None
10 0 1 0

SVE ZA LJUBAV: Čudni i bizarni rituali udvaranja širom sveta (broj #5 je preslatko)

Podeli
Svet
Jasna S.
Svet
Jan 29, 2016

Zabavljanje i udvaranje je čudno i neobično ma gde god bili, ali na nekim mestima na svetu je nasilnije i čudnije nego bilo gde drugo.

Zulu ljubavne kućice

Zulu ljubavne kućice
Foto: commons.wikimedia.org
Kada bi devojka i njen izabranik došli u poodmaklu fazu udvaranja, otac devojke bi napravio "ljubavnu kućicu" da bi se mladi par mogao viđati noću, ne narušavajući privatnost porodičnog doma.

Međutim, otac mlade praktično ignoriše udvarača sve dok on ne zatraži od nje deo krda. Kada se mlada vrati sa nekoliko grla kod udvarača, otac ga tek tad prihvata i biva im dozvoljeno da se venčaju.

Festival udvaranja plemena Vudabe

Festival udvaranja plemena Vudabe
Foto: commons.wikimedia.org
U afričkom plemenu Vudabe, muškarci su ti koji se sređuju i bivaju odmeravani. Oni veoma cene lepotu i često provode dane sređujući se da bi izgledali privlačno ženama.

Za vreme ovog festivala, po imenu "Gerevol", muškarci kinđurenje podižu na sasvim novi nivo. Doteruju se i izgledaju najbolje što mogu i takođe učestvuju u plesnom takmičenju po imenu "Jake". Tokom celog festivala, žene se samo zavale, uživaju i biraju budućeg odabranika.

Otimanje mlade u Kirgistanu

Otimanje mlade u Kirgistanu
Foto: hronika.info
U Kirgistanu, ako vam se neka žena sviđa, jednostavno odete i ukradete je, prosto. Tradicija jeste stara, ali se povratila posle pada Gvozdene Zastave. U nekim delovima države, kindapovanje mlade čini skoro polovinu svih brakova.

U većini slučajeva, muškarac će znati koju devojku kindapuje, ali bilo je slučajeva i kada ne zna.

Kuća za udvaranje u Kambodži

Kuća za udvaranje u Kambodži
Foto: earntheturn.com
U Kambodži, očevi grade male kućice da bi njihova ćerka mogla da upozna nekoliko muškaraca - seksualno i socijalno, i ovo se radi da bi devojka našla pravu ljubav.

Izuzetno napredno, neki bi rekli.

"Devojke u poseti" naroda Dai

"Devojke u poseti" naroda Dai
Foto: commons.wikimedia.org
Narod Dai imaju ritual udvaranja po imenu "devojke u poseti". Mlade devojke se okupljaju oko vatre i okreću točkove, svaka zasebno, dok im se muškarci, koji sviraju muzičke instrumente, polako približavaju. Kada muškarac izabere devojku, odsviraće joj serenadu i ako joj se svidi, uzeće ga za partnera.

Ovo je donekle i romantično.

"Spuštanje zuba" na Baliju

"Spuštanje zuba" na Baliju
Foto: terraceatkuta.com
Kada mladi ljudi sa Balija dostignu pubertet, oni prolaze kroz ritual koji se simbolično zove "spuštanje zuba". Tokom pažljivo smišljene ceremonije, očnjaci sa gornje strane vilice se turpijaju sve dok ne budu velicine sekutića. Ova ceremonija treba da mlade ljude oslobodi loših namera i da ih pripremi za brak.

Mi bismo radije bili singl do kraja života, nego da prolazimo kroz ovo bolno iskustvo.

Znojenje u 19. veku, u ruralnoj Austriji

Znojenje u 19. veku, u ruralnoj Austriji
Foto: flavorwire.com
U 19. veku, u ruralnoj Austriji, žene bi stavljale komad jabuke ispod pazuha i igraje dok znoj ne bi curio sa njih. Muškarci, koji bi se tu okupili, posmatrali bi ritual i devojka. Kada bi zavšila ples, devojka dala bi taj komad nekom od njih, a muškarac bi pojeo taj komad. Ovo je radjeno da bi se muškarac spojio sa ženom i da bi bio izložen "njenom ličnom intimnom mirisu".

"Ukradeni poljupci" irskih putujućih devojaka

"Ukradeni poljupci" irskih putujućih devojaka
Foto: commons.wikimedia.org
Irskim putujućim devojkama nije dozvoljeno da se udaju, pa bi momci bukvalno hvatali devjke i pokušali da im ukradu poljubac. Nije ni čudo što je tradicija nazvana "ukradenom".

Kakav neromantičan i nasilan prvi poljubac.

Kupovina devojke ili bračnog druga na Tajlandu

Kupovina devojke ili bračnog druga na Tajlandu
Foto: commons.wikimedia.org
U Tajlandskoj provinciji Čiang Rai možete kupiti mladu. Čovek bi prišao devojci koja mu se dopada i počeo da flertuje. Ako mu se svidi dovoljno, on će otići njenoj majci i pregovarati sa njom o tome koliko je cena za devojku i koliko će ona ostati sa njim. Međutim, ako mu se devojka dovoljno svidi, može je kupiti za ceo život.

Finski noževi

Finski noževi
Foto: commons.wikimedia.org
Do 19. veka, svim devojkama koje su stasale za udaju, očevi bi im stavili korice od mača za pojas. Ako se pojavi zainteresovani muškarac za tu devojku, stavio bi svoj nož u korice. U slučaju da devojka vrati nož, to znači da je on odbijen, ali ako zadrži nož, znači da ga prihvata kao muža.

Finci i nisu bili baš toliko suptilni što se tiče udvaranja.
Image source: allday.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email