None

JOŠ UVEK NEREŠENE MISTERIJE ČOVEČANSTVA: 5 svetskih enigmi koje naučnici ni dan-danas ne mogu da reše

Podeli
Svet
Dec 27, 2015

Pojedina otkrića bacaju svetlo na događaje iz prošlosti, dok mnoga druga zbunjuju naučnike i postavljaju nova pitanja o istoriji čovečanstva. Pogledajte pet najzagonetnijih misterija koje još uvek nisu rešene.

1. Bimini zid

Bimini zid
Krečnjačke stene otkrivene 1968. godine na morskom dnu u blizini Bahama na prvi pogled nisu delovale neobično, ali naučnici su otkrili da stene formiraju savršenu pravu liniju u dužini od jednog kilometra, te da verovatno nisu stvorene prirodnim putem.

Iako pojedini smatraju da je Bimini zid retki prirodni fenomen, mnogi tvrde da je reč o ruševinama drevne civilizacije – da su u okolini zida postojale piramide i da se radi o izgubljenom gradu Atlantida.

2. Vojničev rukopis

Vojničev rukopis
Vojničev rukopis dobio je ime po Vilfredu M. Vojniču, antikvar iz Poljske i otkriven je 1912. godine. Knjiga puna misterioznog slikovnog sadržaja napisana je na nerazumljivom jeziku pre 400–800 godina.

Od sadržaja se prepoznaju farmaceutska istraživanja, određeni aspekti srednjovekovne medicine, kao i astronomske i kosmičke mape. Još čudnije od jezika jesu slike nepoznatih biljaka, astronomskih grafikona i obnaženih žena prekrivenih zelenom tečnošću.

Mnogi kriptoanalitičari smatraju da je reč o prevari, da je jezik osmišljen nasumično i da ilustracije pripadaju svetu fantazije. Ipak, stručnjaci do danas nisu uspeli da prevedu sadržaj Vojničevog rukopisa i autentičnost ove knjige će zauvek ostati misterija.

3. Mapa Piri Rajsa

Mapa Piri Rajsa
Turski admiral Piri Rajs je 1513. godine napravio mapu sveta koja je sadržala Portugal, Španiju, zapadnu Afriku, centralni i južni Atlantik, Karibe, istočnu polovinu Južne Amerike i deo Antarktika.

Mapa Piri Rajsa je toliko precizna i detaljna da pokreće brojna pitanja: kako to da je admiral iz šesnaestog veka uspeo da na mapu prenese gotovo celu planetu bez mogućnosti vazdušnog osmatranja? Kako je Piri Rajs uopšte uspeo da ucrta Antarktik, koji u to vreme uopšte nije bio zvanično otkriven?
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email