None
10 0 1 0

Amiši ne jedu američku hranu, ne piju njihove lekove i ne gledaju njihovu televiziju a žive duže od bilo kojeg naroda na svetu. Evo koja je njihova tajna

Podeli
Svet
Helena S.
Svet
Jan 16, 2017

Ova tradicionalna hrišćanska zajednica teško ostavlja svoju veru radi modernog života i često ostaju unutar granica svojih zajednica. Koliko znate o ovoj grupi ljudi? Ovih 10 stvari će vam dati bolju perspektivu o njihovim životima.

1. Ne idu u srednju školu

Ne idu u srednju školu
Foto: littlethings.com
Nakon što završe 8 razreda škole, Amiši se direktno posvećuju zanimanjima, od pletenja do poljoprivrede i svega između - sve dok odgovara njihovom načinu života. Njihove škole su obično jedna prostorija i uče ih mlade neudate žene.

2. Napuštanje crkve ima svoju cenu

Napuštanje crkve ima svoju cenu
Foto: littlethings.com
Izbor da napustite amišku crkvu znači da ćete najverovatnije izgubiti svaki kontakt sa svojom porodicom, jer ćete biti izbačeni i proterani. Međutim, oko 90% amiških tinejdžera odluči da ostane sa crkvom.

3. Žene imaju samo 4 haljine

Žene imaju samo 4 haljine
Foto: littlethings.com
Ne postoji velika količina garderobe u ormanima amiških žena. Postoje samo haljine: jedna da se pere, druga da se nosi, treća da se koristi i četvrta da bude za rezervu. Sve one su jednostavne boje i imaju ogrtač. Molitvena kapa se uvek nosi, u slučaju da se oseti potreba za molitvom u bilo koje doba dana.

4. Plaćaju račune, ali ne i osiguranje

Plaćaju račune, ali ne i osiguranje
Foto: littlethings.com
Zbog svoje vere, većina Amiša ne veruje u dobijanje koristi od vlade, tako da ne plaćaju osiguranje, jer ne primaju beneficije (samovoljno). Oni, međutim, moraju da plaćaju imovinu i porez na promet.

5. Njihove lutke nemaju lica

Njihove lutke nemaju lica
Foto: littlethings.com
Ne sve, ali većina. Ove bezlične lutke imaju za cilj da spreče sujetu i da pokažu da su svi jednaki u očima Boga.

6. Amiši govore amiškim jezikom

Amiši govore amiškim jezikom
Foto: littlethings.com
Amiš je zapravo jezik koji je potekao od nemačkog i mnogi čak uključuju portugalski i španski. Dijalekat je zapravo polunemački, pensilvanijsko-holandski i amiški.

7. Krste se kad postanu stariji

Krste se kad postanu stariji
Foto: littlethings.com
Amiši se krste u crkvi između 16 i 25 godine. Ovo je interesantno u odnosu na druge forme hrišćanstva, gde roditelji krste decu dok su bebe. Amiši odlučuju sami da li će biti kršteni u crkvi ili da odu.

8. Uslov je da se dovodi u pitanje vera

Uslov je da se dovodi u pitanje vera
Foto: littlethings.com
Rumspringa, što je u prevodu "trčanje okolo", jeste vreme kada amiški adolescenti odlaze da vide kako izgleda napolju van njihovih zajednica. Neki će se malo prilagoditi, kao što je drugačija frizura ili ulična garderoba. Međutim, drugi tinejdžeri se odluče za veće gradove, kako bi eksperimentisali sa mnogo modernijom garderobom i frizurama.

9. Nije svakome zabranjena tehnologija

Nije svakome zabranjena tehnologija
Foto: littlethings.com
Ne žive svi Amiši po striktnom kodu. Na primer, "Švarcentruber" Amiši ne koriste traktore na poljima, mehaničke frižidere, vodene kade ili propan gas. U drugu ruku, "Kalona" Amiši koriste sve od navedenog, čak i više. Neki dozvoljavaju mobilne telefone i lampe, dok drugi ne - mnogo kompleksnije nego što drugi ljudi misle.

10. Puštaju brade zbog religioznih razloga

Puštaju brade zbog religioznih razloga
Foto: littlethings.com
Nakon što se muškarac oženi, on prestaje da brije bradu, ali često brije brkove.
Image source: littlethings.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email