None
13 0 1 0

13 jednostavnih i pomalo glupih izuma koji su njihovim stvaraocima doneli milione

Podeli
Svet
Helena S.
Svet
Aug 11, 2016

Ove jednostavne stvari donele su njihovim izumiteljima prava bogatstva. Kako se čini, ljudi koji su izmislili ove stvari se nisu čak mnogo ni potrudili, nego su se jednostavno njihovi proizvodi probili na tržištu,

1. Smajli

Smajli
Foto: lolwot.com
Američki umetnik Harvi Bol izmislio je sliku smajlija 1963 godine. On je samo 45 dolara platio prava na njega. Nakon toga su braća Bernard i Marej Spejn shvatili da ovo ima veliki marketinški potencijal i na smajliju zaradili 50 miliona dolara.

2. Zezalica

Zezalica
Foto: pictureslab.blogspot.rs
Ovo je jedna od najpoznatijih igrački na svetu. Njen pronalazač je Ričard Džejms, a ideju je dobio kada mu je feder pao na pod. Zahvaljujći ovome Džejms i njegova porodica zaradili su 250 miliona dolara.

3. Čičak traka

Čičak traka
Foto: mimi-gallery.com
Ideju za ovu traku dobio je Žorž de Mestral nakon što je ispitivao biljku čička pod mikroskopom. Bio je zadivljen mogućnošću ove biljke da se zakači za šta god. Danas Mestral zarađuje oko 100 miliona godišnje za zbog svog izuma.

4. Blesave slamčice

Blesave slamčice
Foto: lolwot.com
Nekome je jednom palo na pamet da će deci više pažnju privući mleko ili negazirani sokovi ukoliko se uz njih budu dobijale neobične slamčice. Ovakve slamčice su rezultat toga. One su sada popularne u celom svetu.

5. Jastuci u obliku ljubimaca

Jastuci u obliku ljubimaca
Foto: ru.pinterest.com
Deca vole plišane mede i čupave igračke. Dženifer Telfer je primetila da njeno dete radije spava na plišanoj igrački nego na jastuku. Ona je shvatila da tako nešto ne postoji na tržištu, te je došla na ideju velikih, mekanih jastuka u obliku životinja koje deca obožavaju.

6. Početna strana od milion dolara

Početna strana od milion dolara
Foto: popsa.biz
21-godišnji student tražio je način da zaradi novac kako bi platio svoje obrazovanje. Došao je na ideju kako bi se na prazna mesta na internet stranicama mogle stavljati reklame. Prodavao je pojedinačne piksele za samo 1 dolar. Velike kompanije su odmah pohrlile da kupe prostor.

7. Plišane igračke ispunjene plastičnim kuglicama

Plišane igračke ispunjene plastičnim kuglicama
Foto: pinterest.com
Taj Vorner došao je na ideju da plišane igračke ispuni plastičnim kuglicama. One su uglanom bile predviđene za kolekcionare, Vorner je zaradio milione dolara.

8. Ćebe sa rukavima

Ćebe sa rukavima
Foto: walmart.com
Ovo je u isto vreme jednostavan, ali i neverovatan proizvod. Ne zna se ko je prvi došao na ovu ideju, ali je Sko Bojlen od ovih ćebadi zaradio mnogo novca. One godine kada se ćebe pojavilo na tržištu, prodato je više od 20 miliona primeraka.

9. Hula Hop

Hula Hop
Foto: twitter.com
Još jedna igračka koja je dobila neverovatnu popularnost u kratkom vremenskom periodu. U poslednjih nekoliko godina ovo se ponovo privlači interesovanje. Oko 100 miliona ovih igračaka prodato je širom sveta. Ideja je razvijena kada je neko video decu kako se igraju obručem od bambusa. Bambus je kasnije zamenjen plastikom.

10. Boca sa poklopce na dole

Boca sa poklopce na dole
Foto: jp.reuters.com
Ovakve boce pojavile su se na tržištu prvi put 1991. godine. Njihov pronalazač je Pol Braun, a koristio ih je za šampone. Kasnije ih je koristila i NASA, pa čak i Heinz. Patentirana boca je postala toliko popularna da je Braun 1995. prodao celu kompaniju sa pravima na dizajn za 14 miliona dolara.

11. Flasteri

Flasteri
Foto: ru.wikihow.com
Flasteri su izmišljeni 1920. godine, a osmilio ih je radnik koji je radio u kompaniji "Johnson & Johnson", kada se njegova supruga posekla dok je spremala hranu. Danas se flasteri prodaju u nezamislivo velikim količinama.

12. Crocs papuče

Crocs papuče
Foto: popsugar.com
Iako su malo vremena bile aktuelne, u vreme kada su plasirane na tržište bile su veoma popularne. Prvenstveno se pretpostavljalo da će se one nositi u kozmetičkim salonima, ali nakon što je prva serija rasprodata, njihovi kreatori ostvarili su značajan tržišni potencijal. Sada kompanija zarađuje milione.

13. Samolepljivi listići

Samolepljivi listići
Foto: bluefroglondon.com
Iako je ovo samo papirić sa malo lepka, i dalje su veoma popularni. Spenser Silver je razvio novi tip, veoma jakog lepka. Samolepljivi papirići Silveru su doneli bogatstvo od milijardu dolara.
Image source: brightside.me
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email