None
2 0 1 0

NEOČEKIVANO: Krenuo u običnu šenju a našao drevni mač

Podeli
Svet
Mirka S.
Svet
Oct 31, 2015

Goran Oslen, strastveni izletnik, pronašao je vikinški mač na jugu Norveške... Pretpostavlja se da je mač iz 750. godine!

Foto: (fokuzz.com
Odbor okruga Hordaland izvestio je ove nedelje javnost da je izletnik našao prastari mač među kamenjem na starom putu Huakeli kada je zastao da se odmori.

Nije uobičajeno naći ostatke iz doba Vikinga koji su tako dobro očuvani. Ako bi mu se naoštrio vrh, i danas bi mogao da se koristi - kaže konzervatorka iz ovog okruga, Per Morten Ekerhovd.

Gvozdeni mač dug 75 centimetara star je oko 1.250 godina. Iako je zbog leda, snega i vetra zarđao tokom godina, smatra se fantastičnim otkrićem.

Mnogo smo srećni što je mač predat nama. On će nam pomoći da osvetlimo jedan deo naše rane istorije, jer je veoma bitan kao svedočanstvo o vikinškom dobu - kaže on.

Foto: (fokuzz.com
Kovano oružje je bilo skupo, što znači da je vlasnik ovog mača verovatno bio bogatiji i uticajniji od drugih Vikinga, objašnjava Aleksandra Sanmark, ekspert za Vikinge sa Univerziteta Hajledna i ostrva u Škotskoj.

Posedovanje mača bilo je znak visokog statusa. Često se misli da su Vikinzi nosili velike, metalne kacige, ali one su verovatno bile od kože. Od metala je verovatno pravljeno samo ovakvo oružje. Ovakav mač je bio uobičajen na zapadu Norveške. To je bilo skupo oružje, a vlasnik ga je koristio da pokaže svoju moć - kaže ona.

Prema njenim rečima, do sada je pronađena samo jedna gvozdena vikinška kaciga.

Planine Haukeli prekrivene su ledom i snegom skoro polovinu godine, ali u poslednjih nekoliko godina sve više predmeta se nalazi u njima. Bogati Vikinzi su verovatno sahranjivani sa stotinama predmeta, sa oružjem, opremom za jahanje, pa čak i sa konjima, kaže Sanmark. Klimatske promene dovele su do otkrića većeg broja predmeta, pa se o Vikinzima iz godine u godinu zna sve više.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email