None
5 0 1 0

NAJŠARENIJI HRAM NA SVETU: Obojen u milion različitih boja

Podeli
Svet
Milica R.
Svet
Oct 30, 2015

Indija je oduvek bila poznata kao zemlja simboličkih boja... Njihova šarena kultura i ulice izgledaju kao stranica drevne priče i zato je boja u suštini veliki deo njihove svesti.

Foto: (fokuzz.com
Smešten u saveznoj državi Tamil Nadu na jugu Indije, ovaj živopisni hinduistički kompleks iz godine u godinu privlači sve više turista. Ali nije oduvek tako bilo.

Debeli nanosi emajla koji se danas mogu videti na kulama zvanim gopurami naneseni su u poslednjih par godina povodom proslave velikih verskih događaja i festivala.

Foto: (fokuzz.com
Svaki gopuram je oblika stepenaste piramide, na kojoj su poređane figure bogova, boginja, demona i životinja.

Hramovi kompleksa posvećeni su boginji Minakši, avataru (inkarnaciji božanstva) hinduističke boginje Parvati – žene boga Šive.

Brojne figure oslikavaju priče o bitkama, a skulpturama se odaje počast ratnicima.

Foto: (fokuzz.com
Hramove u gradu Madurai, jednoj od najstarijih metropola u Indiji, svakog dana poseti između 15.000 i 25.000 ljudi, kako bi dobili bračni blagoslov, jeli (siromašnima se besplatno deli hrana), spavali ili učili.

Foto: (fokuzz.com
Prvi hram Minakši podignut je u 6. veku pre nove ere, dok su glavne strukture i ilustracije nadograđeni na postojeću strukturu između 16. i 18. veka.

Ideja da se hram odene živopisnim bojama nije se, međutim, dopala svima. U poslednje vreme sve više jačaju napori da se hram vrati pređašnjim, smirenijim sivim nijansama.

Foto: (fokuzz.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email