None
8 0 1 0

8 jezivih poremećaja na Zemlji za koje naučnici nemaju objašnjenje

Podeli
Svet
Dejan K.
Svet
May 05, 2017

Naša planeta zapravo nikada neće prestati da nas zadivljuje. U svakom ćošku sveta postoji nešto neverovatno, nešto zbog čega i najtvrdoglaviji skeptici poveruju u čuda. Mi smo napravili listu od 8 takvih mesta, punih magije i misterije.

1. Magnetna brda u Indiji

Magnetna brda u Indiji
Foto: quora.com
Ako parkirate automobil u podnožju brda i isključite motor, on će početi da se kreće uz brdo. Imaćete utisak da ga vuče neka nevidljiva sila. Nema zvaničnog objašnjenja za ovu pojavu, ali neki veruju da je to iluzija prozrokovana gravitacijom brda.

2. Dolmeni (Roknia, Koreja, Kina, Indija, Izrael, Skandinavija, Rusija)

Dolmeni (Roknia, Koreja, Kina, Indija, Izrael, Skandinavija, Rusija)
Foto: commons.wikimedia.org
Ogromne antičke kamene ploče koje izgledaju poput stola, nalaze se na više različitih mesta na našoj planeti. Arheolozi smatraju da su to grobnice drevnih sveštenika. Zanimljivo je da se u njihovoj blizini satovi i drugi uređaji ponašaju čudno.

3. Vodopad sa večnim plamenom u SAD

Vodopad sa večnim plamenom u SAD
Foto: commons.wikimedia.org
Neobičan vodopad čiji je tvorac majka priroda. Ovaj fenomen se objašnjava malim pukotinama iz kojih izbija metan, koji je neko nekad zapalio. Ponekad se plamen ugasi i mora se ponovo upaliti, a veruje se da će onaj koji oživi plamen biti nagrađen velikim bogatstvom.

4. Zamak Frangokastelo u Grčkoj

Zamak Frangokastelo u Grčkoj
Foto: commons.wikimedia.org
Krit je poznat po jedinom dokumentovanom vremenskom čudu u svetu. Svake godine krajem maja, senke naoružanih vojnika pešaka i jahača idu iz manastira Agios Karalambos do zamka Frangokastelo. Ovaj fenomen je vidljiv u jutarnjim časovima, kada je more mirno, a vlažnost vazduha visoka i traje oko 10 minuta. Nemačke snage koje su u jednom momentu držale ostrvo pod okupacijom, umalo su poludele od straha i počele da pucaju na fatamorganu.

5. Katakombe u Češkoj

Katakombe u Češkoj
Foto: commons.wikimedia.org
Legenda kaže da se katakombi u Češkoj čuju zvuci orgulja. 1996. godine, naučnici su ih dokumentovali. Podzemni prolaz je dubok 9 metara i ne postoji nijedna prostorija dovoljno velika da u nju stane toliko velik muzički instrument. Psiholozi su ispitali svedoke koji su čuli zvukove da bi eliminisali teoriju masovne halucinacije. Glavna senzacija ipak je "Šljašteći koridor". Ispitivanja uzoraka su pokazala da nema fosfora na njemu. Na početku, koridor izgleda sasvim obično, ali onda počinje da emituje crveno-narandžasti sjaj.

6. Kamena šuma u Kini

Kamena šuma u Kini
Foto: ru.depositphotos.com
Možda i najveće čudo ove zemlje. Kamena šuma se pojavila pre više od 200 miliona godina. Pre toga, to je bilo more u kome su debeli slojevi krećnjaka formirali ogromne i neobične formacije. Tektonska pomeranja su podigla kamenje na površinu. U podzemnom delu šume nalazi se pećina u kojoj se dešava pravo čudo: od avgusta do novembra, svakih 30 minuta podzemna reka pravi vrtlog koji traje nekoliko minuta i naprasno nestane.

7. Reka pet boja u Kolumbiji

Reka pet boja u Kolumbiji
Foto: commons.wikimedia.org
Najvećim delom godine, ova reka izgleda poput bilo koje druge, ali se u leto pretvori u pravu šarenu tapiseriju. Jedinstvene biljne vrste oboje reku u crvenu, ružičastu, plavu, zelenu i žutu boju. Prema legendi, ispod slapa vodopada leži blago La Moane (Majke vode).

8. Krvavi vodopad na Antarktiku

Krvavi vodopad na Antarktiku
Foto: commons.wikimedia.org
Ovaj krvavo-crveni vodopad ne ledi se ni na -10 stepeni. Glečer na kome se nalazi smatra se za jedan od najhladnijih sa tečnom tekućom vodom. Naučnici sa univerziteta Harvard dokazali su da je "krvavo jezero" nastanjeno mikroorganizmima koji izazivaju ovaj neverovatan prirodni fenomen.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email