None
11 0 1 0

Pripašće vam muka kada vidite šta su sve našim bakama radili na dan njihovog venčanja kako bi im dopustili da se udaju. Ovo je stvarno užasno!

Podeli
Svet
Milica R.
Svet
Jan 02, 2017

Svaki bitan događaj u našim životima praćen je tradicijom. Danas se malo toga poštuje, nekada je to i dobro. U slučaju venčanja postojali su mnogi običaji koji su se ticali buduće neveste, današnje buduće mlade nisu ni svesne koliko su srećne. Pogledajte ovih 11 bizarnih običaja koji se, srećom, u današnje vreme više ne praktikuju!

1. Kamenovanje

Kamenovanje
Foto: pixabay.com
U prošlosti, budućim nevestama u Maroku je bilo naloženo da sednu na konja i drže tanak štap u vazduhu. Zatim bi mladoženja bacao kamenje, ili šta god ima pri ruci kako bu uništio taj kamen, što je simbolično predstavljalo gubljenje nevinosti. Iako mlada nije bila meta, često su bile povređivane i svojim muževima dolazile krvave i u modricama.

2. Potpuna inspekcija

Potpuna inspekcija
Foto: juliettedrouet.org
U drugim delovima Rusije tokom ranih 1800-ih buduće neveste su poslate prijateljicama budućeg mladoženje, one bi je skidale do gole kože kako bi utvrdile da li ima neke skrivene deformitete. Ukoliko bi je smatrale prikladnom, one bi skakutale za vreme ceremonije. Verovalo se da koliko puta one skoče, toliko će dece par imati.

3. Slojevitost

Slojevitost
Foto: commons.wikimedia.org
Nekada davno, ljudi u Kamčadalu u severnoj Rusiji za vreme svadbene cermonije, mladoženja bi kidao mladinu odeću, a tek onog momenta kada je ona potpuno naga, smatrali bi ih venčanim. Međutim, ostatak žena iz te oblasti bi na nevestu navukle toliko slojeva odeće koliko njeno telo može da izdrži. U stvari, mlade su više izgledale kao mumije i posao njihovog svlačenja nije bio nimalo lak.

4. Menjanje odeće sa mladoženjom

Menjanje odeće sa mladoženjom
Foto: commons.wikimedia.org
Nekoliko kultura kroz istoju (ruska, egipatska, danska), imali su mlade koje su se oblačile kao njihovi verenici ili ratnici, a mladoženja bi nosio venčanicu. Najčešće obrazloženje za ovo jeste zbunjivanje "zlih duhova".

5. Skrivanje od napadača

Skrivanje od napadača
Foto: en.wikipedia.org
Kada su stari Rimljani dospeli u Vels, doneli su svoju agresivnu tradiciju koja je vezana za venčanja. Nakon relativno mirne ceremonije, mlada je skrivena u kući. Tada mladoženjini prijatelji napadaju kuću i "otimaju" je, kako bi je mladoženja kasnije vratio.

6. Mrvice umesto konfeta

Mrvice umesto konfeta
Foto: commons.wikimedia.org
Zatim se hleb lomio iznad nevestine glave, za šta se u starom Rimu verovalo da će povoljno uticati na njenu plodnost. Ovo je kasnije napredovalo u mladenačku tortu koja se i danas praktikuje.

7. Skidanje odeće

Skidanje odeće
Foto: en.wikipedia.org
U srednjem veku su u Engleskoj svatovi cepali nevestinu odeću (za sreću) čim bi ceremonija bila gotova. Odatle danas bacanje buketa. Mlade su navodno bacale bukete sa cvećem kako bi odvukle pažnju svatova i pobegle.

8. Potvrđivanje dominacije

Potvrđivanje dominacije
Foto: commons.wikimedia.org
Švedska ima istoriju u kojoj su uglavnom muškarci vodili glavnu reč. Tokom 1800-ih nevestama je naloženo da pokažu mladoženjama ko će zaista voditi glavnu reč. Mlada bi ga potražila pre ceremonije kako bi ga videla, pre nego što on nju vidi. Takođe bi ona hodala jedan korak ispred njega kako bi prva zauzela mesto na prijemu i ispustila nešto ispred njega što bi on trebalo da pokupi, što bi ukazalo na to da prihvata njenu reč kao glavnu tokom braka.

9. Amajlije

Amajlije
Foto: pixabay.com
Ovo je keltska tradicija iz Irske, gde je mlada nosila potkovicu sve do oltara kako bi joj brak bio blagosloven srećom, ali na sreću, danas su to neveste prilagodile sebi i sada nose zlatne ili srebrne lančiće oko vrata.

10. Prikupljanje darova

Prikupljanje darova
Foto: commons.wikimedia.org
Nekada davno, u Finskoj, neveste su u pratnji starijih žena išle od osobe do osobe i prikupljale darove koje su kasnije stavljale u jastučnice.

11. Mlada je bila identična kao i deveruše

Mlada je bila identična kao i deveruše
Foto: commons.wikimedia.org
Deveruše su nosile identičnu odeću kao i mlada, jer je njihova uloga bila da zapravo zaštite nevestu. Deveruše su nosile slične bele haljine u slučaju da neko pokuša da kidnapuje mladu, a takođe je trebalo zbuniti i "zle duhove".
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email