None
8 0 1 0

OBOGATITE SE NA LAK NAČIN: 7 lokacija širom sveta na kojima i dalje postoje prava skrivena blaga

Podeli
Svet
Milica M.
Svet
Nov 27, 2015

Uprkos naizgled beskrajnoj moći modernih tehnologija, u svetu i dalje postoje nepronađena zakopana blaga. Šta je najbolje u vezi s ovim? Ovo blago može biti vaše ako imate dovoljno znanja i izdržljivosti da ga pronađete!

Znamo da ovo zvuči prilično filmski, ali istorijske činjenice potvrđuju da nije reč samo o legendama. Pogledajte ovih 7 mesta širom sveta na kojima se i dalje nalazi zakopano blago. Ko zna, možda biste mogli da okušate sreću?

1. Meksiko Siti – Blago "La noche triste"

Meksiko Siti – Blago "La noche triste"
Foto: huffingtonpost.com
Španci su 1520. okupirali astečki grad Tenochtitlán. Kao što možete da pretpostavite, nisu bili baš najbolji gosti, pa su Asteci rešili da ih proteraju iz grada. Hernan Kortez, pohlepni španski vođa, naredio je svojim vojnicima da pri izlasku iz grada svoje oklope napune astečkim zlatom.

Pošto je Tenochtitlán bio ostrvski grad usred jezera, Asteci su odlučili da jednostavnu gurnu španske vojnike u vodu. Pošto su oklopi i ukradeno zlato bili veoma teški, potonuli su pravo na dno.

Tenochtitlán je sada moderni grad Meksiko Siti. Nalazi se na isušenom jezeru preko svog tog zakopanog astečkog zlata.

2. Kokos ostrvo – Blago iz Lime

Kokos ostrvo – Blago iz Lime
Foto: huffingtonpost.com
Engleski kapetan Vilijem Tomson je 1820. dobio naređenje da prenese blago (čija bi današnja vrednost iznosila 269 miliona dolara) iz Lime u Meksiko Siti. Blago nikada nije stiglo.

Legenda kaže da je Tomson sakrio ovo blago negde na ostrvu Kokos, pri obali Kostarike. Uprkos brojnim ekspedicijama, niko nikada nije pronašao ovo blago.

3. Hajmarket, Virdžinija – Blago pukovnika Džona Singltona Mozbija

Hajmarket, Virdžinija – Blago pukovnika Džona Singltona Mozbija
Foto: huffingtonpost.com
Džon Singlton Mozbi, pukovnik konfederacije, i njegovi vojnici su u rano proleće 1863. uspešno izveli rizičan napad na severnjačke trupe koje su bile stacionirane u zgradi suda u Ferfeksu. Zarobili su 42 vojnika unije i opljačkali sve što su mogli u okolini.

Pronašli su gomilu neprocenjivih predmeta koje su vojnici unije ukrali. Pre nego što su sudnicu ponovo zauzeli severnjaci, Mozbi je naredio jednom od svojih vojnika da ponese blago i sakrije ga u nekom od okolnih sela. Blago i dalje nije pronađeno.

4. Florida Kiz – Blago "La Nuestra Señora de Atocha"

Florida Kiz – Blago "La Nuestra Señora de Atocha"
Foto: huffingtonpost.com
"La Nuestra Señora de Atocha" ili "Naša gospa od Atoće" bio je španski brod koji je prevozio ogromne količine blaga i potonuo 1622. Iako je deo plena pronađen, veliki deo ovog blaga i dalje leži negde na okeanskom dnu.

5. Jezero Guatavita, Kolumbija – "Bog zlatnog praha"

Jezero Guatavita, Kolumbija – "Bog zlatnog praha"
Foto: huffingtonpost.com
Urođenici koji su živeli u okolini ovog jezera imali su čudan ritual za umilošćavanje svog vodenog boga. Sveštenik bi se prekrio zlatnim prahom, a onda bacao parčiće zlata u jezero.

Nažalost, ako želite da pođete u lov na ovo blago, to će biti malo teže. Kolumbijska vlada je zabranila isušivanje jezera radi pronalaženja blaga.

6. Jezero Toplic, Austrija – Nacističko blago

Jezero Toplic, Austrija – Nacističko blago
Foto: huffingtonpost.com
Nije tajna da su nacisti za vreme II svetskog rata pljačkali svoje žrtve. Međutim, kada se situacija preokrenula protiv njih, panično su nastojali da sakriju sve što su opljačkali.

Veliki deo ovog blaga bačen je u jezero Toplic u Austriji. Potrebna vam je dozvola austrijske vlade da biste krenuli u lov na ovo blago, mada jako retko bilo kome izdaju ovu dozvolu.

7. Vašington, Džordžija – Tajno zlato konfederacije

Vašington, Džordžija – Tajno zlato konfederacije
Foto: huffingtonpost.com
Baš pre nego što je jug za vreme Građanskog rata 1865. počeo da razmišlja o predaji, poteglo se pitanje šta raditi s preostalim blagom. Niko tačno ne zna šta se desilo s ovim blagom, ali priča se da je zakopano negde u blizini Vašingtona.

#8

Image source: huffingtonpost.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email