None
5 0 1 2

JOŠ UVEK NEREŠENE MISTERIJE ČOVEČANSTVA: 5 svetskih enigmi koje naučnici ni dan-danas ne mogu da reše

Podeli
Svet
Dec 27, 2015

Pojedina otkrića bacaju svetlo na događaje iz prošlosti, dok mnoga druga zbunjuju naučnike i postavljaju nova pitanja o istoriji čovečanstva. Pogledajte pet najzagonetnijih misterija koje još uvek nisu rešene.

1. Bimini zid

Bimini zid
Foto: learning-mind.com
Krečnjačke stene otkrivene 1968. godine na morskom dnu u blizini Bahama na prvi pogled nisu delovale neobično, ali naučnici su otkrili da stene formiraju savršenu pravu liniju u dužini od jednog kilometra, te da verovatno nisu stvorene prirodnim putem.

Iako pojedini smatraju da je Bimini zid retki prirodni fenomen, mnogi tvrde da je reč o ruševinama drevne civilizacije – da su u okolini zida postojale piramide i da se radi o izgubljenom gradu Atlantida.

2. Vojničev rukopis

Vojničev rukopis
Foto: learning-mind.com
Vojničev rukopis dobio je ime po Vilfredu M. Vojniču, antikvar iz Poljske i otkriven je 1912. godine. Knjiga puna misterioznog slikovnog sadržaja napisana je na nerazumljivom jeziku pre 400–800 godina.

Od sadržaja se prepoznaju farmaceutska istraživanja, određeni aspekti srednjovekovne medicine, kao i astronomske i kosmičke mape. Još čudnije od jezika jesu slike nepoznatih biljaka, astronomskih grafikona i obnaženih žena prekrivenih zelenom tečnošću.

Mnogi kriptoanalitičari smatraju da je reč o prevari, da je jezik osmišljen nasumično i da ilustracije pripadaju svetu fantazije. Ipak, stručnjaci do danas nisu uspeli da prevedu sadržaj Vojničevog rukopisa i autentičnost ove knjige će zauvek ostati misterija.

3. Mapa Piri Rajsa

Mapa Piri Rajsa
Foto: learning-mind.com
Turski admiral Piri Rajs je 1513. godine napravio mapu sveta koja je sadržala Portugal, Španiju, zapadnu Afriku, centralni i južni Atlantik, Karibe, istočnu polovinu Južne Amerike i deo Antarktika.

Mapa Piri Rajsa je toliko precizna i detaljna da pokreće brojna pitanja: kako to da je admiral iz šesnaestog veka uspeo da na mapu prenese gotovo celu planetu bez mogućnosti vazdušnog osmatranja? Kako je Piri Rajs uopšte uspeo da ucrta Antarktik, koji u to vreme uopšte nije bio zvanično otkriven?
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email