None
15 0 1 10

Da li znate kako su svetske valute dobile svoja imena? Nikada nećete pogoditi po čemu su marka i dinar nazvani!

Podeli
Svet
Tanja B.
Svet
Mar 22, 2016

Kad odete na putovanje, ne bi bilo loše da znate ime valute, ili još bolje, da se informišete s istorijskog osvrta značenja imena te valute.

Dolar

Dolar
Foto: ilyke.co
Dolar je valuta koja se najčešće koristi u Americi, Austarliji, Kanadi, Fidžiju, Novom Zelandu, Singapuru i drugde.

Oznaka je prvi put potvrđena u poslovnoj korespodenciji 1770-ih kao pisana skraćenica "ps". Krajem 18. i početkom 19. veka, rukopisi pokazuju da su postepeno preko 'p' razvili bliski ekvivalent '$' oznaku, i novi simbol je označavao američki dolar, kao valuta koja je usvojena 1875. godine od strane SAD-a.

Pezos - u bukvalnom prevosu znači 'težina' na španskom

Pezos - u bukvalnom prevosu znači 'težina' na španskom
Foto: ilyke.co
Pezos je bio novčić koji je nastao u Španiji, i koji je postao od izuzetnog značaja. Pezos je sada ime monetarne jedinice nekoliko bivših španskih kolonija.

Lira

Lira
Foto: ilyke.co
Lira je trenutna valuta Turske i lokalni naziv valuta Libana i Sirije. To je nekadašnja valuta Italije, Malte, San Marina i Vatikana od kojih su svi zamenjeni 2002. godine sa evrom. Termin potiče iz Troj funte (latinska vaga) od visoke čistoće srebra.

Tokom 19. veka, Egipat i Otomansko carstvo propalo je u godinama između 1918-1922, a mnoge države koje su naslednice lire, zadržale su tu valutu. Italijanska i turska lira dolazi iz latinske reči 'libra' što znači 'funta'. Turska lira uvedena je 1844. godine za vreme otomanske vladavine. Turska lira je sada valuta Turske i Turske Republike Severnog Kipra.

Marka

Marka
Foto: ilyke.co
Marka je bila valuta u mnogim zemljama. Nazvana je za oznaku jedinica težine. Reč marka dolaz spajanjem tri tevtonske germanske reči, koje su u 9. veku polatiničene na klasičnom latinskom kao marca, marcha, marha ili marcus. To je mera za težinu uglavnom zlata i srebra koji su se često koristili u zapadnoj Evropi. Do značajne razlike došlo je tokom srednjeg veka. Od 2015. godine jedina valuta pod nazivom 'marka' je valuta Bosne i Hercegovine, konvertibilna marka.

Rial

Rial
Foto: ilyke.co
Latinska reč 'regalis' što znači 'kraljevski', poreklo vodi iz Irana. Slično tome, Katar, Saudijska Arabija i Jemen koriste sve valute pod nazivom 'rial'.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email