None
10 0 1 0

10 teorija o univerzumu koje će vas oduševiti i verovatno ostaviti u velikim nedoumicama!

Podeli
Svet
Tanja B.
Svet
Jan 15, 2016

Realnost često nije tako jednostavna kako nam se isprva učini. Naučnici i filozofi su pokušavali da opovrgnu teorije zdravog razuma, pogledajte o čemu je reč!

1. Veliko smrzavanje

Veliko smrzavanje
Foto: listverse.com
Ovo je naučna teorija o kraju univerzuma. Iako ne podrazumeva enormne količine sladoleda koji guši ljude, ne piše se dobro. Univerzum ima određenu količinu energije i on se širi. Kad se ta energija potroši, on počinje da se hladi i počeće da se urušava.

2. Solipsizam

Solipsizam
Foto: listverse.com
To je filozofska teorija koja tvrdi da postojanje bilo čega ne može da se dokaže, izuzev uma tj. svesti. Ovo donekle ima smisla, jer šta ako je bilo šta što se dešava oko nas samo jedan veoma složen san?

3. Idealizam

Idealizam
Foto: listverse.com
Filozofsko verovanje koje nas uči da stvari oko nas postoje kao ideje koje potiču iz uma, ili još preciznije kao ideja projektovana u nečijem umu.

4. Platon i Logosi

Platon i Logosi
Foto: listverse.com
Ko i svi filozofi, i Platon je imao svoje mišljenje o stvarnosti. On je tvrdio da pored našeg sveta postoi još jedan. Ovaj naš svet je samo senka onog sveta ,,istinitih oblika". Takođe se pridržavao monizma, tvrdeći da je sve satkano od jedne supstance, samo je raspored drugačiji.

5. Prezentizam

Prezentizam
Foto: listverse.com
Podanici ovog učenja tvre da ne postoje ni prošlost i budućnost, već se sve odvija u sadašnjosti. Sv. Avgustin je rekao da prošlost i budućnost nisu stvarne i da postoji samo aktuelni trenutak.

6. Eternalizam

Eternalizam
Foto: listverse.com
Predstavlja kontrast prezentalizmu. Glavni postulat ovog verovanja je da je vreme slojevito i da zavisi od perspektive posmatrača. Još jedna norma ovog učenja je determinizam, što bi značilo da je sve predodređeno i da slobodna volja ne postoji.

7. Mozak u bačvi

Mozak u bačvi
Foto: listverse.com
Slično je solipsizmu, samo se objašnjava hipotetičkim eksperimentom. Zamislite da naša svest potiče iz mozga koji je u bačvi i da fizički ne postojimo. Ovo je bila inspiracija za film ,,Matriks".

8. Teorija paralelnih univerzuma

Teorija paralelnih univerzuma
Foto: listverse.com
Verovanje da postoje beskonačno puno paralelnih svetova. Neki su manje, a neki više slični našem svetu. U jednom svetu biste bili dinosaurus, u drugom biste bili moćni diktator dok se u trećem možda niste ni rodili.

9. Fiktivni realizam

Fiktivni realizam
Foto: listverse.com
Ovo verovanje je nastavak ideje o paralelnim univerzumima. U nekim svetovima su junaci poput Supermena stvarni.

10. Fenomenalizam

Fenomenalizam
Foto: listverse.com
Filozofsko verovanje da stvari prestaju da postoje čim im okrenete leđa i izađu vam iz vidokruga. Tako i drveće u šumi koje pada, a ne čujete ih, zapravo ne postoji.
Image source: listverse.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email