu za decu i jednu od najvećih tinejdžerskih zona, takođe ima i 200 sedećih mesta.

14. Klub čitalaca 2000 - Manila, Filipini

Klub čitalaca 2000 - Manila, Filipini
Foto: matadornetwork.com
Klub čitalaca 2000 nastao je kada je Hernando Guanlao tražio način da oda počast svojim roditeljima koji su mu usadili ljubav prema knjigama. Sve je počelo sa jednim setom udžbenika, a sada njegova biblioteka broji oko 2500 knjiga. On čak i raznosi materija za čitanje po najsiromašnijim delovima Manile.

15. Kongresna biblioteka - Vašington, SAD

Kongresna biblioteka - Vašington, SAD
Foto: matadornetwork.com
Ovo je najveća biblioteka na svetu sa preko 151, 8 miliona knjiga na policama koje se prostiru na 838 milja. Ovde se takođe nalazi najmanja knjiga na svetu 1x1 cm, kopija "Old King Cole" čije stranice morate okretati iglom.
Image source: matadornetwork.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email