None
10 0 1 5

Naježićete se kada vidite kroz kakav pakao su prolazili francuski zatvorenici na Đavoljem ostrvu

Podeli
Svet
Milena J.
Svet
Jan 29, 2016

Na obali Francuske Gvajane, nalazi se kolonija pod imenom Kajen. Tokom 19. i 20. veka ona je bila mesto gde su deportovani francuski politički neistomišljenici i kriminalci.

Foto: imgur.com
Locirana na obali Francuske Gvajane, na severnoj obali Atlantika u Južnoj Americi, Kajen je bila jedna od najozloglašenijih kolonija u istoriji. Tokom većine 19. i 20. veka bila je francusko smetlište za neke od njehih najokorelijih kriminalaca.

Najgori od svih zatvora je poznat kao Đavolje ostrvo.

Foto: imgur.com
Francuska je pokušala da kolonizuje Francusku Gvajanu 1763. godine, ali je strahovito podbacila. Od 12.000 doseljinika, koliko su poslali, 75% njih je umrlo tokom prve godine.

Foto: imgur.com
Godine 1852. Napoleon Treći je podigao uporište na ostrvima nedaleko od Francuske Gvajane kao kaznene kolonije za kriminalce koji su počinili lakše zločine. Glavni deo kolonije je bio radnički kamp koji se graničio sa Holandskom Gvajanom.

Foto: imgur.com
Djavolje Ostrvo će uskoro postati poznato po svojoj okrutnosti i brutalnosti.

Tropske bolesti su divljale i jedan-na-jedan nasilje nad zatvorenicima je bilo uobičajeno. Kaznena kolonija je nazvana "Suva Giljotina" zbog veikog broja smrti usled gladi, tropskih bolesti, i ekstremno teških uslova za rad. Sanitarni sistemi su bili primitivni i ograničeni, u najbolju ruku, što je takođe dovelo do toga da bolesti mnogo brže napreduju. Jedini način za spas je bio čamcem, i samo je nekolicina uspela da se spase.

Većina zatvorenika koja je poslata na Đavole ostrvo je umrla - od njih 80.000 većina je izgubila život, čak 50.000 njih.

Foto: imgur.com
Većina zatvorenika je cepala drva ili pravila puteve. Svi koji nisu ispunili dnevnu kvotu, nisu dobijali hranu.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email