None
7 0 1 0

Evo kako da razlikujete pravu kožu od jeftine imitacije

Podeli
Stil i moda
Milica M.
Stil i moda
Feb 22, 2018

Kako možemo razlikovati pravu i lažnu kožu? Idealno bi bilo da sami proizvođači odštampaju ovu informaciju, ali ne možemo uvek verovati etiketama. Savremene tehnologije olakšavaju pravljenje imitacija kože. Šta možete učiniti ako isključivo želite proizvod od kože umesto veštačke kože? Pogledajte kojim metodama možete proveriti da li se zaista radi o pravoj koži.

1. Koža čuva toplotu

Koža čuva toplotu
Foto: brightside.me
Lažni materijali ne čuvaju i ne odaju toplotu. Prava koža će se momentalno zagrejati i čuvati toplotu neko vreme. Veštačka koža se može zagrejati, ali se njena površina može pokvasiti, za razliku od kože koja ostaje suva. Ako stavite pravu i lažnu kožu jednu pored druge, primetićete razliku gotovo odmah.

2. Jedinstvene šare

Jedinstvene šare
Foto: brightside.me
Prava koža ima svoje jedinstvene šare. Imitacija kože ima dezen koji se ponavlja i male tačke iste veličine. Međutim, moguće je pomešati lažnu kožu sa kožom sa dezenom jer se njene šare takođe ponavljaju. Koža takođe ima pore koje možete videi pomoću lupe ili ako bolje pogledate. Pore na pravoj koži su raštrkane. Savremene tehnologije ih mogu imitirati, ali primetićete da se radi samo o šarama.

3. Proverite drugu stranu

Proverite drugu stranu
Foto: brightside.me
Bavite pogled na unutrašnju stranu kako biste videli njenu strukturu. Na prevrnutoj koži primetićete vlakna, dok se na lažno koži vidi da je obrađena tkanina ili sintetika. Koristeći istu metodu, možemo da razlikujemo pravu kožu od visokokvalitetnog veštačkog materijala po nazivu eko-koža. Mogu izgledati potpuno isto, ali unutrašnja strana je uvek od tkanine.

4. Proverite težinu

Proverite težinu
Foto: brightside.me
Prava koža je uvek teža od lažne kože. To ćete primetiti i kada uporedite najmanje stvari. Naravno, različiti tipovi kože imaju različitu težinu. Na primer, ovčija koža je lakša od goveđe. Međutim, veštačka koža je uvek lakša od prave kože i čak od nekih drugih materijala.

5. Proverite miris

Proverite miris
Foto: brightside.me
Svi znamo kako mirišu cipele od veštačke kože: imaju težak, hemijski miris kojeg se teško rešavamo. Proizvodi od kože visokog kvaliteta imaju lagan i neupadljiv miris. Neki proizvođači dodaju specijalne arome koje imitiraju miris kože. Međutim, kupci mogu biti prevareni samo ako se radi o proizvodima od veštačkih materijala visokog kvaliteta, jer je nemoguće sakriti miris hemijskih elemenata.

6. Reakcija na vlagu

Reakcija na vlagu
Foto: brightside.me
Ovo je veoma jednostavan način da razlikujete pravu od lažne kože. Ipak, teško je koristiti ovu metodu pre kupovine. Prava koža uvek upija vodu. Na koži svetlih boja to se i vidi: pojaviće se tamne tačke i ostati dok sva voda ne ispari. Veštačka koža ne upija vlagu i njena boja se ne menja.

7. Osećaj na dodir

Osećaj na dodir
Foto: brightside.me
Prava koža (osim lakovane) nikada neće biti glatka. Njena tekstura može da se razlikuje, ali je uvek pomalo gruba. Lažni materijali su glatki i klizavi. Ako savijete pravu kožu, malo će promeniti boju, ali se neće naborati. Lažna koža ne menja boju, ali će se primećivati tragovi savijanja.

Specijalisti preporučuju da uvek obratite pažnju na cene: prava koža dobrog kvaliteta ne može biti jeftina. Ipak, imajte na umu da postoje različiti tipovi kože.

Koža nižeg cenovnog ranga
Svinjska, goveđa i kravlja koža spadaju u jeftinije, zavisno od debljine, trvdoće i krutosti. Os svinjske i kravlje kože prave se jeftine cipele i jakne, dok se od goveđe prave rančevi i kaiševi.

Koža srednjeg cenovnog ranga
Kože teleta, ovce i koze jesu meke i izdržljive. Na njima se skoro uopšte ne pojavljuju nabori. Iako su prilično tanke, veoma su kvalitetne. Ovakva koža ne menja svoj oblik.

Koža visokog cenovnog ranga
To su retke i skupe vrste kože: jelsnska, zmijska, koža krokodila i noja. Po pravilu, predmeti napravljeni od ove kože najvišeg su kvaliteta i jedinstvenog stila. Naravno, koštaju bogatstvo.
Image source: brightside.me
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email