None
16 0 1 0

16 genijalnih izuma iz Japana koje bi ceo svet želeo da koristi

Podeli
Svet
Jun 19, 2017

Stotinama godina, japanska kultura ima ogroman uticaj na ostatak sveta. Od mode, preko tehnologije, pa do književnosti, ne možete biti imuni na uticaj Japana u svetu. Svuda su japanski automobili, a japanska jela su postala uobičajena da često zaboravimo odakle potiču. Međutim, ove stvari su samo vrh ledenog brega kada je u pitanju ono što Japan nudi. Ako ste mislili da ste videli sve što dolazi iz Japana, razmislite ponovo. Zbog ovih 16 izuma poželećete da se istog trenutka preselite na ostrvo!

#1

Foto: boredomtherapy.com
U Japanu imaju genijalno rešenje kako da sačuvaju dragocene izvore vode. Voda iz lavaboa puni rezervoar WC šolje, a ne samo da izgleda zanimljivo, već i štedi vodu.

#2

Foto: boredomtherapy.com
Ko ne voli tvrdo kuvana jaja? To je savršena užina puna proteina za ljude koji su stalno u pokretu. Ali ko još ima vremena da čeka da se sva ta jaja skuvaju? U Japanu su oni to uradili za vas, pa u prodavnicama možete kupiti kuvana jaja zapakovana pojedinačno.

#3

Foto: boredomtherapy.com
Javna kupatila po imenu "sento", sjajno su mesto za puštanje nakon dugog i stresnog dana na poslu. Veoma su popularna, a ulaznica najčešće košta manje od jednog pića u nekom baru.

#4

Foto: boredomtherapy.com
Ovakve kutije možete videti svuda u Japanu. U slučaju iznenadne kiše, poslužite se besplatnim kišobranom iz jednog od držača. Kada vam više ne bude potreban, ostavite ga u nekoj od kutija u gradu.

#5

Foto: boredomtherapy.com
Zar ovo nije genijalna ideja: rende za puter! Umesto da se nervirate dok pokušavate da tvrd puter iz frižidera namažete na tost, jednostavno ga narendajte. Ne treba vam posebno rende - može poslužiti i ono koje koristite za rendanje sira!

#6

Foto: boredomtherapy.com
U Japanu, ne morate plaćate skupe članarine u teretani da biste bili zdravi i u formi. Besplatno vežbanje na javnim mestima dešava se u celoj zemlji. Ljudi vežbaju u parkovima, školskim dvorištima, pa čak i kancelarijama.

#7

Foto: boredomtherapy.com
Javni prevoz je glavno sredstvo putovanja u velikim gradovima. Ne morate znati da čitate japanski da biste ga koristili. Da bi olakšali turistima, Japanci su napravili mape označene bojama i brojevima.

#8

Foto: boredomtherapy.com
Odlazak u poštu može biti prilično zamoran, naročito kada imate beskonačnu listu stvari koje morate da uradite tog dana. Japanci imaju rešenje! Pisma i pakete možete poslati pravo iz prodavnice!

#9

Foto: boredomtherapy.com
Želite ledenu kafu? Japanci imaju još jedan genijalan izum - led zapakovan u čašama!

#10

Foto: boredomtherapy.com
Gladni ste? Jedu vam se nudle? Zašto biste čekali da dođete kući kada možete uzeti vruću vodu za pripremu nudli iz dispanzera koji stoje pored kasa u prodavnici? Prijatno!

#11

Foto: boredomtherapy.com
U Japanu postoji bezbroj staza za šetanje i džoging pored javnih parkova. Možete se presvući u svlačionicama, zaključati svoje stvari i otići na trčanje bez ikakvog stresa.

#12

Foto: boredomtherapy.com
U žurbi ste i nemate vremena da se presvučete da biste jeli u fensi restoranu? Nikakav problem. Ispred restorana se nalaze automati na kojima možete uzeti hranu i uživati u omiljenom jelu u toplini svoga doma, ispred televizora i u pidžami.

#13

Foto: boredomtherapy.com
Vožnja bicikle je sjajan način da uštedite gorivo, a pritom radite na svom zdravlju. U Japanu, vožnja bicikle je lakša nego ikad, čak i po lošem vremenu - većina bicikli se pravi sa držačem za kišobran, tako da ostanete suvi i kada vozite biciklu po kiši.

#14

Foto: boredomtherapy.com
Veoma je stresno voziti bicilu znajući da ćete teško naći bezbedno mesto na kome je možete ostaviti. U Japanu je ovaj problem rešen automatizovanim podzemnim garažama na kome će vaša bicikla biti bezbedna dok ne dođete po nju.

#15

Foto: boredomtherapy.com
Tokom toplih dana, ove plave stvarčice možete videti svuda u Japanu. To je sprej za hlađenje, a dolazi i u formi gela. Jednostavno naprskajte ruke, zglobove, vrat ili druga mesta na kojima vam je toplo, a osećaj je kao da ste stavili ledenu oblogu.

#16

Foto: boredomtherapy.com
Japanci su izmislili i minijaturna pakovanja za soseve i začine - možete iscediti i poslednju kap, a da ne isflekate svuda po odeći. Sjajno, zar ne?
Image source: boredomtherapy.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email