None
10 0 1 5

IZDAJICA SVOJE DOMOVINE: Rus bez časti i srama koji je Amerikancima predao na tacni MiG-25 tokom Hladnog rata

Podeli
Svet
Lana L.
Svet
Mar 20, 2016

Hladni rat je priča o prisluškivanjima, špijunaži, tajnim agentima i manjim političkim i vojnim akcijama. Jedini rat koji je doneo tehnološki napredak usled takmičenja dveju velikih sila Rusije i Amerike. Ni jedna priča iz istorije, a pogotovo ratna, nije crno-bela, niti idilična.

MIG-25

MIG-25
Foto: en.wikipedia.org
Sovejtski MIG-25 je uveliko postao poznat i pretnja suprotnoj strani. U Americi je bio poznat kao Foxbat. Obaveštajne službe su bile očajne da se domognu bilo kakvih informacija o ovoj letelici. Bilo je poznato da se kreće brzinom tri puta većom od brzine zvuka i da može da dostigne velike visine.

Piloti u SSSR-u

Piloti u SSSR-u
Foto: en.wikipedia.org
Položaj pilota u SSSR-u nije bio zavidan. Smeštaj pilota supersoničnih lovaca je bio u barakama u kojim nije bilo elementarnih uslova za život, a pritom su svakodnevno imali političke indoktrinacije gde im se pričalo da su elita sovjetskog društva. U takvom očajnom stanju, veliki broj pilota je konstantno pio. Goriva za letelice nikada nije bilo dovoljno. Piloti su u većini slučajeva krčili šume ili gradili puteve i slične stvari.

Zašto je ime Viktor Belenko ostalo upamćeno?

Zašto je ime Viktor Belenko ostalo upamćeno?
Foto: en.wikipedia.org
Belenko je rođen u ukrajinskoj porodici, nakon školovanja postao je pilot i poručnik u sovjetskoj avijaciji sa bazom u Čugujevki, Primorski kraj. Viktor Belenko je čovek koji je legendarni MIG-25 izručio Amerikancima.

Motiv izdaje sopstvene zemlje?

Motiv izdaje sopstvene zemlje?
Foto: en.wikipedia.org
S obzirom da goriva za avione nikada nije bilo dovoljno, treninzi nisu bili mogući. Belenku je posebno ostao u sećanju slučaj kada je MiG-25 izleteo sa piste i udario u kombi pun dece. Njegov očaj zbog stanja u vojsci je uticao na njega, a samim tim i na njegovu porodicu. Žena ga je napustila i sa detetom otišla nazad u Moskvu. U toj bezizlaznoj situaciji, Viktor je jedini spas video u tome da pobegne u Japan i MiG isporuči Amerikancima.

Kovanje planova

Kovanje planova
Foto: en.wikipedia.org
Količina gasa koja se sipala u avione nije bila dovoljna da se stigne do Japana. Gorivo nije bila jedina prepreka. Postojale su šanse da bude oboren od strane japanskih ili američkih lovaca koje su često patrolirale. Kao da sve ovo nije dovoljno, i vremenski uslovi nisu najsjajniji u tom delu, tako da trebalo je i to uklopiti. Bilo je potrebno sačekati pun rezervoar, lepo vreme i ponadati se da te niko neće srušiti, iako ne znaš ni reč engleskog.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email