None
1 0 1 0

NEVEROVATNA CENA: Sat koji je bio na Mesecu izašao na aukciju!

Podeli
Svet
Sashka M.
Svet
Nov 02, 2015

Sat koji je nosio američki astronaut Dejvid Skot, tokom njegove šetnje po Mesecu prodat je za neverovatnih 1.6 miliona dolara!

Kao jedan od svega 12 ljudi koji su kročili na Mesec, Skot je bio komandant misije Apolo 15 koja je obavljena 1971. godine.

Američki astronaut je tokom svoje treće šetnje mesečevom površinom nosio sat "Bulova Hronograf" kojim je zamenio svoj standardni švajcarski sat "Omega" pošto se pokvario.

Reč je o jedinom "mesečevom" satu u privatnom vlasništvu, a njegov kupac je biznismen sa Floride koji se za njega nadmetao 12 minuta sa jednim Britancem, navela je aukcijska kuća RR iz Bostona.

To je, takođe, jedini sat američke proizvodnje koji je nošen na Mesecu.
Svi ostali astronauti koji su dotakli mesečevo tlo imali su na ruci švajcarske mege "Spidmasters" koje im je obezbedila Američka svemirska agencija, a koji se smatraju vlasništvom američke vlade i mahom se čuvaju u američkim muzejima.

"Među zadacima koje sam sebi zadao, praćenje vremena je možda bilo najvažniji" - stoji u propratnom pismu 83-godišnjeg Skota.

Lunarna šetnja misije Apolo 15 trajala je 4 sata, 49 minuta i 50 sekundi. Na satu su vidljivi tragovi radijacije tokom boravka na Mesecu kao i oštećenja nastala prilikom pada kapsule u okean po povratku na Zemlju.

Nakon svoje druge šetnje, Skot je primetio da se njegova "Omega" pokvarila pa je za sledeći izlet na Mesecu uzeo svoj lični sat, marke Bulova.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email