None
15 0 1 0

Da li znate kako su svetske valute dobile svoja imena? Nikada nećete pogoditi po čemu su marka i dinar nazvani!

Podeli
Svet
Tanja B.
Svet
Mar 22, 2016

Kad odete na putovanje, ne bi bilo loše da znate ime valute, ili još bolje, da se informišete s istorijskog osvrta značenja imena te valute.

Dolar

Dolar
Foto: ilyke.co
Dolar je valuta koja se najčešće koristi u Americi, Austarliji, Kanadi, Fidžiju, Novom Zelandu, Singapuru i drugde.

Oznaka je prvi put potvrđena u poslovnoj korespodenciji 1770-ih kao pisana skraćenica "ps". Krajem 18. i početkom 19. veka, rukopisi pokazuju da su postepeno preko 'p' razvili bliski ekvivalent '$' oznaku, i novi simbol je označavao američki dolar, kao valuta koja je usvojena 1875. godine od strane SAD-a.

Pezos - u bukvalnom prevosu znači 'težina' na španskom

Pezos - u bukvalnom prevosu znači 'težina' na španskom
Foto: ilyke.co
Pezos je bio novčić koji je nastao u Španiji, i koji je postao od izuzetnog značaja. Pezos je sada ime monetarne jedinice nekoliko bivših španskih kolonija.

Lira

Lira
Foto: ilyke.co
Lira je trenutna valuta Turske i lokalni naziv valuta Libana i Sirije. To je nekadašnja valuta Italije, Malte, San Marina i Vatikana od kojih su svi zamenjeni 2002. godine sa evrom. Termin potiče iz Troj funte (latinska vaga) od visoke čistoće srebra.

Tokom 19. veka, Egipat i Otomansko carstvo propalo je u godinama između 1918-1922, a mnoge države koje su naslednice lire, zadržale su tu valutu. Italijanska i turska lira dolazi iz latinske reči 'libra' što znači 'funta'. Turska lira uvedena je 1844. godine za vreme otomanske vladavine. Turska lira je sada valuta Turske i Turske Republike Severnog Kipra.

Marka

Marka
Foto: ilyke.co
Marka je bila valuta u mnogim zemljama. Nazvana je za oznaku jedinica težine. Reč marka dolaz spajanjem tri tevtonske germanske reči, koje su u 9. veku polatiničene na klasičnom latinskom kao marca, marcha, marha ili marcus. To je mera za težinu uglavnom zlata i srebra koji su se često koristili u zapadnoj Evropi. Do značajne razlike došlo je tokom srednjeg veka. Od 2015. godine jedina valuta pod nazivom 'marka' je valuta Bosne i Hercegovine, konvertibilna marka.

Rial

Rial
Foto: ilyke.co
Latinska reč 'regalis' što znači 'kraljevski', poreklo vodi iz Irana. Slično tome, Katar, Saudijska Arabija i Jemen koriste sve valute pod nazivom 'rial'.

Rand

Rand
Foto: pinterest.com
Južnoafrički rand dolazi iz grada Vitvaterstranda čija oblast je bogata zlatom. Rand je valuta u Južnoj Africi, valuta u zajedničkom monetarnom prostoru između Južne Afrike, Svazilenda, Lesotoa i Nambije.

Kineska, japanska i korejanska valuta

Kineska, japanska i korejanska valuta
Foto: m.blog.daum.net
Kineski znak '圓', što znači "okrugli" ili "okrugli novčić", odgovoran je za ime kineskog juana, japanskog jena i korejskog vona.

Kruna

Kruna
Foto: ilyke.co
Kruna je novčanica koja se koristi u Češkoj, Danskoj (uključujući i teritoriju Farskih ostrva i Grenlanda), Islanda, Norveške i Švedske. Nju je ranije koristila i Slovačka I Estonija do 2009. i 2011. Ime potiče od latinske reči 'corona' (kruna) i simbol krune je uglavnom "KR".

Dinar

Dinar
Foto: ilyke.co
“Dinar” je inače zajednička valutna jedinica u devet islamskih država. Ovim zlatnim dinarima islamska država želi da istakne i svoju povezanost sa korenima i istorijom, jer su se i ranije koristili.

Rupija

Rupija
Foto: ilyke.co
Rupija je valuta u Indiji, Pakistanu, Mauricijusu, Nepalu, Sejšelima, Šri Lanci, Indoneziji i Maldivima.

Na Maldivima valutna jedinica je poznata kao rufija, koja je srodna sa Hindijskom rupijom. indijska rupija (₹) i pakistanska rupija (RS). Deli se na sto podjedinica koje se zovu paise. Reč rupija dolazi od sanskritske riječi रौप्य (raupya), što znači srebro ili srebrno. Mauricijuska rupija označava se simbolom Rs, a deli se na 100 centa. Mauricijska rupija je uvedena 1877. godine.

Funta

Funta
Foto: ilyke.co
Funta je valutna jedinica u Velikoj Britaniji. Engleska reč za funtu (pound) proizlazi iz latinske reči "pendere", koja znači "vagati". Oznaka valute je £ stilizovana slovom L.

Rublja

Rublja
Foto: en.wikipedia.org
Ruska i Beloruska rublja su nazvane po merama za težinu srebra.

Forinta

Forinta
Foto: leftovercurrency.com
Mađarska forinta potiče od italijanske reči "fiorino", zlatniku iz Firence. Fiorino je imao pečat cveta ili "fiore".

Ringit

Ringit
Foto: ilyke.co
Malezijska valuta - kada je novac kovan od plemenitih metala, lopovi bi ostrugali male delove metala za stvaranje novog novčića. Da bi se izborila s ovim, zemlja je počela praviti kovanice oštrih ivica.

Zlot

Zlot
Foto: ilyke.co
"Zlot" je poljska reč za "zlatni".
Image source: ilyke.co
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email