None
4 0 1 0

DOKTORI MU DALI 5 DANA, ALI ON VEĆ SLAVI PRVI ROĐENDAN: Mališan koji je pokazao celom svetu koliko je jak

Podeli
Svet
Maki S.
Svet
Oct 15, 2015

Ovaj mališan je rođen sa izuzetno retkom bolesti od koje 90% beba umre u prvih 5 dana svog života, ali se ovaj mali borac se nije predao tako lako!

Tokom trudnoće Keri i Stjuart Kartmil odbili su genetske testove u strahu da bi moglo doći do spontanog pobačaja.

Ipak, da nešto nije u redu, doktrori su znali čim se Metju rodio. Keri je poslata na hitan carski rez pet nedelja pre termina, a dva dana po rođenju, urađeni su genetski testovi. Rezultati su stigli tri nedelje kasnije. Utvrđeno je da Metju ima Trizomiju 13.

- Bili smo prestravljeni kada smo dobili rezultate, kaže njegova mama.

Trisomija 13 je hromozomski poremećaj koji može dovesti do više urođenih anomalija koje za posledicu imaju teška fizička i mentalna oštećenja. Ovaj poremećaj javlja se jako retko, a Metju je trenutno jedina osoba u Irskoj koja ga ima.

Šta je Trizomija 13 i koji su simptomi?

Trizomija 13 ili Patau sindrom je hromozomski poremećaj izazvana ekstra kopijom hromozoma 13 u svakoj ćeliji. Stanje dovodi multiple kongenitalne anomalije koje dovodi do teških fizičkih i mentalnih oštećenja. Javlja se u jednom u 16.000 živorođenih. Šanse da dete bude rođeno sa ovim stanjem povećava sa starošću majke i ukoliko porodična istorija ove bolesti.
Mnoge bebe sa trizomijom 13 su mrtvorođeno ili umiru u prvih nekoliko dana nakon rođenja. Životni vek beba sa trizomijom 13 je samo 2,5 dana, a ne mali broj njih su mrtvorođene. Oko 50 odsto beba preživi duže od nedelju dana, a samo pet do deset odsto opstanu duže od godinu dana.

Karakteristike stanja obuhvataju, mala težina na rođenju, srčane mane, anomalije na licu, problemi sa kontrolom disanja, gluvoća, policistični bubrezi i abnormalne ruke i noge.

Doktori su objasnili roditeljima da je Trizomija utiče na srce, mozak, kičmenu moždinu, vid i mišiće i izaziva brojne fizičke anomalije, kao i ozbiljne intelektualne smetnje. U prvoj godini svog života, Metju je proveo 170 dana u bolnici uz svakodnevne analize i preglede pedijatara, neurologa i drugih lekara specijalista.

Ipak roditelji ne žele da se predaju. Iako su male šanse da vodi normalan život, Keri i Stjuart su odlučni da dokažu svima da greše, a kažu da Metju raste i jača svakog dana.

Njihov sin i dalje svakodnevno posećuje specijaliste, odlazi na fizioterapiju, govornu terapiju ili čulnu igru. Trenutno doktori preko respiratornog monitora parte njegovo disanje, a svakodnevno dobija lekove protiv napada i nedostatka gvožđa. Metju takođe pati od nedostatka očnog živca koji izaziva probleme sa vidom.

Ali uprkos svim njegovim zdravstvenim problemima, on je jedan od samo pet do 10 odsto dece sa ovim stanjem koje su doživela prvi rođendan. Lekari ne mogu da daju nikakave prognoze za budućnost, ali ističu da je njegovo stanje jako ozbiljno.

Zbog komplikovanog stanja svog sina Keri je dala otkaz u školi u kojoj je radila kao nastavnik.

- Naša porodica imala je jako tešku godinu, a Metju je proveo skoro polovinu svog života u bolnici. Naši planovi kao porodice su se promenili. Mi ne znamo šta budućnost nosi, tako živimo dan po dan-kaže Keri.

Ipak ne gubi nadu.

- On je naša zvezda. Sada razvija svoju ličnost, pa je jako zabavno biti sa njim. Sada Metju kada je dostigao određen napredak, želimo da smanjimo putovanja po zemlji i različitim bolnicama i pružimo mu kvalitetniji život- dodaje njegova mama.

Porodica je oduševljena ljubavlju i podrškom koju su dobili od zajednice u kojoj žive. Počeli da prikupljaju sredstva za čulne igračke koje će pomoći njihovom dečaku u razvoju. Oni se nadaju igračke dati Metjuu nešto čemu bi mogao da se raduje svakog dana.

- Metju sada češće radi sa fizioterapeutom i već vidimo pozitivne znake. Nadamo se da ćemo uspeti da mu nabavimo senzorne igračke, tako da može da uživa i da se igra kao svaka druga beba- nada se njegova mama.


(Fokuzz.com / zena.blic.rs)
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: Module 'memcache' already loaded

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: