None
7 0 1 0

ODSEČENI OD SVETA: 6 najizolovanijih naseljenih mesta!

Podeli
Svet
Milena J.
Svet
Nov 08, 2015

Ne nalaze se sva mesta u baš najprijatnijm uslovima. Mi ćemo vam predstaviti gradove koji su najvlažniji, najsuvlji, najhladniji, najesktremniji... I uprkos svemu tome oni su i naseljeni!

Foto: (fokuzz.com
Ako vam je kojim slučajem potrebno neko vreme da razbistrite glavu, bila bi odlična ideja da posetite neko od ovih mesta…

Ojmjakon

Ojmjakon
Foto: (fokuzz.com
Malo selo koje nastanjuje 500 duša u Sibiru, smatra se najhladnijim naseljenim mestom na svetu. Titulu je osvojilo još davne 1933. godine, kad se temperatura spustila 90 stepeni ispod nule. Ovde bi najviše uživali ljubitelji mesa, s obzirom na to da meso čini većinu ishrane jer je za bilo kakvo povrće i slične stvari, jednostavno.

Tristan de Kunja

Tristan de Kunja
Foto: (fokuzz.com
Zamislite da se nalazite na mestu od kojeg vam do najbližeg naselja na zapadu treba 3500 km, na istoku 2700 km, na severu više od 4000 km, a na jugu vas čeka Antarktik. Upravo tako izgleda ovaj arhipelag, nazvan 'osvežavajuće ostrvo'. Ova teritorija još uvek se nalazi u vlasništvu Velike Birtanije.

Barou

Barou
Foto: (fokuzz.com
Nemoguće je pričati o izolovanim mestima, a ne spomenuti Aljasku. Tamo se nalazi grad Barrow koji broji 4000 stanovnika, i najnaseljenije je mesto severa američkog kontinenta. Zbog večnog leda putevi do grada ne postoje, tako da, da biste ovde došli - morate da letite ili budete vrlo, vrlo dobar planinar.

Uskršnje ostrvo

Uskršnje ostrvo
Foto: (fokuzz.com
Šta god mislili, ovo ostrvo naseljeno je s otprilike 6000 žitelja. Nalazi se usred plavetnila Tihog okeana, a širom sveta je najpoznatiji po velikim kamenim glavama koje su izrađene vema davno.

Svalbard

Svalbard
Foto: (fokuzz.com
Smešteno između Norveške i Severnog pola, Svalbard je ostrvo na kojem živi nešto više od 2000 srećnika. Zašto srećnika? Zato što mogu da uživaju u sedam nacionalnih parkova i 23 rezervata. Polarne lisice i polarni medvedi takođe žive ovde, a leti se pripremite za to da nema mraka. Doduše, nema ni zimi baš mnogo sunca.

Kejpjork

Kejpjork
Foto: (fokuzz.com
Ogroman deo netaknute prirode nalazi se na severu Australije. Čine ga kišne šume, savane, pustinje, a u njemu uživaju mnogobrojne životinjske vrste. Ali, na ovoj ogromnoj teritoriji ima mesta za sve, pa tako i za 18 hiljada stanovnika od kojih većinu čine starosedeoci Australije, Aboridžini.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email