None
10 0 1 5

NAJVEĆA KATASTROFA U ISTORIJI ČOVEČANSTVA: 10 činjenica o Černobilu koje će vam pokazati kakve je užasne posledice imala na našu planetu

Podeli
Svet
Sashka M.
Svet
Dec 23, 2015

Čitav svet se 26. aprila 1986. našao u šoku zbog jedne od najvećih katastrofa izazvanih ljudskom rukom. Černobilska oblast i dan danas trpi posledice ove katastrofe jer nuklearni materijal i dalje curi iz uništenog postrojenja. Neki delovi grada se razvijaju, dok su drugi ostali nenastanjeni i smrtonosni za svakog ko u njima boravi duže.

Danas možete posetiti određene delove grada, ali pre nego što to uradute, trebalo bi da znate ovih 10 činjenica!

Nivo 7

Nivo 7
Foto: stoneman.pw
Černobilska katastrofa se na zvaničnoj skali nuklearnih incidenata danas smatra jedinim incidentom 7. nivoa, što je čini najvećom katastrofom ikada koju je izazvala ljudska ruka.

Nezamisliva količina radijacije

Nezamisliva količina radijacije
Foto: stoneman.pw
Eksplozija je izazvala 100 puta više radijacije nego obe atomske bombe koje su pale na Hirošimu i Nagasaki.

Nuklearna kiša

Nuklearna kiša
Foto: stoneman.pw
Kada su reaktori postrojenja eksplodirali, radijacija je izazvala nuklearnu kišu. Ova kiša je stigla čak do Irske, koja je hiljadama kilometara udaljena od mesta katastrofe.

Ogromna novčana šteta

Ogromna novčana šteta
Foto: stoneman.pw
Očigledno je da eksplozija nuklearnog reaktora izaziva ogromnu novčanu štetu. Sovjetski Savez, Ruska Federacija i Ukrajina su nakon katastrofe dobile milijarde dolara odštete od osiguranja.

Životi izloženi riziku

Životi izloženi riziku
Foto: stoneman.pw
Preko 800.000 ljudi rizikovalo je živote pokušavajući da sanira katastrofu. Od njih je 25.000 poginulo za vreme incidenta, a 70.000 je ostalo hendikepirano od posledica radijacije.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email