None

Mesta koja morate posetiti pre nego što nestanu sa lica Zemlje

Podeli
Svet
Cveta F.
Svet
Feb 01, 2016

Klima se drastično menja, a samim tim utiče na izgled naše planete. Mi smo možda i poslednja generacija koja svedoči postojanju ovih delova Zemlje.

Nacionalni park Glacier

Nacionalni park Glacier
Pre oko 100 godina bilo je rasuto preko 150 glečera širom Nacionalnog parka. Do 2005. ostalo ih je 27. Očekuje se da nestanu do 2030.godine, ako ne i ranije. Mnoge biljke i životinje koje žive ovde zahtevaju hladnu vodu, što znači da će se ekosistem ovog parka promeniti kada glečeri nestanu.

Venecija

Venecija
Venecija tone već jako dugo, porast nivoa mora je samo pogoršao situaciju. Učestalost poplava je veća iz godine u godinu, što postavlja pitanje koliko će još dugo Venecija stajati iznad vode.

Veliki koralni greben

Veliki koralni greben
Toliko je veliki da se može videti iz svemira. Ali ubrzano nestaje zbog ubrzanih klimatskih promena. Porast temperature okeana, zagađenje vode, smanjenje PH vrednosti vode i cikloni nanose štetu grebenu. Prirodi je trebalo 8000 godina da ovo napravi, a to sada može nestati za sedamdesetak godina.

Sahara

Sahara
Prema nekim izvorima, Sahara svake godine raste za 800 metara mesečno. Iako je već najveća pustinja na svetu, može se proširiti po celoj severnoj Africi.

Maldivi

Maldivi
Maldivi su zemlja sa najnižom nadmorskom visinom na svetu, sa maksimalnom nadmorskom visinom 2.3 metra, a prosečna je 1,5 metar. Ako nivo mora poraste, Maldivi mogu postati prva država koju će okean progutati zbog globalnog zagrevanja.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email