None
6 0 1 3

Pronađena misteriozna reka u Amazonskim prašumama koja je zaprepastila naučnike širom sveta! Evo i zašto

Podeli
Svet
Jasna S.
Svet
Mar 20, 2016

Postoje geo termalni izvori širom sveta, ali oni su nastali usred hemijske reakcije u zemljištu i pokrivaju mali radijus. Ovo je velika reka koja ključa celim svojim tokom. Postojanje ove reke je do skora bio samo mit, ali zahvaljujući upornom perunaskom naučniku, reka je pronađena.

Legende o ključaloj reci u Amazonu

Legende o ključaloj reci u Amazonu
Foto: akamaihd.net
Andres Ruzo je završavao doktorske studije na geotermalnoj energiji, a onda ga je legenda o reci koja ključa zainteresovala. Ova priča ga je odvela u Amazonsku šumu i potragu za mitološkom rekom.

Dokaz na neočekivanom mestu

Dokaz na neočekivanom mestu
Foto: wellesleyfreelibrary.org
Dokaz o postojanju reke je dobio od svoje majke, koja mu je rekla da su se ona i njena sestra kupale u takvoj reci. 2011. tetka ga je odvela do te reke. Na njegovo iznenađenje, temperatura koju je izmerio bila je 86° Celzijusa. Širina joj je 24 metara, a dubina 6. Ruzo je narednih 5 godina proveo u istraživanju reke i njenog ekosistema.

Jedina na svetu

Jedina na svetu
Foto: iflscience.com
Ime “Shanay timpishka” koje znači ugrajana Suncem je naziv koji su joj lokalno stanovništvo dalo. Ruzo je otkrio da ispod reke, celim njenim tokom ima termalnih izvora. Ovako nešto do sada nije viđeno, što ovu reku čini jedinstvenom i za sada jedinom u svetu.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email