None
5 0 1 0

JOŠ UVEK NEREŠENE MISTERIJE ČOVEČANSTVA: 5 svetskih enigmi koje naučnici ni dan-danas ne mogu da reše

Podeli
Svet
Dec 27, 2015

Pojedina otkrića bacaju svetlo na događaje iz prošlosti, dok mnoga druga zbunjuju naučnike i postavljaju nova pitanja o istoriji čovečanstva. Pogledajte pet najzagonetnijih misterija koje još uvek nisu rešene.

1. Bimini zid

Bimini zid
Foto: learning-mind.com
Krečnjačke stene otkrivene 1968. godine na morskom dnu u blizini Bahama na prvi pogled nisu delovale neobično, ali naučnici su otkrili da stene formiraju savršenu pravu liniju u dužini od jednog kilometra, te da verovatno nisu stvorene prirodnim putem.

Iako pojedini smatraju da je Bimini zid retki prirodni fenomen, mnogi tvrde da je reč o ruševinama drevne civilizacije – da su u okolini zida postojale piramide i da se radi o izgubljenom gradu Atlantida.

2. Vojničev rukopis

Vojničev rukopis
Foto: learning-mind.com
Vojničev rukopis dobio je ime po Vilfredu M. Vojniču, antikvar iz Poljske i otkriven je 1912. godine. Knjiga puna misterioznog slikovnog sadržaja napisana je na nerazumljivom jeziku pre 400–800 godina.

Od sadržaja se prepoznaju farmaceutska istraživanja, određeni aspekti srednjovekovne medicine, kao i astronomske i kosmičke mape. Još čudnije od jezika jesu slike nepoznatih biljaka, astronomskih grafikona i obnaženih žena prekrivenih zelenom tečnošću.

Mnogi kriptoanalitičari smatraju da je reč o prevari, da je jezik osmišljen nasumično i da ilustracije pripadaju svetu fantazije. Ipak, stručnjaci do danas nisu uspeli da prevedu sadržaj Vojničevog rukopisa i autentičnost ove knjige će zauvek ostati misterija.

3. Mapa Piri Rajsa

Mapa Piri Rajsa
Foto: learning-mind.com
Turski admiral Piri Rajs je 1513. godine napravio mapu sveta koja je sadržala Portugal, Španiju, zapadnu Afriku, centralni i južni Atlantik, Karibe, istočnu polovinu Južne Amerike i deo Antarktika.

Mapa Piri Rajsa je toliko precizna i detaljna da pokreće brojna pitanja: kako to da je admiral iz šesnaestog veka uspeo da na mapu prenese gotovo celu planetu bez mogućnosti vazdušnog osmatranja? Kako je Piri Rajs uopšte uspeo da ucrta Antarktik, koji u to vreme uopšte nije bio zvanično otkriven?

4. Naska linije

Naska linije
Foto: learning-mind.com
Geoglifi kulture Naska iz Perua spadaju u jednu od najvećih zagonetki na svetu zbog načina i razloga svog nastanka. 13.000 linija koje formiraju 800 različitih slika rasprostiru se po površini od preko 450 kvadratnih kilometara. Nastale su između 500. godine pre nove ere i 500. godine nove ere i izgledaju kao da ih je naslikala džinovska ruka.

Linije formiraju raznolike oblike, životinje, biljke i geometrijske forme vidljive isključivo iz vazduha. Naučnici smatraju da su se Naske poslužile letećim balonima ili zmajevima da izvedu ovaj neverovatni poduhvat.

Najpoznatija teorija koja nudi rešenje za ovu večnu misteriju navodi da su Naska linije služile kao pista za vanzemaljske letilice i da su ih napravila bića iz svemira. Mnogo popularnija (i verovatnija) jeste teorija po kojoj su Naske iscrtavale ove linije u čast svojim nebeskim bogovima.

5. Pokrov iz Torina

Pokrov iz Torina
Foto: learning-mind.com
Na ovom pokrovu nalazi se lik odraslog čoveka sa dugom kosom i bradom. Na tkanini postoje tragovi krvi, što aludira na čoveka koji je razapet i nakon toga pokriven ovom tkaninom. Mnogi veruju da je ovom tkaninom pokriven Isus Hrist nakon raspeća, ali jedini dokaz za tu teoriju, uz krvave tragove, jeste tkanje pokrova, koji odgovara tkanju tipičnom za Isusovo doba.

Drugi naučnici i skeptici smatraju da je ovaj pokrov napravljen mnogo kasnije, između 13. i 14. veka. Međutim, čak i ako je ovo tačno, šta se onda zapravo desilo s Hristovim pokrovom nakon raspeća?
Image source: learning-mind.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email